Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev trajanje letnega dopusta

trajanje letnega dopusta

Spoštovani,

spet se obračam na vas, tokrat pa z mojim osebnim problemom;

-glede na to, da imamo v podjetju vsako leto probleme z določanjem števila dni letnega dopusta, me konkretno zanima koliko dni letnega dopusta mi pripada letos, glede na to, da imam 10 let delovne dobe (dopolnila letos), imam enega otroka (novembra pričakujemo še enega) starega manj kot 15 let in imam V. stopnjo izobrazbe.

Zanima me, na kateri člen zakona se lahko oprem, ko se bomo znova ‘dol vsedli’ za izračun števila dni letnega dopusta, če mi ne bodo priznali dovolj dni dopusta.

lp

Muca Copatarica

************************************* Človek, ki ne dela napak, običajno nič ne dela!

Minimalni letni dopust določa Zakon o delovnih razmerjih (159. člen) – najmanj štiri tedne v posameznem koledarskem letu. To je torej najmanj 20 delovnih dni za delavca, ki dela pet dni na teden. Dodatno k temu se prišteje po en dan za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti, in najmanj tri dni za starejšega delavca in invalida.

Vse ostale dodatne dni (za delovno dobo, zahtevnost delovnega mesta ipd.) določa kolektivna pogodba, ki velja za vašega delodajalca.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close