Tožba proti delodajalcu – plače
V službi sem dobila redno odpoved iz poslovnih razlogov ( zaradi zmanjšanja obsega dela in opuščanja dejavnosti). Moj delodajalec, mi dolguje tri plače, regres in odpravnino. Ker seveda niti slišati noče, da bi mi to izplačal ga bi tožila. Zanima me ali se mi to sploh splača? Vem, da se take tožbe dobijo, samo ali mi bo delodajalec izplačal kar dolguje pa je popolnoma druga stvar. Ima mogoče katera izkušnje z tožbo in je potem celo dobila izplačano? Sem v hudi socialni stiski in ne bi rada zapravljala veliko denarja za odvetnike in na koncu iztržila nič. Na jamstvenem skladu pa mi ne pripada nič, ker podjetje ni nelikvidno ( čeprav ima blokiran račun) ali v stečaju oz. prisilni poravnavi.
obrni se na kakšen pravni forum in tam povprašaj. ko sem jaz napisala kako je moja tašča delala tako kot ti in na koncu dobila NIČ so mi napisale da je sama kriva kaj pa je delala in da delodajalec ni nič kriv ampak ona ker ni pravilno postopala in najela odvetnika. to da ni dobila plače 4 mesece in ni imela kaj jest jih ni ganilo, potem se je našla še “pametna” mona, ki je bila odvetnica in napisala zakaj ni dala 30€ pa bi dobila pravni nasvet. mož in ona sta jedla en hleb kruha po en teden pa redko kavo zraven pila ker nista imela denarja za kaj več, ampak ona je butasta ker ni dala denar za odvetnika. takšne “koristne” in “pametne” nasvete pričakuj tudi ti. itak pišejo takšni, ki imajo zagotovljeno službo in plačo ter nimajo pojma kako je če si brez prihodka 4 mesece. pa ne sediš doma ampak dobesedno garaš in nimaš kaj za jesti. brezplačana pravna pomoč pa deluje na približno takem principu – pod drobnogled vzamejo VSO premoženje, ki ga imaš. od stanovanja do avtomobila, do prihodkov VSEH članov vaše družine. če imaš npr. sina, ki hodi v službo boš potrebovala tudi njegove plačilne liste oz. izpiske iz banke. prav tako od vseh bank nakaterih imaš ti ali partner odprt račun, v glavnem VSE. vzeli ti ne bodo nič (npr. da bi ostala brez hiše ali kaj podobnega) ampak, ko boš dobila katerokoli sredstvo (denar) ali kakšno pomoč ali drugo plačo na tvoj račun nakazan si bodo to lepo oni odtrgali stran svoj delež. in to tako dolgo dokler ne poplačaš “dolg”. nazadnje ko sem se zanimala je bil ta rok v katerem lahko to počnejo 2 leti, mogoče so sedaj že kaj podaljšali. toliko o “brezplačni” pomoči.
1.za začetek mu napiši dopis (priporočeno s povratnico), kjer ga pozivaš, da naj ti v b-ih dneh izplača kar ti dolguje, saj se boš sicer primorana obrniti na ustrezne institucije. (pri meni je za en del izplačila to pomagalo).
2.Imaš v odpovedi napisano, koliko in kaj ti dolguje?
3.Če se ne bo odzval ga prijaviinšpektoriatu za delo (lahko tudi anonimno), oni mu bodo dali kazen in opravili pregled, niso pa pristojni za izterjavo
4. Ne vem za kakšen znesek ti gre ampak na tvojem mestu bi si nato poiskala odvetnika in ga iztožila (lahko se izmika, zadeva se lahko vleče 5 let), toda na koncu boš zadevo, če je dokazljiva dobila, lahko pa za začetek greš na prvi posvet k odvetniku, ‘reskiraš’ cca 60 eur in ti bo povedal ali se splača vložiti tožbo ali ne, ko bo videl tvoje papirje….
Jaz imam dobljeno tožbo proti delodajalcu že tri leta, v tem času je imel blokiran račun, rubeži so bili neuspešni in sedaj je šel v stečaj. Kljub temu da ima še eno podjetje in ogromno premoženja, se iz tega ne more poplačati dolga. Tako, da še vedno čakam in ne verjamem prav preveč, da bom kdaj ta denar dobila.
Absolutno pojdi v tožbo. Lahko jo vložiš tudi sama, brez odvetnika – tako sem storila jaz. Če imaš jasno situacijo (razvidno iz dokumentacije), potem ne potrebuješ dragih odvetnikov. Lahko pa tudi na sodišču zaprosiš za brezplačno pravno pomoč (ni tak bav-bav kot pišejo zgoraj). Kako pa je s taksami ne vem….(zgoraj pa je nekdo napisal, da je baje trenutno ni?????). Ali mi lahko kdo pove od kdaj ni takse in zakaj je ni (ali je vseeno za kakšno vrsto delovnega spora gre)?
Spoštovana v kolikor boš prijavljena na zavodu za zaposlovanje , ti pripada brezplačna pravna pomoč, in sicer zastonj idi na občino pa vprašaj, in ta pravnik te pol brezplačno zastopa.
Sicer imaš tri leta čas da vložiš tožbo ampak boljše je takoj,
Odreagiraj takoj obvesti sindikat in inšpekcijo, kar si zaslužla ti pripada, in če plačilo zamuja ti je dolžan dat tudi obresti
l.p
Pozdravljeni,
Pravna pomoč se nudi na okrožnih, za delovne spore pa na delovnih sodiščih (Koper, Ljubljana, Maribor in Celje). Ko boste prišla v pisarno vam bo uslužbenec sodišča ponudil vloge in malo pomoči pri sestavljanju le te. Paziti morate, ker morate vsako stvar, ki jo napišete tudi ustrezno dokazati. Razen če ste prejemnik socialne pomoči, takrat zadostuje odločba Zavoda, da slednjo prejemate. V nasprotnem bodo upoštevali cenzus (nazadnje je bil 460 EUR na družinskega člana). Preverili bodo tudi število vaših raučunov in lastništvo nepremičnin…..
Opozarjamo vas, da razen, če je zadeva nujna, boste čakali cca 3 mesece, da bodo odločili, ker je prosilcev veliko.
Jaz pa nisem podpisala pogodbe, ker je plača začela konstantno zaostajati, poleg tega pa se je začelo vsiljevati določene poslovne ponudbe. Odprla bom tudi novo temo v zvezi s tem, ker ne morem verjeti, da se od vseh zaposlenih, ni javno pritožila niti ena oseba.
No, v tem podjetju ne delam že od 31.avgusta 2011. Sedaj smo 28.10. in še vedno nisem dobila julijske in avgustovske plače, ker baje ni dovolj sredstev (gre za trgovino višjega cenovnega ranga). Zadnja dva tedna, direktorja konstantno gnjavim za plačilo in danes se mu je iztekel zadnji rok, ki sem ga postavila.
Namesto na sodišče, bom svojo energijo usmerila v to, da ga bom spravila ob živce. Živcirala ga bom po mailu, telefonu, na vseh forumih in spletnih medijih bom napisala kakšen “g**j” je in kakšen “d**k” prodaja. Povedala bom resnico in to zelo na glas.
Bomo videli kako hitro bom dobila svoje plačilo…
Vsak po svoje…
Forum je zaprt za komentiranje.