Najdi forum

prosim za pomoč

V računalniku mi je zmanjkalo prostora na trdem disku.
Odločil sem se, da dodam še enega, ki sem ga uspešno priklopil na vse kablovje, določil sem mu tudi slave funkcijo.
Sedaj pa ko prižgem računalnik mi zazna oba diska- prejšnjega kot primary master in novega kot primary slave. Ampak očitno to ni dovolj in je verjetno treba v BIOSU še kaj nastaviti.
Aja, še to, novi disk je od Maxtorja-čeprav to verjetno nima veze.

Kako rešiti to zadevo?

In v čem je sploh problem ? Disk vidiš, ga je poimenovalo ? Saj ti pravilno kaže !

pokaže ga takoj na začetku in se vse skupaj ustavi pri BIOSU
naprej me sploh ne spusti
ne naloži operacijskega sistema

Odklopi novi disk, če se računalnik normalno postavi, potem imaš očitno nekaj narobe priklopljeno, vprašanje, kako imaš vezane cd-rome… Je računalnik star ali novejši? Včasih je treba malo eksperimentirat, potem pa kar na lepem vse deluje.

Če ti ne bo uspelo, raje prosi prijatelja, ki se bolj spozna, ali pa po praznikih skoči do bližnjega servisa. Prvo bo seveda ceneje. Enga jurja pa en pir 🙂

Pa srečno ga potem napolni – disk seveda!

računalnik je star tri leta.
res je tudi to, če odklopim nov disk, da deluje vse normalno.
bom še malo poeksperimentiral- upam da mi bo kaj uspelo

vseeno hvala za pomoč

OK, saj res, kaj pa jumper na novem disku? Si ga prestavil na slave?

v navodilih piše, da se jumper odstrani v primeru slave

Aja? Čudno, takega diska še nisem imel… Shemca za namestitev jumperja je na navadno tudi na samem disku, še tam preveri.

Najbrž imaš oba diska na istem kablu, kaj pa če poskusiš še kombinacijo s kabli za cd-rom. Ali ti v setupu (bios) pravilno pokaže oz. prepozna
oba diska? Je velikost novega pravilna?

Saj sem ta navodila pobral ravno iz sheme, ki je na disku.
Res pa imam oba diska priklopljena na istem kablu. A to morda ni prav?
V setupu pravilno prepozna oba diska:
stari disk -> primary master ;
novi disk -> primary slave

Načeloma bi ti moralo delovati, včasih pa vendarle pomaga, če drugi disk priključiš na kabel, kjer imaš cd-rom.

Morda ti bo še kdo kaj drugega svetoval, čeprav je danes Silvester 🙂
Vsekakor ti želim, da bi ti uspelo! Mora gret! Hehe!

Sicer pa lahko novega priključiš kot master, pa se kasneje ubadaš s starim, našibaš gor winse pa ostalo… pa bo spet veselo!

najlepša hvala za pomoč

trenutno sem namreč še v službi in takoj ko pridem do domačega računalnika bom preizkusil vse predloge, ki ste mi jih dali

želim vam enga srečnega in zdravega 2004 z čim manj problemi

Matija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close