Najdi forum

Trdi disk zunanji

Živjo!
Sem kupila zunanji trdi disk, nanj vložila vse slike in video, kar jih imamo. A se trdi disk odklopi oz. če imaš prklopljenega in če ti računalnik crkne, a se ti zbrišejo shranjene stvari na trdem disku? Kako mate vi to zrihtan…..
Lp, Sabina

če ti računalnik crkne – ti v tem primeru vse ostane na zunanjem disku,
vendar imaš lahko težavo če imaš na računalniku virus se ti bo najbrž prenesel
tudi na zunanji disk.
Fino je če imaš slike na računalniku, na trdem disku, pa vsake toliko časa jih zapeči na dvd rom,
npr. 1x na dva meseca

Zunanji trdi disk imaš ravno zato, da ne izgubiš ničesar, če ti crkne računalnik oz. notranji disk.

Nič posebnega ti ni potrebno nastavljati, le priklopiš ga in začneš uporabljati. Včasih je zunanjemu trdemu disku priložen še program za avtomatski backup in sinhronizacijo datotek – tako, da imaš hkrati vedno usklajene verzije datotek na zunanjem in notranjem trdem disku. Jaz sam za a namen uporabljam Allway Sync http://www.allwaysync.com/ free verzijo, mi je dovolj.

___________________________________________________________________________ Za dodatne nasvete s področja računalništva me lahko kontaktirate preko podpora@lems.si ali na http://www.lems.si

Torej:
– zunanji disk ravno tako lahko crkne kot notranji
– torej, na zunanjem disku imaš lahko samo KOPIJO podatkov, na disku v računalniku pa original
(naj se nikoli ne zgodi, da imaš slike SAMO na zunanjem disku
– če v računalniku ni več prostora, potem potrebuješ dva zunanja diska.

Tako kot pravi sistemc, diskom je običajno priložen program za sinhronizacijo. Uporabljam tudi jaz.

Ampak: s tem programom moraš znati delat. Recimo, da imaš na disku slike. Pomotoma zbrišeš nekaj slik. Seveda potem ne smeš narediti sinhronizacije, ker bi računalnik to razumel, kot da si namenoma zbrisala slike, in jih bo zbrisal tudi iz kopije. V tem primeru zaženeš program za sinhronizacijo, potem pa pred začetkom sinhronizacije poveš, da bi rad delal obnovitev (=restore) nekaterih datotek (in poveš, katerih).

Tale sinhronizacija utegne biti za Sabinco prehud zalogaj, ali pa tudi ne…

Pozabili pa ste ji svetovati, kaj je potrebno storiti, preden izklopimo zunanji disk ali flash disk (ključek) iz USB porta. VEDNO je potrebno napravo najprej zaustaviti, ikonca v ta namen se nahaja v spodnji vrstici na desni strani zaslona. Nepravilno ugašanje namreč lahko pomeni izgubo vseh podatkov, shranjenih na zunanjem disku in celo trajne poškodbe takih diskov. Nikoli namreč ne vemo, ali računalnik še kaj gleda ali zapisuje na zunanji trdi disk.

zanima me ali je možno stvari direktno shranjevati na zunanji disk brez da se avtomatsko shranjuje tudi na notranjega?

seveda je možno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close