Najdi forum

TORTA

Ali ima kdo dober preizkušen recept za torto (kakršnokoli)?
Če ga imate, ga prosim napišite in postopek razložite.

Biskvit:
10 jajc
10 žlic sladkorja
10 žlic moke
postopek:
ločiš beljake in rumenjake. V rumenjake daš 5 žlic sladkorja in intenzivno mešaš z mešalnikom 15 minut, da se sladkor povsem stopi. Potem z mešalnikom mešš beljake, da nastane trd sneg, nato pa počasi po žlicah dodajaš 5 žlic sladkorja in zopet dolgo časa mešaš, da se sladkor čimbolje raztopi. Nato narahlo vmešaš rumenjakovo maso v beljakovo in s kuhalnico narahlo mešaš. Nato preseješ moko v to zmes, s kuhalnico nežno vmešaš moko, nato pa zliješ v namazan tortni model (namaži ga z maslom) in peci na 180 C približno pol ure do 40 minut (ne vem točne ure, ker sama nikoli ne gledam na uro ampak na barvo biskvita in na koncu preizkusim še z nožem, če je pečeno).

biskvit namoči ali s sokom od vloženega sadja, še boljše pa je, če zavreš pol litra vode, ki ji dodaš dve žlici sladkorja, ter nekaj ruma. ohladiš in namočiš.

sadna krema:
rastlinska smetana (ne vem ali je Hulla ali je Hopla – v glavnem tista v roza tetrapakih) (malo manj kot 1 liter). Zmešaš, in namažeš na namočen biskvit, dodaš veliko sadja (iz konzerve in svežega)….na koncu tudi okrasiš s to smetano, ker jo je dovolj za celo torto.

čokoladna krema:
v smetano Hulla ali Hopla vmešaš čokolado v prahu (lahko dodaš tudi kakav, vendar ne ta grenak ampak tistega, ki ga daš v mleko – Milka, Nestle, Nesquick…), namočiš biskvit, namažeš…..okrasiš….
Če delaš čokoladno torto, potem je fajn, če je tudi biskvit čokoladne barve. Jaz dodam v vodo za namakanje torte kakav (tokrat grenak, ker da veliko barve) in s tem, ko namočim biskvit, postane tudi ta temen, lahko pa nekaj kakava dodaš kar biskvitu predno ga daš peči.

To je vse preizkušeno in torte so čudovite. Biskvit pa je tak, kot po slastičarnah…..mi ga je zaupala sestrična, ki je slastičarka, isto tudi za kreme… v glavnem, je super!!!

prijetno peko želim
lp, Jessy

Jutri preizkusim in povem kako mi je uspelo!

Jessy hvala!

Ce imas rada sacher torto, jo moras nujno narediti po receptu, ki ga dobis na tem linku:http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&ID=1276

Je enostavna, hitro gotova in predvsem njami!! LP

Ce imas rada sacher torto, jo moras nujno narediti po receptu, ki ga dobis na tem linku:http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&ID=1276

ni za kaj…..

torej, kako ti je uspela????

Jessy,
malo sem se lovila in prebrala recept kar nekajkrat predno sem začela.
Uporabila sem mešano sadje. Vse ostalo pa tako kot si napisala. Sedaj se v hladilniku hladi, zvečer jo bomo pa napadli, ko pridejo domov še otroci. Na pogled je bila zelo OK in mislim, da je tudi z okusom isto. Če bo drugače sporočim.

Hvala!

Jaz sem prepricana o njeni okusnosti!!! Se vsak ki jo je poiskusil je bil navdusen nad njenim okusom, seveda, ce si biskvit dobro namocila!

Sem se pa se enega trika spomnila, ki sem ga pozabila omeniti, glede smetane. Ko je smetana stepena, ji dodas priblizno 1dcl do 1,5 dcl mleka in ga s kuhalnico vmesas v smetano. S tem dosezes, da je smetana bolj socna.
Pa drugic to naredi! Razlika je namrec ocitna!

Vsekakor pa pricakujem odgovor, kaksna je bila vam!
Dober tek!

mmmmmm jaz bi jo tudi!!!!

lp, Jessy

Jessy,
super, enostavno super!
Več kot pol smo jo pojedli pri večernem filmu. Ostalo pa bo šlo sedaj po zajtrku, ko se otroci zbudijo.
SUPER, SUPER, SUPER, 1000000000000x super.

Sedaj pa me zanima glede smetane, ali ne postane preveč tekoča, če ji dodaš mleko?

Jessy ali imaš še kakšen super recept, pa nič zato če ni sladica – kar koli.

jessy, še enkrat hvala, že dolgo nisem imela tak recept, čeprav jih imam kar nekaj.
Zelo dobrega imam za prekmurkso gibanico – preprost in enostaven, pa še končni izdelek je več kot super.

