Trdi disk – prenos podatkov
Sem odšraufal ohišje in sem ugotovil, da ima dva kabla za trdi disk, prvi kabel je širši (ta pa ima še dodatni kabel) , drugi kabel pa ožji (tudi ta ima še dodatni kabel).
Ali tisti dodatni kabel je pravi za priklop drugega trdega diska, s katerim bi se dalo kopirat, če je kako se pravilno uporablja?
Širši je verjetno od diska, ožji od disketarja.
Kabli morajo lepo pasat v svoje luknjice, če ne paše, potem ni pravi.
Načeloma narobe skoraj ne moreš vtaknit. Edino pazi, da bo kabel za disk imel rdečo črto tam, kjer je kabel za štrom.
Ko boš pravilno vtaknil, boš v raziskovalcu lepo videl 2 diska (seveda če imaš tudi v biosu vse prav nastavljeno) in boš lahko kopiral iz enega na drugega.
Aja, pa vse to kar počneš, počni pri ugasnjenem računalu !!!
“Edino pazi, da bo kabel za disk imel rdečo črto tam, kjer je kabel za štrom.”
Nisem odkril, kje je tista rdeča črta, ne vem kaj je štrom? Imam plato Abit KR7A-RAID.
Torej tisti master, ki je že vstavljen v trdem disku v mojem računalu, potem pa je slave tisto, s katerim lahko vstavim od sosedovega trdega diska.
Upam, da sem prav razumel 😉
In kako mora biti v biosu pravilno nastavljeno?
Poglej, vsak IDE disk ima 2 priključka za 2 kabla. Prvi je napajalni (štrom), ki gre iz napajalnika in je ožji, drugi je širši in gre na IDE vodilo na matični plošči (bele barve in ima na eni srani rdečo črto ali pa samo rdeče pike čez celo dolžini – te so važne, de se ne kabel obrne napačno).
Če zdaj slediš po tem kablu do matične plošče boš videl, da je poleg priključka za ta kabel še en isti priključek, na katerega je verjetno priključen CD-rom (lahko je tudi prazen). Ta priključek je zdaj važen. Če ni prazen iz njega odključi karkoli je priključeno (zapomni si kako je blo prej priključeno). Od tu naprej je stvar enostavna.
Vzameš disk od soseda in ga priključiš na ta priključek natanko tako kot je priključen tvoj disk. Mora bit kopija:) Pazi da ožji (napajalni kabel) obrneš pravilno, drugače lahko uničiš disk.
Potem bo treba verjetno še kaj v biosu uštimat, tko da ko to uštimaš piši.
lp.
Forum je zaprt za komentiranje.