Torta za sestro za 20 let
Naj povem,da redno spremljam kaj se kaj dogaja na tem forumu in sem tu
dobila ze kar nekaj dobrih idej.
Sestra me je prosila naj ji naredim tako dobro torto za njenih 20 let, kaksna naj
bi bila po okusu ze priblizno vem – problem pa je OBLIKA , rada bi jo presenetila
in da ne bi bilo vedno klasika- samo okrogla torta bi jo rada nekoliko drugace oblikovala.
v mislih sem imela stevilko 20 pa ne vem kako naj se lotim dvojke ali pa morda knjigo ipd…
vsak nasvet kako si ve pomagate pri takem bolj ,, zahtevnem,,oblikovanju torte bo
zelo dobrodosel.
hvala
nika
Ojej… najlepše torte so pri nas vedno dobivali fantje, ker je pač najlažje naredit avto ali pa vlakec itd. Imeli smo že kitaro, teniški lopar (oboje zelo lahko za pripravit – je pa zelo velika torta!), hamburger (ta je bil še posebej posrečen), rožo, papagaja (s tem je bilo veliko dela), konjevo glavo (raje ne vprašaj – pocarija do konca, ampak zato pa tak rezultat, da ga po slaščičarnah samo iščeš – avtor seveda mama), vse možne živali (ježa, metulja, zajca v 3D…), in in in… Če si dobila kakšno idejo, ali pa če bi še vedno rada naredila preprosto številko (2 narediš iz pravokotnega biskvita, prav tako narediš 0 – je pa to zelo velika torta), samo povej… Ko se vrnem (zvečer), ti lahko dalje pomagam…
Lp, mishika
ja sej to me skrbi, da ce naredim st.20 bo torta res zelo velika in toliko je pa res
ne mores pojesti pa se v hladilnik ne gre.
kaj pa mogoce , da naredim osnovno torto pravokotne oblike na vrhu pa malo
manjsa stevilka 20 potem bi to izgledalo kot nekaksna dvonadstropna torta – kako
mislis da bi to izpadlo?
a ti si npr. za stevilko naredis kot neko sablono iz kartona in potem to izrezes
iz biskvita ali je postopek popolnoma drugacen?
se vedno me mika tudi morda knjiga imas morda tudi za njo kaksno doboro idejo kako
je narediti?
hvala mishika
Joj, joj, čisto na kratko… Se res raje zvečer javim (bo več časa)… Šablone ponavadi ne delam (lahko pa jo narediš, če ti je lažje), ampak si raje z zobotrebcem označim obliko na biskvit in potem obrežem (marsikaj se da kasneje s kremo popravit 😉 ).
Taka “2-nadstropna” zadeva bo vsekakor lažja (številko lahko izrežeš iz enega samega biskvita – ni treba, da je previsoka)… Speci navadno pravokotno torto, jo napolni s kremo in premaži (oz. prelij s čokolado). potem pa samo predivno z nožem daj že premazane številke (jaz bi jih premazala z drugo barvo, da bodo bolj izstopale). “Napakice”, ki nastanejo ob stikih obeh plasti popraviš s smetano (majhni kupčki). No, tako bi jaz delala (če res ne želiš prevelike torte).
Pa še nekaj čisto enostavnega sem se spomnila (no, malo težje je potem okrasit, ampak ni nič tragičnega)… Kaj pa praviš na torto mobitel? Taka slušalka je zelo lahko za naredit (pa še veliko modelov se najde 😉 ).
