Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Tortna osnova iz beljakovega snega

Tortna osnova iz beljakovega snega

Pozdravljene!

Teta bo delala borovničevo torto, spodnji del je iz sušenega beljakovega snega (če jo je kdo jedel v Asu v Knafljevem prehodu – to je ta torta), zdaj pa me zanima, če mi (ji) lahko katera pomaga z nasvetom: kako narediti to podlago oziroma na kateri temperaturi in kako dolgo jo “peči” da bo primerno krhka oz. hrustljava? Že vnaprej hvala za vse nasvete in

lep dan, Loni007

Loni, imam recept za malinovo torto s krhko beljakovo osnovo in ti bom napisala postopek in recept kot je v knjigi – dobiš mlao bolj pozno zvečer, ker zdaj ne utegnem.
LP, zala

Evo, tukaj je recept…ne vem če iščeš ravno to, a upam da bo vseeno vredu:

BELJAKOVA TORTA Z MALINOVIM NADEVOM

Za 6 oseb:

3 beljaki
175 g sladkorja v prahu
1 žicasesekljanih mandljev
sladkor v prahu za posip
po želji lističi malin za okras

Nadev:
200 g gladkega svežega sira (pasirana skuta)
2žlici tekočega medu
2 žlici pomarančnega likerja
120 g nemastne skute
300 g malin

Pečico segrejemo na 140°C. Na 2 kosa papirja za peko narišemo kroga s premerom 20 cm. Kosa papirja z zarisanima krogoma obrnemo, da je črta spodaj in ju položimo na 2 težka pekača.
V skledi stepemo beljake zelo trdo in vmes počasi po žlicah dodajamo sladkor. Mešanico razdelimo na polovico in prvo polovico namažemo na prvi kos papirja z zarisanim krogom – enakomerno namažemo vse do zarisanih robov. Enako namažemo z drugo polovico beljakove mase še drugo površino kroga. En krog beljakovega testa potresemo s sesekljanimi oz. malo bolj gobo mletimi mandlji (ta krog bo na vrhu).
Pečemo 1,5 do 2 uri, da se ploši posušita in postaneta krhki. Takrat ju previdno z lopatko ali dvema odstranimo s pekača. Papir odlepimo, če se nam je prijel in plošči ohladimo na koviski merežici.
Za nadev sveži sir !z žlico! kremasto umešamo z medom in likerjem. Postopoma vmešamo še skuto in maline (okoli 3 maline prihranimo za okras),

Ploščo brez mandljev položimo na desko, namažemo z nadevom in pokrijemo s ploščo z mandlji. Posujemo z nekja sladkorja v prahu in okrasimo s prihranjenimi malinami – poližimo jih na sredino in jim po želji dodamo še nekaj malinovih listov.

Tako…to je vsa umetnost 🙂 Sama sem to tortico že večkrat hotla naredit, ker na sliki izgleda ODLIČNO. Edino dodala bi le, da se mi zdi torta skoraj premajhna…za model s premerom 26 cm bi vzela vsaj 5 beljakov! In za nadev seveda več svežega sira in skute, pa tudi več malin…..mislim da bi bilo zelo dobro, če bi se skuti primešala malo trdo stepene smetane. Njami!
Aja, za nadev si že napisala, da imaš drugo varianto (borovnice) in po moje bo tudi zelo dobro.
Upam da ti bo recept prišel prav, in če se jo boš (oz. tvoja teta) odločila delat, proooosim povej, kako je uspelo, prav?!

LP, zala

Zala,

tisočkrat hvala! Ti sporočim, kako je uspelo…

Lep dan še naprej, Loni

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close