tožilnik – ali rodilnik?
1. Uporabo sklonov se pa le nauči, ker je to neko osnovno znanje, ki se pričakuje od človeka, ki je npr. končal osnovno šolo.
2. Uporabe sklonov se pa le nauči, ker je to neko osnovno znanje, ki se pričakuje od človeka, ki je npr. končal osnovno šolo.
Moram nazaj v osnovno šolo, ker se mi zdi prva varianta pravilnejša?
Hehe, ni treba nazaj v osnovno šolo, le osvežiti je treba določeno znanje, nisem pa prepričana, da to učijo (že) v osnovni šoli.
Začni na začetku: česa naj bi se naučil? Uporabe sklonov. Evo, rešeno. Z vprašalnico hitro ugotoviš, kateri sklon je pravilen.
Ta primer ne bo najboljši za tisto, kar sem hotela povedati. :)[/quote]
OK, mene samo zanima, če sem uporabil pravi sklon.[/quote]
Ok, se bom delala, da ti verjamem. 🙂
Ne, ker ima glagol voziti ob sebi predmet v 4. sklonu.
Je pa res, da nekateri (verjetno to bolj velja za moške) svoje prijatelje iz jekla poosebljajo in jih sklanjajo enako kot živa bitja. Tako da rečejo tudi, da so kupili mersedesa, clia (hm, oboje je pravzaprav žensko ime, tako da mi ta logika sploh ni jasna), forda, čeprav je to narobe, ker avto ni živo bitje, vsaj mislim, da ne. 🙂
In še eno vprašanje: kakšna je razlika med glagoloma učiti se in naučiti se, razen da je eden nedovršni, drugi pa dovršni? Ko že trdiš, da gre za popolnoma različna glagola. 🙂
pisati, napisati
kazati, pokazati
jesti, pojesti
Vsi našteti pari se vežejo na isti stavčni člen. Razlika je le v dovršnosti.
Nihče ni rekel, da gre za dva popolnima različna glagola, sta pa različna, ja.
Pri glagolih naučiti se in učiti se pa sta možni obe, tožilniška in rodilniška zveza. Tako bi lahko tudi za izhodiščni primer (naučiti se uporabe sklonov) uporabili obe možnosti, izhajala pa sem iz rodilniške zveze.