Lp, mishika
glede na to, da gre za mlado punco, polno veselja in nagajivosti, bi ti priporočala, da navadno okroglo torto “obarvaš” z rumeno (jedilna barva+smetana ali podobno – preglej malo starejše teme, vem, da je debata tekla o različnih premazih za torte) in dobiš – smileya…. ali pa spečeš biskvit v pravokotnem pekaču in ga obrežeš na obliko balona…. ipd. Knjiga je za moje pojme namenjena za kakšne “resnejše” praznike….. ne pa za mlado punco… 😉
torto navadno spečem iz desetih jajc – pač navaden biskvit (t.j. na eno jajco 2,5 dag sladkorja, 2,5dag moke in malo pecilnega). Pečem v aluminijasti skledi za npr. sadje ali solate, premera cca. 16-18 cm. Spečem dva taka biskvita, še pred peko odvzamem za tri žlice mase in jo namažem na peki papir (bolj na tanko, cca. 7-8mm), kar porabim za izdelavo bradavičk. Pečena biskvita seveda obrnem narobe (da je ožji del zgoraj) dvakrat prerežem, polnim ali s sadjem ali kremo, postavim skupaj in premažem z naslednjo kremo (uuu, če se bojiš salmonele, potem boš morala iskati drugo varianto za kremo – jaz zaupam domačim jajčkom):
1 jajce
7 dag sladkorja
7 dag jedilne čokolade (zmehčane)
7 dag masla
Maslo in čokolado skupaj zmehčaj in malo ohladi (npr. do mlačnega). Medtem penasto vmešaj jajce (celo) in sldakor, da lepo naraste. Postopoma mu dodajaj čokolado z maslom in vseskozi miksaj na najvišji stopnji. Ko bo krema začela spreminjati barvo na svetlejšo, si na dobri poti. Te pa opozarjam, da bodi vztrajna (nasvet: v slučaju, da ti nikakor ne ratuje, postavi skledo z jajčno maso za par minut v hladilno skrinjo – verjetno si dodala pretoplo čokolado in maslo!). Ko krema dobi nekako barvo lepo zagorele kože in pa dobro čvrstost, jo namaži preko “prsi”. Vmes izreži iz tistega tankega biskvita, ki si ga posebej pekla, s kozarcem za vino (npr. tisti deci kozarci s pecljem) “kolobarčke in pa dve (če je tanjši biskvit pa štiti) manjše krogce za bradavičke, sestavi skupaj (nasvet: potisni zobotrebec skozi krogec in ga pritrdi na kolobar) in vse pomaži s stopljeno jedilno čokolado (ne rabiš je veliko, zato je nisem posebej omenjala). Potem pa kolobarček in bradavičke postavi na pravo mesto, lahko celo okrasiš s sladko smetano tako, da narišeš “čipkast” nedrček…. in obilo zabave ob pogledu na “zlakotene” dedce…..:-)))
Aja – za boljšo predstavo – prsi izgledajo na pladju kot dva kupčka – torej so bradavičke na vrhu….. Bom poskušala poskenirati sliko, pa jo ob priložnosti pripopam….:-)))
ne, tega pa še res nisem delala…. pa sem spekla že zelo veliko tort (imam dva mala fantolina z “glasbenimi” željami…:-))).
Idej imam veliko, včasih več, kot končnih porabnikov…:-)))
Hm, za očke bi lahko uporabila tiste bonbončke Smatries (ali pa katere podobne, malo večje). Morda celo kaj iz želeja. Usta pa bi risala s pisalom. Morda pa bi očke izpadle lepo tudi s stopljeno čokolado, izrezano s krogcem, kaj praviš?! Samo domišljijo je treba uporabiti, pa bo. Veselja, vidim, imaš tako ali tako dosti s tem….. kot pa jaz.
😉
najlazje ga naredis tako, da izrezes krog iz peki papirja ki je velik toliko kot torta, na krog lepo s svincnikom narises smajlija, papir polozis na torto in potem z iglo prebodes obris. potem z lakoto narises s smetano oci in usta. ali pa kako drugo figuro.
Sicer pa ideje za torto dobis na tejile strani
, isces pa pod recepti.
Taka torta ni tako težka. Narediš jo spet iz pravokotnega biskvita, ki ga obrežeš v željeno obliko. Ženske “obline” dodelaš s kupčki iz enake mase kot za rumove kroglice (oz. z ostanki biskvita, ki mu dodaš malo ruma, limoninega soka, marmelade…). Torto premažeš in žensko “oblečeš” v “perilo”, ki si ga izdelala iz marcipana, sladkorne mase, beljakove mase… Simpl ;).
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.