totalno zmedena
Ojla!
Kupujem prvi avto (seveda rabljen), imam en kup vprašanj, ki se mojim prijateljem zdijo čiz neumna, ampak meni kot začetnica na področju avtomobilizma pa zelo pomembna.
vprašanja kot:
potek nakupa od bivšega lastnika do novega,
kako je s tablicami,
vem, da moraš iti na občino, kdaj, …
servisna knjižnica, a jo dobim jaz, ali jo on obdrži,
kako poteka registracija, tehnični, kdaj, kje, …
zavarovanje, katera zavarovalnica je boljša,
kako je zadeva s kuponi,
kako je z bonusi, …
NE RAZUMEM VEČ NIČ!!!!!!!!!! TAKO ZAKOMPLICIRANO!
Je kje na netu kakšna stran, ki mal podrobno opiše postopek nakupa starega avta in ostale svari glede registracij, zavarovalnice,… pa kakšne statistike najbolj prodanih avtomobilov, varnih, najbolj pokvarljivih modelov, …no take koristne informacije.
lp
Ma to je čisto ENOSTAVNO!!!
Samo pazi kakšen avto kupiš! Tu je ves problem. Povabi še kakšnega znanca, ki je po možnosti mehanik, da ti avto pregleda.
Napišita kupoprodajno pogodbo, če boš dobro pogledala jo najdeš tudi na net-u izpolnita, pojdi na tehnični pregled, ki je skoraj v vsaki večji vasi in tam ti bodo vse povedali.
Tudi večina avtohiš ti opravijo prepis vozila in ti bodo vse povedali.
Zavarovalnice pa ni večje razlike, svetujemti le kakšno bolj znano in večjo. Sicer pa se sama odločiš. Tablice pa boš verjetno morala kupiti nove, to vse opraviš na tehničnem pregledu in ni potrebno da greš na občino. Lahko pa tudi tam urejaš.
Sevisna knjižica pripada vozilu in pripada tebi, ker prejšnji lastnik nima kaj delati z njo.
Kupone lahko uveljavljaš svoje če si imela že prej vozilo. Kuponi pripadajo lastniku in ne vozilu (enostavno povedano). Enako je z bonusi. Če imaš stare kupone od prejšnjega vozila jih imej s seboj ko boš opravljala prepis.
Če je vozilo novejše, mislim da po letu 1998 ti mora prejšnji lastnik izročiti potrdilo o homologaciji. Manjši belo rjavi kartonček. To obvezno zahtevaj!!!
Vse je čist enostavno. Samo če imaš dost SIT-ov ti vse uredijo
Lep pozdrav in srečno vožnjo.
Nimam kuponov, ker bo to moj prvi avto. Kje jih bom dobila? A je Adriatic dobra zavarovalnica. Je bila kakšna afera v zadnjem času? Ne spremljam toliko! Koliko kuponov dobi lastnik avtomobila. A dobijo vsi enako število? A jih dobiš vsako leto nove? A so kuponi vedno enaki, kljub temu da nekdo zamenja model avtomobila, a ima še vedno iste kupone potem.
A se tehnični pregled dela na AMZS ali v katerikoli avto hiši. Ali samo na AMZS?
Kam je treba najprej iti na tehnični ali na zavarovalnico?
Kaj je homologacija?
Pred časoma mi je nekdo govotil nekaj o katalizatorju. Če se ne motim je to nekaj povezano z okoljem. Avto, ki ga ima gre skozi tehnični tisti, ki ga pa nima pa ne. Ali se motim? Kateri avti ga imajo. Novejši? Renaul 5 ga ima? (mal navijam zanj, če se bo od kje pojavil)
Kaj pomeni, da gre skoz tehnični. Brezhiben? Kaj pa če je kaj narobe. Ali oni popravijo in mi zaračunajo. Se mi to kje odšteje kot negativne točke ali kaj podobnega?
Kje je zanesljiv vir iskanja avta? Salomonov oglasnik mi ni pri srcu. Imam občutek, da tam vsi prodajajo avto, ker je nekaj narobe z njim?
JOJ IN ŠE BI LAHKO SPRAŠEVALA!!!!
Če nimaš kuponov bo treba mal več CVENKA za registracijo. Za zavarovalnico se odloči sama. Poskusi kar pri isti, kjer je bil avto že prej registriran. Sedaj iz mojih izkušenj, Adriatic rajši ne.
