Najdi forum

tortillas

Pozdavljeni,

pri nas smo vsi po malem mahnjeni na tortilje..navadne, sirove, pikantne..
Glede na to, da to zvrst veselja vedno kupujemo, me malo jezi, ker se mi vendarle dozdeva,da stvar ne more bit tako zakomplicirana, da je ne bi znali narediti doma.

Ima morda kdo kakšen nasvet?
Pozdravljeni

en recept sem opazila na http://www.kulinarika.net, vendar ga nisem preizkusila. če pa se prav spomnim, so bila spodaj zapisana tudi mnenja… preveri. LP

TORTILJE – pšenične
225g bele moke
ščepec soli
3 žlice olivnega olja
100 – 150 ml mlačne vode

Moko, sol in olje damo v mešalnik. Postopoma prilivamo toliko vode, dokler ne dobimo trdnega testa. Preložimo na desko in gnetemo, da postane gladko. Razdelimo na 8 delov in vsak del še nekaj časa gnetemo in oblikujemo v kroglo. Vsako kroglo razveljamo v krog premera 23 cm. Segrejemo ponev, v kateri se jed ne prijema. Vsako tortiljo pečemo 30 sekund na vsaki strani.

Če se ne motim, sem morala dodati malo več vode kot piše v receptu. Naredila sem jih kar nekajkrat, ker jih tudi mi obožujemo, v trgovinah so pa drage pa še en kup ejev je v njih.

kaj pa navadno daste v tortilje?

Jaz ponavadi pripravim popečeno piščančje ali svinjsko meso (narezano na male kockice), svežo narezano zelenjavo (kumare, čebula, paradižnik…), koruza in seveda kakšne omakce – jaz imam najraje guacamole (jo sama naredim), včasih pa kupimo kakšno čilijevo. In iz teh sestavin potem kombiniramo po želji in okusu.

Hm…najbrž smo se slabo razumeli…vsaj kolikor utegnem prebrat…
To, za kar si mi napisala recept pri nas imenujemo mlinci…naknadno se jih lahko še skuha v vodi in se potem naredi zraven kakšno mesnato jed…

Tisto za kar jaz sprašujem..je pa osnovna sestavina koruzna moka. Še najbolj je podobno na tanko narezani polenti, nekako posušeni in dodatno začinkjeni s papriko. Ena taka varianta kot čips, vendar manj mastna in zeloooo okusna.

Se opravičujem, če nisem bila najbolj jasna.
Vsekakor hvala!

tortilia je tudi pšenična……original mehiška pa je res iz koruze….recepta še nisem zasledil, vsaj dobrega ne……mislim da je neka finta, ker koruzna moka nima lepka in je testo pusto in se težko delajo….oni uporabljajo zato neko finto….morda pa le kdo ve kako………

Mi tudi vedno delamo pšenične. in sicer prb 1 kg moke, počasi dodajaš vodo in gneteš, gneteš dokler ne dobiš čvrste kepe, od katere odščipneš košček in ga razvaljaš na željeno velikost. Tortilje na hitro popečeš z obeh strani in shraniš na toplem.

Omake:

Guacamole: 1 zrel avokado, 1/2 kisle smetane, sok pol limone, 1/2 čebule, malo česna, sol, poper, čili po okusu

Guacamole II: 1 zrel avokado, 1 paradižnik, 1/2 manjše čebule, česen, sol, poper, veliko čilija in kajenskega popra, lahko tudi tabasco

Salsa: paradižnik, čebula, česen, paprika, sol, poper, kis, malo sladkorja, začinjeno po okusu (mi naredimo več variant: salsa brez čebule, salsa brez paprike)

“Gasilec”: kisla smetana in koruza, kisla smetana in drobnjak (začimbe po okusu)

Kupimo tudi Rosalita začinjen mehiški fižol

Posebej spečemo še purana (kockice ali rezine), narežemo svežo zelenjavo (paradižnik, paprika), kupimo pa tudi nacho sir (jubilee ali omaka poco loco) in pa seveda Desperados (pivo z okusom Tequile).

Fajn je, da je več ljudi, ki sodeluje pri pripravi.

Za koruzne tortilje je potrebna “masa harina”, ki je dobljena po posebnem postopku. Koruzo najprej skuhajo skupaj s kalcijevim oksidom, dobro sperejo in zmeljejo, dodajo toliko vode da dobijo testo, ki ga nato posusijo in ponovno zmeljejo.
Kar pa tebe gaia zanima pa je tortilja cips. Tega pripravijo tako, da se koruzne tortilje razreze, zacini in v pecici popece.
LP, Nena

kje se pa ta masa dobi…..

Kje v Sloveniji bi se jo dobilo ne vem.
Masa harina je pogosta je v ZDA. Proizvajalec ki ga poznam je Quaker: http://www.tortillamix.com/
Verjetno tole ni v najvecjo pomoc.
Lep pozdrav

Hvala za obrazložitev. Si pa od sile!! :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close