Lp C

Naslednji teten pa probam še sacher torto!

C

Zelo sem vesela, da vam je bila všeč! Sem bila pa 100% prepričana, da nimaš kaj faliti. Jaz take torte pečem tudi po naročilu in stranke so bile zmeraj zelo zadovoljne! Najboljse pri vsem pa je, da je čisto preprosto, kajne!

Ja, imam še nekaj dobrih receptov, vendar jih imam doma (trenutno nisem doma). Ko bom imela kaj več časa jih nekaj napišem, ok? Se priporočam za recept prekmurske gibanice!

lp, Jessy

Sem pozabila povedati glede mleka v smetani….

Ne, nič se ne boj, ne bo prečista smetana. Takrat, ko boš mleko narahlo vmešavala v stepeno smetano, se bo kar sproti zgoščevala, zato tudi ne mešaj preveč, ker je kar fajn, če pride smetana bolj “voljna”, ker s tem dobi boljši okus. Vsekakor pa ne smeš narediti pretekoče, ker v tem primeru ti torta ne bo stala skupaj. Najprej daj manjšo količino mleka (1dcl), premešaj in če bo še vedno zelo gosta, dodaj še malce mleka, vendar nikoli ne več kot 2 dcl.

Aha, še en dober napotek pri izdelavi tort. Če imaš tortni model, ki je sestavljen iz dna in obroča (posebej), potem naredi tako, da postavi obroč na podstavek, kjer bo stala torta, ga stisni skupaj, da bo zaprt, potem pa biskvit in smetano kar v obroč nalagaj, biskvit lahko tako dobro pritisneš na smetano in tako bo torta še stabilnejša in ko boš vzela obroč stran, bo imela lepo okroglo obliko brez dodatnega matranja v tej smeri! Sicer je pa možno, da to že delaš!

lp, Jessy

Yessy, dobiš recept za prekmurko gibanico, še prej pa tole: imam tortni model, ki je sestavljen iz dna in obroča, zato sem to naredila točno tako, kot si opisala.

Sedaj pa recept:
2 jogurtova lončka moke
1 pecilni prašek
1 jogurtov lonček sladkorja
1 vanilin sladkor
margarina za pekač

Nadev:
4 velika jabolka
50 dag skute
2.5 dcl mleka
2.5 dcl sladke smetane
3 jajca
po želji pest orehov ali mletega maka ali pa kar oboje

V posodo zmešaj moko, pecilni prašek, sladkor in vanili sladkor. To razdeli v tri jogurtove lončke. Pekač (cca 30 x 25 cm) dobro namaži z margarino, posuj prvi lonček mešanice, nanj posuj 1/2 naribanih jabolk, na jabolka razdrobi 1/2 skute, (po želji posuj s polovico mletih orehov ali maka), nato zopet posuj z drugim lončkom osnovne mase ter ponovi z jabolki, skuto (orehi ali mak). Na koncu posuj z zdanjim lončkom osnovne mešanice. V posodi dobro zmešaj mleko, sladkor, smetano in jajca ter polij po pecivu. Malo počakaj, da se jajčna mešanica dobro vpije, potem pa speci v že prej oreti pečici pri 180 C cca 50-60 minut.

Mislim, da nimaš kaj zgrešiti, je pa zares OK. Če se ti bo zdelo, da se tekočina, ki jo na koncu poliješ po gibanici ne bo dobro vpila, lahko malo prebodeš z vilicami, da tekočina zleze v notranjost. Ne skrbi vse bo OK.
Sporoči kako ti bo uspelo, če se boš zadeve lotila.
Pri nas imamo gibanico zelo radi, le paziti moram, da je prevečkrat ne naredim, da se je ne preobjemo. Sedaj vidim, da bom morala torto iz tvojega recepta še nekajkrat narediti. Res je super, vidim že po tem, ker je sedaj ko je ura 13.20 ni niti koščka več.

Yessy imej se lepo kjerkoli si.

C

Hvala za recept. Bom poskusila narediti, samo ne vem še točno kdaj. Eno stvar pogrešam pri tem receptu…kje je mak???

Sedaj pa grem pripravljat gobe za večerjo, ker sem imela zelo uspešen dan, tako da bo zvečer lepo dišalo….mmmmmm……

lp, Jessy

Sprašuješ kje je mak, če prebereš navodilo za pripravo vidiš, da za skuto piše mak ali orehi. Lahko se odločiš za eno ali drugo lahko pa uporabiš-potreseš tudi oboje.
Pri nas orehov ne uporabljam, ker jih otroci ne marajo, zato pa več (bolj na debelo) potresem mak.

