Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis tožilnik – ali rodilnik?

tožilnik – ali rodilnik?

1. Uporabo sklonov se pa le nauči, ker je to neko osnovno znanje, ki se pričakuje od človeka, ki je npr. končal osnovno šolo.

2. Uporabe sklonov se pa le nauči, ker je to neko osnovno znanje, ki se pričakuje od človeka, ki je npr. končal osnovno šolo.

Moram nazaj v osnovno šolo, ker se mi zdi prva varianta pravilnejša?

Hehe, ni treba nazaj v osnovno šolo, le osvežiti je treba določeno znanje, nisem pa prepričana, da to učijo (že) v osnovni šoli.

Začni na začetku: česa naj bi se naučil? Uporabe sklonov. Evo, rešeno. Z vprašalnico hitro ugotoviš, kateri sklon je pravilen.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ni ti treba, le v šolo bontona lahko greš, ker vzdevek e eeeeeeeeeeeee ee ee eeee eee je pač na meji.

T.i. zanikani rodilnik ali whatever se uporablja pri zanikanju, torej ” Ni se ti treba naučiti uporabe sklonov”.

To je sicer res, a čeprav je to tudi meni ljubša možnost, je enakovredna vprašalnica “kaj”.
“Kaj se moramo naučiti do jutri?”
Ali drugačen primer: Naučila sem se voziti avto.
Besedna zveza voziti avto ima vlogo predmeta, ki je v 4., ne 2. sklonu.

Naučila sem se voziti forda. OK?

Ta primer ne bo najboljši za tisto, kar sem hotela povedati. 🙂

Učim se matematiko.
Naučil se je postavljanja vejic.
To snov se je že naučil.

Uporablja se enkrat rodilnik, enkrat tožilnik. Tako da ne moremo reči, da je ena možnost absolutno boljša od druge.

Po pravopisu ni dvoma: glagol naučiti želi ob sebi rodilniško zvezo: naučiti koga/kaj česa; je pa še možnost: naučiti koga/kaj na kaj ~ otroke na red.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ta primer ne bo najboljši za tisto, kar sem hotela povedati. :)[/quote]

OK, mene samo zanima, če sem uporabil pravi sklon.

Tu gre za dva glagola, naučiti in učiti. Pri glagolu učiti pa je možnost rodilniške in tožilniške zveze.

v tej temi pa smo začeli z glagolom naučiti se uporabe sklonov.

Tu gre za dva glagola, naučiti in učiti. Pri glagolu učiti pa je možnost rodilniške in tožilniške zveze.

v tej temi pa smo začeli z glagolom naučiti se uporabe sklonov.[/quote]

Menda ne boš rekla, da bi zadnji stavek popravila v:
“Te snovi smo se že naučili.”

Ta primer ne bo najboljši za tisto, kar sem hotela povedati. :)[/quote]

OK, mene samo zanima, če sem uporabil pravi sklon.[/quote]

Ok, se bom delala, da ti verjamem. 🙂
Ne, ker ima glagol voziti ob sebi predmet v 4. sklonu.
Je pa res, da nekateri (verjetno to bolj velja za moške) svoje prijatelje iz jekla poosebljajo in jih sklanjajo enako kot živa bitja. Tako da rečejo tudi, da so kupili mersedesa, clia (hm, oboje je pravzaprav žensko ime, tako da mi ta logika sploh ni jasna), forda, čeprav je to narobe, ker avto ni živo bitje, vsaj mislim, da ne. 🙂

UKRADLI SO GOLFA je skoraj reden naslov v dnevnem časopisju. Da, znamke avtomobilov imajo “kategorijo živosti”. Unbelievable. Kaj je pa Nataša hotela povedati, pa itak ne vem.

In še eno vprašanje: kakšna je razlika med glagoloma učiti se in naučiti se, razen da je eden nedovršni, drugi pa dovršni? Ko že trdiš, da gre za popolnoma različna glagola. 🙂

pisati, napisati
kazati, pokazati
jesti, pojesti

Vsi našteti pari se vežejo na isti stavčni člen. Razlika je le v dovršnosti.

No, pa mi je spet veliko prihranjeno, ker ne berem črne kronike. 🙂

Nihče ni rekel, da gre za dva popolnima različna glagola, sta pa različna, ja.

Pri glagolih naučiti se in učiti se pa sta možni obe, tožilniška in rodilniška zveza. Tako bi lahko tudi za izhodiščni primer (naučiti se uporabe sklonov) uporabili obe možnosti, izhajala pa sem iz rodilniške zveze.

Pri glagolih imamo tudi prehodnost in neprehodnost. V npr. angleščini imamo glede učenja celo različni besedi: teach / learn.

No, prav.
“Naučila sem se snovi iz 3. poglavja.”

A sem edina, ki ji to zveni čudno?

Potem pač uporabiš tožilniško zvezo in se boš naučila 3. poglavje. 🙂

Lahko to s čim podkrepi, utemeljiš, recimo s SP-jem?

podkrepiš

Slovenski pravops, geslo naučiti > naučiti se:

naučiti se -im se (i/i i) kaj ~ ~ pesem; ~ ~ tuji jezik; naučiti se česa ~ ~ kuhanja; ~ ~ brati

No, vidiš, zdaj trdiš enako kot jaz. 🙂

Najprej je bilo pa rečeno, da ni dvoma, da mora biti rodilnik.

Samo nekaj postov nad tem sem razložila, kaj in zakaj. Tole zadnje je samo kopirano iz SP.

OK, hvala za rože. Vseeno pa mislim, da to ni utemeljtev. Moram malce premisliti, pa še umaknjene tofu kalčke malo pogledati, kako mi klijejo.

New Report

Close