Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Tožba – pritožba – sklep in sodba višjega sodišča

Tožba – pritožba – sklep in sodba višjega sodišča

Pozdravljeni!

V letu 2010 sem podala tožbo za zvišanje preživnine in hkrati se je vodil tudi nepravdni postopek glede stikov. otroka sta takrat imela 14 in 10 let.
Kar se stikov tiče smo dosegli poravnavo v maju 2011, tožba za preživnino pa se je zaključila letos marca. Toženec se je pritožil in višje sodišče mu je delno ugodilo in mu znižalo dosojeno preživnino za 100 evrov za oba otroka, predvsem na podlagi tega, da otroka z očetom preživljata kvalitetne počitnice prav tako kot z mano. Oče pa je prav zavestno od izdaje sodbe prvostopenjskega sodišča začel zavračati stike z otrokoma in sta v zadnjih 5 mesecih bila z njim morda par dni, hči sicer še 5 dni na morju poleti, sin pa nič. Stroški so zato še večji na moji strani. Jasno je, da oče sedaj zavestno in nalašč nagaja. Ali lahko v tem trenutku, ko smo prejeli sodbo višjega sodišča, sploh karkoli naredim? Stiki so sicer bili v sodni poravnavi določeni, vendar se jih oče ne drži. Za obdobje od vložitve tožbe pa do izdaje sodbe pa je višje sodišče vrnilo zadevo prvostopenjskemu sodišču v ponovno obravnavo.

Prosim, če mi poveste, katere so moje pravne možnosti v tem primeru. Nmareč določena preživnina glede na dejansko stanje ni pravična, saj oče z otrokoma sploh nima več normalnih stikov.

Najlepša hvala!

Spoštovani,

stališče veljavne sodne prakse je takšno, da ima vsak od staršev pravico do stika z mld. otrokom, ne p atudi dolžnosti, da ima stik. Višina preživnine ni odvisna od potekanja stikov, kar je verjetno razvidno tudi iz obrazložitve sodnih odločb, s katerimi je sodišče odločilo o višini preživnine – v kolikor je, je čas, da vložite nov predlog za zvišanje preživnine.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close