Torta-za mishiko
Če lahko kaj pomagam: Miki Miška, najpreprostejša otroška torta, za moje pojme (hvala, Vlasta!). Bom poskusila opisat, čeprav je lažje s sliko.
Sestaviš 2 enako veliki okrogli torti. Eno pustiš celo – to je glava, drugo prerežeš na pol – to so ušesa. Ušesi prisloniš zgoraj h glavi, tako kot narišeš Miki Miško (ali muco). Mogoče je treba na prerezanem delu malo prilagoditi, da se lepše prilega. Iz tršega papirja izrežeš šablono v obliki Miškinega obraza.
Potem sta pa 2 varianti:
1. Zgornjo stran glave preliješ z belo glazuro (sladkor v prahu, limonin sok, beljak) in pustiš posušit. Pripraviš še čokoladni obliv. Na belo glazuro položiš šablono in celo torto (torej glavo + ušesa) obliješ s čokolado. Pustiš, da se malo strdi. Ne povsem, da ne spoka, ko odstranjuješ šablono. Ostane samo še, da s čokolado (ali s tortnimi barvami iz tube) narišeš oči, smrček in usta.
2. Celo torto obliješ s čokolado. Ko se strdi, nrišeš po šabloni obris obraza in ga “pobeliš” s smetano. Obraz izrišeš enako kot pod 1.
Sama sem delala na prvi način. Bilo je za hčerin 5. rojstni dan. In ni dovolila rezat torte… “bo Miško bolelo, če ji odrežeš uho”. Od takrat pečem torte bolj nevtralnih oblik (roža, računalnik, gozdiček, vlak…)
Ni problema… Avto (3D verzijo, ki ni nič težja od od 2D verzije) narediš iz samih pravokotnih biskvitov. Spodnji del sta dve ali tri plasti (cele – odvisno od debeline), kabino pa sestavlja na polovico prerezan pravokoten biskvit. Kabino oblikuješ z nožem (biskvit odrežeš malo pod kotom, da nastanete sprednja in zadnja šipa). Za kabino je dovolj en biskvit (bi rekla), odreži pa ga malo bolj nesimetrično (torej en del rahlo manjši od drugega, da bo kabina bolj poševno stala 😉 ).
Torto napolniš z nadevom in premažeš s smetano ali preliješ s čokolado (če želiš rjav avto, z belo čokolado če želiš avto bež barve – v tem primeru morajo biti šipe bolj temne). Vsa “stekla” oblikuješ iz marcipana (če ga boš kupila, ga prej zgneti s sladkorjem v prahu, ker se sicer lomi) ali beljakove mase ali sladkorne mase. Konture avtomobila (se pravi vrata, haubo, prtljažnik…) izrišeš s smetano malo temnejše barve (ali svetlejše – odvisno od barve). Za kolesa uporabiš kekse, luči (in registrske tablice – odvisno od časa, ki ga imaš na razpolago, in seveda volje) pa izdelaš iz enake mase kot stekla.
In ker imaš pri hiši fantke, bi rekla, da modelov (avtomobilčkov) ne bi smelo manjkat), sicer pa ti pošiljam en zelo lep predlog torte-avtomobila (ni torta naše domače izdelave – teh žal še nismo uspeli poskenirati):
Veliko uspeha pri peki!
P.S.: telebajsek ali medvedek nastaneta iz pravokotne torte, ki jo samo z nožem oblikuješ in potem primerno okrasiš (v slaščičarnah to delajo tako, da krasijo s smetano kupček pri kupčku – različne barve – zelo preprosta, a zamudna tehnika, če mene vprašaš)… Pa še slikica:
Lp, mishika
Za dva sinčka ti bo mogoče kdaj prišel prav tudi vlak.
Spekla sem dve roladi. Eno sem prerezala na pol (za dva vagona), eno na tretjini (večji del za lokomotivo, manjši za kabino). Vse sem oblila s čokolado. Lokomotiva: spodaj večji del, zgoraj zadaj manjši del rolade, spredaj 2 pokonci postavljeni in zlepljeni čokoladni roladici od Gorenjke za dimnik. Zadaj dve veliki kolesi (Jaffa piškoti), spredaj dve manjši (kakršni koli, samo da vse piškote obliješ s čokolado). Vagoni: rolade, vsak po 4 kolesa. Vezi: s čokolado oblite grisini palčke. Lepljenje: z beljakom, sladkornim ledom ali čim podobnim. Če se res potrudiš, lahko z vrečko z nečim belim (stepen beljak, sladkorni led, smetana) narišeš okna, vrata ipd. Iz dimnika se lahko “kadi” kosem vate, vagoni nosijo zapičene svečke.
Jaz sem vse skupaj postavila v krog na tortni pladenj, na koncu se mi je mudilo, nisem vsega vnaprej pomislila. Če bi delala še enkrat, bi iz kartona izrezala podolgovat pravokotnik za “tire”, ga omotala z alufolijo ali čim podobnim in vse skupaj postavila v ta pravi vlak.
Število vagonov je odvisno od zasedbe gostov…
Naj ti lepo uspe ta in še kakšen rojstni dan. LP Tora
Forum je zaprt za komentiranje.