tožba dedovanje
Star sem 38 let.Od rojstva sem živel na kmetiji kot najmlajši sin in mi je rečeno da bom tudi njen prevzemnik.Po poroki l.2005mi je očel.2006 predal kmetijo z izročilno pogodbo v kateri so se tri sestre in mati odpovedale dediščini.Vse sestre so že poročene in živijo na svojem.Jaz pa sem začel kmetijo prilagajati svojim potrebam in zmožnostim poleg službe in družine,to pa ni bilo po godu sestram in so prepričale očeta,da vloži tožbo za razveljavitev pogodbe l.2008.To jim je lani tudi uspelo in nam je njihov odvetnik takoj postavil 15dnevni rok za izselitev.To smo tudi storili.Mi smo pa tudi že na začetku vložili nasprotno tožbo za poplačilo dela in vlaganj po cenitvi cenilca kmetijske stroke v kolikor bo pogodba razveljavljena.Sedaj je ta tožba prišla v obravnavo in na prvo obravnavo je prišel samo njihov odvetnik.Očeta je opravičil zaradi slabega zdravja in je nedavno nazaj tudi umrl.Zanima pa me ali je zdaj ta moj zahtevek brezpredmeten,ali se bo reševal na zapuščinski razpravi.Se moram jaz posebej prijavit kot upnik?
Spoštovani!
Na zapuščinski razpravi se morate prijaviti kot dedič, ki dediščino sprejema in kot upnik, zaradi česar morate sodišču s pisno vlogo sporočiti oceno dolga, ki ga zahtevate iz vrednosti zapuščine. Vloga naj bo dokumentirana, lahko predložite tudi vašo tožbo,dolg pa logično ocenjen. Pravdni postopek, ki je v teku, bo zaradi smrti vašega očeta prekinjen do dne, ko bo sodišče ugotovilo, kdo so zakoniti dediči po vašem očetu – po tem se bo postopek lahko nadaljeval proti tistim dedičem, ki bodo poleg vas podedovali premoženje po vašem očetu. V predmetnem primeru bo nastal manjši pravni problem, saj vam, v kolikor bodo ostali dediči vašemu zahtevku po plačilu priglašenega dolga iz zapuščine, nasprotovali, verjetno ne bo potrebno na novo vložiti tožbe, temveč se bo postopek, ki je že v teku, nadaljeval zoper dediče, ki vaše terjatve ne priznavajo. Boste morali biti pa posebej previden, saj je potrebno upoštevati napotilni sklep zapuščinskega sodišče, zato vam svetujem, da v trenutku, ko bo razpisana zapuščinska obravnava, poiščete odvetnika po vaši izbiri, ki vam bo pomagal pravno pravilno izpeljati postopek.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.