Torta v obliki številke
Izkušene mojstrce, prosim, pomagajte mi z nasveti:
Sem še začetnica pri tortah, rada bi pa spekla torti v obliki številk 50 in 30. Obstajajo modeli za številke ali naj raje izrežem iz kvadratne (okrogle) oblike? Kakšen nadev mi predlagate?
Ima katera kaj več izkušenj z takimi tortami?!
Hvala in lep pozdravček?
Sicer še nisem delala torte v obliki številke (sama sem delala avto), vendar ti mogoče lahko pomagam…
Četudi obstajajo takšni modeli (sicer jih še nisem videla), se ti v vsakem primeru bolj splača speči pravokotne biskvitne plošče ter številke nato izrezati (preostali – odvečni boskvit uporabiš za kroglice – čokoladne, kokosove, …). Dvomim, da boš še kdaj rabila čisto iste številke…
Priporočam ti, da za vsako plast spečeš posebno ploščo, da torej biskvita ne režeš, razen če si izredna mojstrica ravnega rezanja ;). Plošče morajo namreč biti popolnoma ravne.
Na trdi karton si zriši številke ter jih izreži. Ko je biskvit malo ohlajen položi nanj karton in obreži z nožem (če boš dala karton na vročega, se bo prijel). Sicer biskvite navlaži, a ne pretiravaj, da ne bo torta premehka. Daj že v biskvit malo olja, da bo bolj sočen.
Nadev mora biti kompakten, saj se ti lahko vse skupaj povesi v eno smer – kar je pri taki obliki veliko večja težava kot pri okrogli, kjer se da marsikaj popraviti.
Jaz sem za nadev uporabila kombinacijo pudinga s kompotom in borobnicami – na tem linku imaš podroben opis, kako sem torto naredila:
LP, Staša
Pozdravljena Simona,
če želiš speči lepo torto v obliki številk, poglej na http://www.kepca.com.
Naslov sem dobila ravno na tem forumu in je resnično lepo pogledati te torte. Sicer ni receptov, lahko pa vidiš in dobiš idejo za okrasitev.
Kar se tiče nadeva, pa mislim, da je najbolje pripraviti klasičen nadev
za torte in ne kakšnih sadnih, ker na to ne gre.
Nadev, ki ga uporabljam:
1/2 l mleka
2 žlici moke
2 žlici gustina
3 žlice sladkorja
( po želji dodaj čokolado, vanilijo, kavo – kakršno kremo pač želiš, lahko tudi pol ene, pol druge)
To skuhaš in ohladiš. Posebej zmiksaš eno margarino in 20 dkg sladkorja
v prahu (lahko tudi manj, odvisno kako sladko imate radi).
Ko je nadev ohlajen, ga združiš z margarino.
Za barvne kreme pa uporabi bel nadev in mu dodaj jedilne barve, ali pa barve dodaj kar v stepeno smetano in s tem okrasi.
Lep pozdrav, Alena
Menda sem precej pozna, a nikoli ne veš, če bo še kdo po starih postih nasvete iskal…
30 narediš iz enega okroglega in enega pravokotnega biskvita. Za 3 prerežeš okrogleg biskvit na pol, polovici sestaviš v črko B in izrežeš toliko biskvita, da bo po obliki podoben 3. Iz pravokotnega dela biskvit na robovih samo zaobliš in dobiš 0 (ni potrebe, da bi bila na sredini prazna).
5 oblikuješ iz pravokotnage biskvita. Sicer pa druge številke (npr. 1, 4, 7) prav lepo oblikuješ, če spečeš rolado. Modele pekačev v obliki številk pri nas v Sloveniji še nisem zasledila, morda bi se jih dalo najti v kakšnih specializiranih trgovinah v tujini ali pa naročiti kar preko interneta (to pa malo dlje traja).
Pozdravljeni, jaz sem se zadeve lotila brez modela, sem pa že večkrat spekla pito v obliki številke ali črke, ki je letos res hit.
Ne dvomim pa, da bi enako uspelo tudi s tankim že pečenim biskvitnim testom, če so vam torte ljubše. Ostanke pa uporabite za cakepops ali sladico v kozarcu. Na blogu pa najdete tudi čokoladno verzijo. Lp
Forum je zaprt za komentiranje.