Lahko noč C

Ja, ampak pise ali mak ali orehi…..Jaz pa imam v glavi, da je v gibanici oboje. Torej, ce se odlocim za oboje, kam naj dam orehe in kam mak (zaporedje me zanima)? Baje je tocno doloceno kam gre kaksna sestavina! Ne vem!

No, lepo se imej!

Jessy

Ker sva se menili o receptih, bi te vprasala se eno stvar. Ali ti napisem kak dober recept za slascice ali tudi za kuho?

lp, Jessy

Jessy, v gibanici lahko uporabiš mak in orehe. Enkrat daš po skuti mak, drugič pa orehe.

Recept je lahko za kuho ali slaščico, sama se odloči, jaz pa bom probala skuhat ali spečt.

Jessy, kolikokrat prerežete testo za torto? Dvakrat ali več?
Hvala za odgovor.

Lep pozdrav,
prav pritegnila me je debata okoli sladic. Tudi sama sem med “zapriseženimi cukr’pekaricami”, zato večkrat preizkušam nove recepte. Pa sem mislila, da bi pristavila še svoj piskrček in dala nasvet glede nove oblike torte – pravzaprav narezani kosi izgledajo zelo zanimivo, potek dela pa je čisto enostaven. Torej – namesto v tortnem modelu pečeš biskvit v navadnem pekaču (npr. kot za rulado), ga mlačnega narežeš na 7-8cm (odvisno, kako visoko torto želiš, vendar v primeru, da želiš zelo visoko, potrebuješ malo več biskvita, kot iz enega samega pekača) dolge trake – reži po dolžini!!! – ohlajenega namažeš s poljubno kremo (vendar pazi, da je krema gostejša, da torta ne leze narazen!!!) ali z marmelado (npr. verzija Sacher), nato pa trakce zvijaš kot rulado. Ko ti zmanjka enega, začni okoli dobljenega “kolesa” navijati drugega itd… Priporočam, da samo prvi trakec zvijaš leže, nato “kolešček” postavi pokonci (kot torto) in z ostalimi traki samo ovijaš in s tem večaš obseg. Zelo dober nasvet je tudi, da, če je le mogoče, na koncu postaviš torto v tortni model, zapneš, premažeš s kremo ali smetano in daš za nekaj časa v hladilnik.
Ko jo boste rezale, se prisotni ne bodo mogli načuditi, verjemite!
Pa dober tek!
P.S.
Biskvit lahko tudi rahlo namočiš (resnično samo malo!), vendar moraš biti v tem primeru malo pazljivejša pri zvijanju!

Ne vem, ce jaz to cisto razumem……ali potem to izgleda kot ena velika polzja hisica???

lp, Jessy

Prerezem ga dvakrat, tako da imam potem tri oblate. Biskvit pride dovolj visok in se izredno lepo reze, tako da to sploh ni problem narediti. Mogoce bi ga lahko prerezala tudi trikrat, ce bi bila dovolj spretna, ampak dvakrat se mi zdi ravno ta pravo razmerje med debelino biskvita in kreme.

lp, Jessy

Zijo cukrcek! sem se potrudila in napisala dva recepta, bom pa vsekakor se kaj napisala!

Kremne rezine:

8 jajc
8 zlic moke
13 zlic sladkorja
2 zlici Gustin-a (jedilni skrob) tudi Gusnel
2 l mleka (odvzames 2 dcl)
2 vanilija
listnato testo (1 kom)
2 sladki smetani + cokolada v prahu za posipanje

Listnato testo razvaljas, prebodes z vilicami in speces (razvaljati ga moras vecjo povrsino kot bo pekac v katerega naredis kremne rezine, nato pecenega obrezes na pravo velikost in das v globok pekac). Iz beljakov naredis trd sneg. Rumenjake, vanilin sladkor in sladkor zmesas, da postane penasto (cca 15 min). Pocasi v tankem curku in postopoma dolivas 2 dcl mleka (odvzetega od 2 l). Zmes mora precej narasti. Nato dodas se moko in Gustin.( Pri moki je pomembno, da niso zlice z moko prevec velike in niti premajhne, ker je od tega odvisna trdota kremnih rezin. Ce je moke prevec so pretrde, v nasprotnem primeru lezejo narazen.) Vse skupaj zmesas, pocakas, da preostalo mleko zavre in pocasi primesas dobljeno maso v mleko. Najboljse je, da se stepa z metlico, da ne gre v kroglice. Kuhas 3 minute na zmernem ognju, nato odstavis in narahlo vmesas sneg. Vlijes v pekac na listnato testo in pocakas, da se ohladijo, nato jih prestavis v hladilnik, kjer naj bodo vsaj 2 uri. Preden se jih pricne rezati, se nanje namaze 2 stepeni sladki smetani, in posuje s cokolado v prahu.