Kupone dobiš pri zavarovanju, v glavnem tri na zavarovalni polici. So v glavnem vsako leto enaki, če pa jih prej kot v enem letu vse tri porabiš greš na zavarovalnico in to urediš. Če ne pa uveljavljaš bonus za naslednje leto. Tehnični delaš pri pooblaščeni organizaciji s strani države.
Saj ti piše do opravljajo tehnične preglede. AMZS ima le v večjih bazah.
Kar se tiče zavarovanja in VSEGA ostalega lahko vse urediš na tehničnem oz. na občini. Lahko pa greš prej plačat na zavarovalnico, dobiš potrdilo in greš s tem na tehnični in opraviš registracijo in plačaš le cestnino in registracijo.
Homologacija je potrdilo da je vozilo po JUS-u bi rekli včasih. Da ustreza po tehničnih norativih in je za na cesto. Če ti povem čisto po kmečko, da ima ustrene luči, kolesa, da so gume okrogle!?
Poslušaj, preden kupiš avto dogovori se da on napravi tehnični pregled in mu ti daš tistih sedem jurjev, ostalo pa ti plačaš in nimaš nobene skrbi za katalizator. Če pa tehnični še ni potekel, pa lahko vseeno zapelješ vozilo na najbližji tehnični pregled in opravi meritev izpušnih plinov in boš vidla “kolk je ura” To opravljajo tudi avtomehaniki, ki se ukvarjajo z izpušnimi sistemi.
Če gre avto skozi je brezhiben, tako kot ti ko greš na zdravniški pregled.
Zanesljiv vir iskanja je kot sem ti rekel. Če nekoga poznaš ki vozilo ima in veš kako je ravnal z njim, ali pa da ppovabiš mehanika s seboj. NE KUPUJ na prvi zalet. Malo preizkusi vozilo in se zapelji na tehnični, 7500 res ni veliko v primerjavi s ceno vozila, preglej motor če pušča olje, poglej izpuh če kadi kot vlak, poslušaj kako dela motor.
Jaz imam Renault 5 1996 letnik in ima katalizator. To pa je zadeva, ki čisti izpušne pline, tako da tu ni panike.
POSLUŠAJ: TI SE NE OBREMENJUJ S TEHNIČNIM IN PREPISOM. Ti kar pojdi skupaj z prejšnjim lastnikom napravit prepis in tam ti bodo vse povedali. Prejšnji lastnik sigurno ima izkušnje in ti bo pomagal, pri prepisu pa mora bit zraven! Poleg tega ti bodo tam vse povedali. Kot sem rekel le Cankarje napravi.
Če nimaš bonusa za R. 5 za registracijo pripravi okrog 130.000 SIT. Če pa je potrebno še kaj popravit pa še plus to.
Skratka naj te ne lovi panika, ker ni potrebno le pot pod noge.
LP!
Bi se kar strinjal z Rambom in Jocom, mislim da tu ni več kaj za dodati.
Aja, Joco, a ni tko da če prvič avto registriraš in nimaš bonitete prvo leto ne dobiš nič, šele potem naslednje leto ??? Mislim da je blo tko, kokr se jaz spomnem, nisem pa zdej 100%, je že kr dolgo od tega ko sem prvič registriral avto.
LP
Predvsem rabljen avto kupuj z glavo in ne s srcem, ker je s tem veliko problemov. Če boš avto kupila pri preprodajalcu ali avto hiši in ti ne dajo tri- ali šestmesečne garancije, se ne odloči za nakup. Če poznaš koga, da prodaja rabljen avto in da veš, da je OK (recimo sorodnik ali prijatelj), se raje odloči zanj, čeprav ni čisto to, kar si želiš. Če kupuješ od fizične osebe, pojdita z lastnikom vsaj zmerit izpušne pline – če to ni v redu, je strošek lahko kar velik. Katalizator morajo imeti vsi avti, ki so ga imeli že original vgrajenega, če ga avto ni imel ob izdelavi, ga ne rabi niti po novem. Mora pa v vsakem primeru izpolnjevati določila glede izpušnih plinov, ki so prav tako odvisno od modela do modela. Mislim, da merjenje izpušnih plinov stane 2.500 sitov, torej nič v primerjavi s kolobocijami, ki jih lahko imaš, če ni vse tako, kot mora biti.
Kupončki so na zavarovalni polici (spodaj je perforacija in so kupončki, ki jih pač odtrgaš, če se ti žal zgodi, da povzročiš prometno nesrečo), pri nekaterih zavarovalnicah jih pa celo nimajo več (ker so tako ali tako bolj simboličnega pomena).