tožilnik – ali rodilnik?
Samo nekaj postov nad tem sem razložila, kaj in zakaj. Tole zadnje je samo kopirano iz SP.[/quote]
Ok, ampak se s tvojo utemeljitvijo ne strinjam.
Nekdo vpraša, kako je pravilno. Ti mu odgovoriš, da je pravilna možnost A. Ob tem NE napišeš, da je enao pravilna možnost B.
Potem nekdo drug (npr. jaz) napiše, da je pravilna tudi možnost B, ti pa to sprva zanikaš in se pri tem sklicuješ na geslo “naučiti”, ne pa na geslo “naučiti SE”, o katerem je bilo govora. Pozneje sicer spoznaš svojo zmoto, ugotoviš, da si citirala napačno geslo in da ima nekdo drug prav, vendar svoje zmote javno ne priznaš, čeprav bi bilo to edino pošteno in zaradi tega ne bi izgubila kredibilnosti, jo pa izgubljaš zaradi nepriznavanja zmote.
Ne razumem, zakaj bi šlo za kakršno koli zmoto, sem pač razložila uporabo glagola naučiti, ja, res je, naknadno pa tudi glagola naučiti se. Sploh je pa vse razvidno iz zgornjih postov.
Zakaj se je treba pri ravno vsaki temi kregati? Ja, dopolnjeno je bilo, ker smo tudi premlevali rabo različnih glagolov. Ne vidim razloga za napako nikogar, tudi nismo za noben primer rekli, da je kar koli narobe ali izrecno prav. Debata se je samo razvijala in tekla naprej. Žal mi je, da je toliko nestrpnosti, in to povsem brez potrebe.
Hmmm in kje sem trdila, da se motiš? Zakaj se mi vsiljuje besede, ki jih nisem zapisala? Res škoda za vso tole nestrpnost. Prav veselila sem se, kako debata poteka in se razvija.
Moj stavek: “Naučila sem se voziti avto.”
Tvoj odgovor:
“Po pravopisu ni dvoma: glagol naučiti želi ob sebi rodilniško zvezo: naučiti koga/kaj česa; je pa še možnost: naučiti koga/kaj na kaj ~ otroke na red.”
Se torej motim, da gre za navajanje napačnega argumenta, ki naj bi dokazal, da se motim?
Aja, trenutno ob sebi nimam nobene knjige, ki bi jo lahko citirala v svojo obrambo, “obsojena” sem na igranje s primeri. 🙂