Mogoce se zdi recept kompliciran, vendar se zanje potrebuje le pol ure. Resnicno pa je pomembno, kako polne zlice moke so. Jaz sem rabila kar nekaj casa, da sem prisla do “ta pravega” razmerja in sedaj so moje kremne rezine tisockrat boljse kot v slascicarni! Jaz jih naredim v vecjem globokem pekacu (ponavadi tam pecem potico).

Borovnicevo pecivo

Biskvit:
5 jajc
9 zlic sladkorja
8 zlic olja
11 zlic moke
2 zlici psenicnega zdroba (jaz ga ne dam nikoli in namesto zdroba dam kar moko)
1 vanilin
1 pecilni
Zmesas jajca, sladkor in vanilin, nato pocasi dodas olje, nato se moko in pecilni (ter gres, ce ga das), zlijes v globok pekac (jaz v istega kot kremne rezine) ter peces pol ure na 180 C.
Krema:
2,5 dcl mleka
pol vrece pudinga – vanilija ali borovnica
50 g sladkorja
100 g surovega masla
borovnice (vec kot jih je, boljse je, lahko so zamrznjene)
mleko s sladkorjem razgrejemo, mu dodamo razmesani prasek za puding in pustimo, da zavre, kuhamo 3 minute, nato v vodni kopeli na hitro shladimo, med tem mesamo. Z mesalnikom penasto vmesamo maslo, mu po zlicah dodajamo ohlajen puding. Na koncu se borovnice. Naj se malce »zmiksajo«, da krema dobi barvo in okus.
Ohlajen biskvit prerezemo na pol, ga namocimo z mesanico vode, sladkorja in ruma (kot za torte) ter namazemo kremo, pokrijemo z drugo polovico biskvita, ga namocimo in postavimo v hladilnik. Tam naj bo vsaj 4 ure. Krema daje prijeten, hladen okus, kot bi jedel sladoled! Po zelji se lahko da se kaksno stvar po vrhu (ali smetano, ali sladkor v prahu, toda meni se zdi, da nic ne manjka)
Zelo preprost recept ki ga naredis v eni uri. Je pa tako okusen, da izgine tako hitro, kot se stopi sladoled!

Dober tek!

No, se dva recepta sem napisala! Se tudi sama priporocam za kaksen dober recept!

Vzhajajoce sonce
1. testo:
14 dag margarine
15 dag sladkorja
to dvoje penasto vmesas, dodas 3 rumenjake, 10-15 dag mletih orehov, 3 zlice moke, pol pecilnega, sneg treh beljakov in naribano limonino lupino.

2. testo:
4 beljake – naredis sneg
4 zlice sladkorja
1 zlica olja
4 zlice moke
pol pecilnega
1-2 zlici kakava

3. testo:
4 rumenjaki
1 celo jajce
4 zlice sladkorja
4 zlice moke
pol pecilnega

glazura:
100 g sladkorja v prahu
200 g jedilne cokolade
1-2 zlici vroce vode
20-30 dag margarine
stopis nad soparo

Testa vlijes na velik, nizek pekac. Najprej prvo, nato drugo in tretje testo. Peces 20 minut na 180 C. Posebej zavri 2 dcl vode, 5 zlic sladkorja, ohladi in dodaj sok 1 limone. Se topel biskvit prelij s to vodo. Oblij z glazuro.

Tu imas malo vec packarije. Mogoce je malo zoprno, ko daje testo drug na drugega, saj je eno testo bolj gosto, drugo malce redkejse, nato pa spet bolj gosto, mogoce se ti zdi, da ga celo malce primanjkuje. Vse skupaj pride zelo nizko, zato naj te ne skrbi.

Se ga pa vsekakor splaca narediti, ker je nesramno dober!!!!

Rafaelo

Testo:
6 jajc
30 dag sladkorja
15 dag kokosove moke
3 dcl mleka
2 vaniliji
Stepi beljake, dodaj sldkor, kokos, vanilijo in moko. Vse zmesas in speces.

Krema:
6 rumenjakov
10 dag sladkorja
3-4 zlice moke
3 dcl mleka
2 vaniliji
1 maslo
Iz rumenjakov, moke in mleka skuhas kremo. Ko je ohlajena dodas maslo, sladkor in vanilijo, kar smo predhodno stepli.

Ko je peceno, ohladimo, nato namazemo s kremo in posujes s kokosom.
Rafaelo se tudi dela v pekacu in se na koncu nareze na kocke!

Dober tek!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close