Najdi forum

Transsibirka

Nekaj vprašanj sem dobil v zvezi s potovanji po transsibirki. Očitno je to zadeva ki zanima širši krog, zato sem odgovoril vsem kar tukaj.

Transsibirka je samo železnica, pa tudi eden od vlakov Moskva-Vladivostok se tako imenuje. Ali Prvi vlak.

Drugače vozijo po tej trasi tudi drugi vlaki (si lahko misliš?). Poanta je v tem, da je ceneje, če ne kupiš karte za Transsibirko ampak kupuješ karte od destinacije do destinacije. Npr. od Moskve do Jekaterinburga, potem Jekaterinburg Novosibirsk in tako dalje. Seveda moraš imeti traso v takem primeru izdelano v detalje in istočasno kupiš karte za celo traso, kar v Moskvi. Potem se lahko voziš z “lokalci” (po našem izrazju), čeprav so to še vedno brzovlaki ki ne obiskujejo vsake kure ob progi).

Če me spomin ne vara, stane karta za transsibirko cca 400 USD (11.000 rubljev, dolar je cca 28 rubljev). Jaz pa sem kupil karto Bijsk-Novosibirsk za 600 rubljev (600 km) in Vladivostok-Ussurijsk za 240 rubljev in ob vrnitvi sem plačal 400 rubljev isto traso, tretja cena, ki so mi jo ponujali, pa je bila 600 rubljev za vrnitev iz Ussurijska v Vladivostok.

Tako da so cene vlakov zelo različne, odvisno od tvoje prilagodljivosti. Pri vseh vlakih govorim o brzovlakih, ne o tem, kar mi imenujemo potniški vlak. Cene so na postajah.

Bolj bistveno vprašanje kot cena, je kako sploh priti do karte za vlak. V Rusiji, kot sem že pisal, ni tako enostavno kot pri nas. Oni prodajajo karte samo ob predložitvi potnega lista, na karti je napisano tvoje ime.

Poleg tega so vsi vlaki polni, tako da je običajno znanstvena fantastika kupit karto za željeno relacijo na isti dan, kot želiš potovati. Običajno se kupujejo karte najmanj za 4 dni do en teden vnaprej. Sam bi, če bi potoval z vlakom, doma naredil razpored in kupil karte takoj na začetku potovanja za celo traso, drugače lahko prideš v resne težave.

Seveda, včasih če imaš srečo in malo predrznosti, lahko karto dobiš kar ob odhodu, ampak te variante niso gotove in moraš vsaj malo “podmazat” ali pa vešče zaigrat katero od ćustvenih stanj, ki slučajno vžgejo pri prodajalki kart (jeza, žalost, razočaranje,…). Ampak to je že stvar tvoje igralske spretnosti.

Predvsem pa, ko kupuješ krto, se takoj pozanimaj za ceno karte, saj so razlike tudi do 1:5 kot rečeno pri brzivlakih.

Predvsem pa je malo znano, da je cca 75 % prometa na progi Vladivostok-Peking tovornega. In tovorni vlaki so resnično tisto, kar beseda pomeni. Običajno vlečeta 2 dizel lokomotivi po 60-70 vagonov naenkrat. Največ kar sem naštel ob čakanju na prehodu pa so bile 3 lokomotive in preko 100 vagonov naenkrat!!!

lp

bv

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close