Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika torta TIPKOVNICA

torta TIPKOVNICA

Zdravo!
običajno vas berem, ampak tudi kaj koristnega najdem in spečem.
Ta teden me čaka naporen projekt in sicer peka torte v obliki tipkovnice. Mož mi je itak že rekel, da se bom “samo ven metala” s tem in da naj naredim okroglo in mir, pa bo vse ok. Ampak jaz trmarim in tipkovnice sem premerila že po dolgem in počez. Torta bo za 11 letnega fantiča.

Torej: torta bo sadja. Spodnji del bo malo debelejši od tipkovnice, notri bodo jagode, banane in ananas, okrašeno s smetano. zdaj pa me morijo tipke. Spekla bom seveda normalno testo v velikem pekaču, da ne bo preveč naraslo in potem tipke izrezala ven. zdaj pa vprašanje! s čim, kako naj jih oblijem? Z rjavo čokolado? ne bo preveč smešno, če bo spodnji del bel? Imate kaj izkušenj z belo čokolado? Ali kaj mi svetujete? Tipke bodo kockice, kvadratki.

Hvala!

---------------------------------------------------- Življenje je lepo, zato ga je vredno živeti!

Hojla Mojca!

tudi sama sem pred kratkim pekla torto v obliki čebelike in kaj – dobila sme ven gigantsko čebelo 🙂 Stavim, da tudi tebe daje “predpekovska mrzlica”, tudi mene je in ni prav prijetno, ker ne veš kako ti bo uspelo….
Glej, jaz bi naredila takole…..Spodnji širši del bi celoten lepo enajkomerno premazala s smetano, tipke oz. kockice, ki bodo predstavljale tipke, pa bi oblila z belo čokolado, oziroma še bolje – belo kuverturo.
Ko se dodobra posuši, imaš 2 možnosti:
1. Nanje lahko s stopljeno čokolado rišeš črke, ali pa z nuttelo sobne temperature gre tudi zelo lepo (idejo za tole je dala Vladka) in pustiš, da se strdi, nato daš v hladilnik….
2. Lahko pa že kar malo boje založeni trgovini kupiš čokoladne črke, ki jih dobiš v celem paketu (misim, da zaeja celo abecedo in se ti bo tako točno izšlo) – jaz jih vidim v našem Mercator centru, tam kjer so pudingi, pecilni, arome, barve za risanje po torti….Škatlica je rdeče barve, firme pa točno en vem, (mislim, da bi lahko bilo od Schwartau, samo nisem 10%) – s tole varianto si prhraniš veliko dela, pacanja, umazane posode in po možnosti še zažgane čokolade, pa še črke so zelo lepih oblik.

Ne vem, zakaj se boš odločila, ampak jaz bi verjetno uporabila kar 2. varianto……
Če boš potrebovala še kaj, se oglasi. Upam, da bo res spekla takšno torto, da bo mož kar zazijal 🙂

Lp, zala

Sama se ponavadi držim pravila, da “oblikovanih” tort ne delam s sadjem. Ampak glede na to, da bo tvoja v osnovi štirikotna, bo verjetno šlo tudi s sadno osnovo.

Drugo, da ne bo razočaranja: bela čokolada je prozorna in ni uporabna kot beli preliv. Vsaj po mojih izkušnjah ne. Ta tvojo tipkovnico bi po mojem prišel v poštev samo beli led – 200 g sladkorja, sneg iz 1/2 beljaka (odvzameš, ko pripravljaš biskvit) in žlico limoninega soka mešaš. Če se po 10 minutah še ni ves sladkor sprijel v maso, lahko dodaš nekaj kapljic vode. Potem mešaš še tako dolgo (kake pol ure), da nastane gladka, povsem bela, gosta masa.

Potem bi pa jaz ravnala tako: spekla bi tanko ploščo biskvita, jo preložila na peki papir in prelila z belim ledom. Še preden se povsem posuši (to traja namreč en dan), bi razrezala ploščo na primerne kockice. Lepše, ampak bolj komplicirano, bi bilo, če bi vsako kockico posebej oblekla s prelivom. Spet, preden se led posuši, bi nanj nalepila kupljene črke in številke, ki jih je omenila Zala. Pri velikosti kockic bi se zato ravnala po teh črkah, ne glede na originalno velikost tipk. Torto bi na debelo premazala s smetano in pritrdila vanjo tipke.

Pa še ena ideja me je prešinila: mogoče bi iz črk sestavila napis, npr. “vse najboljše, Jure” in številke za leta, ostale tipke bi pa pustila prazne oz. bi dala nanje samo kakšne znakce.

Okusno in lepo “tipkanje” ti želim!

Hej!

Navodila si ze dobila in zelim naj naj torto.

Nasmeh se mi je prikradel na obraz: moj moz je znal dati enako pripombo:))Jaz sem pa vedno sla do konca z idejo do dejanja.Ti bos tudi. Lp Babi

Hvala vam za ideje!
Številk in črk na tipke ne bom limala, ampak samo s sladkornim pisalom napisala..Vse najboljše, Gregi.
Ena ideja mi je še danes padla. SPodnji del bi premazala s sladko smetano, zgornjo ploščo, se pravi tisto na kar bi gor prišle tipke, pa bi dala želatino. Samo ne vem kako bi to izpadlo. Kaj mislite?
Poskusila bom narediti ta beli led že kar v četrtek, da bo v petek suh, ker v petek bom potem morala skupaj sestaviti torto. Ali bo ta beli led popolnoma pokril biskvit in bo potem res čisto belo? Vsako tipko bom posebej oblila.

---------------------------------------------------- Življenje je lepo, zato ga je vredno živeti!

Ni sicer preizkušeno, pa vendar.
Manner je naredil tudi kuverturo v beli barvi. Enaka embalaža kot njihova jedilna čokolada – roza ovitek, pakiranje 200 g. Zadaj je slika torte oblite s to kuverturo in je bela. Po moje bi šlo s tem…. Obstajajo tudi prelivi od “swartau” (misilm da ni prav napisano) so pa v takšnih pakiranjih kot je bil včasih tetrapak sok – ponavadi jih imajo na policah kjer imajo pekarske zadeve. Obstaja tudi preliv v beli barvi. Jaz bi definitvno probala z eno od kuvertur. Z rjavo imam izkušnje in se lepo preliva – nič ne poka ko je suho.

Sončen pozdravčič.

swartau…ja, poznam, v Mercatorju prodajajo. S čim mislite bi najlažje oblivala kocke? jih naj dam na rešetko in polijem s prelivom? jih premažem s čopičem?
hvala!

Ojla,

Če še ni prepozno… Za podlago tipk kupi vaflje za napolitanke in izreži tipke s škarjami. Ni ravno belo, je pa za moje pojme najmanj pocanja. Črke pa bi jaz ali kupila ali pa napisala z jedilno čokolado (prej jo raztopi v pečici in dodaj malo olja), ki jo daš v doma narejeno “vrečkico” iz papirja z zelo ozkim tulcem.

Lp, mishika

Če boš dala na torto želatino, lahko iz nje izdelaš tudi tipke. Skuhaš želatino (ali tortni preliv iz vrečke) na mleku, da je bela. Zliješ v pekač in pustiš, da se strdi. Zvrneš na papir in narežeš na kocke. Bojim se pa, da učinek ne bo ta pravi.

Je pa še ena možnost, in to zelo preprosta: marcipan, če ga imate radi. Razvaljaš na primerno debelino, razrežeš, in si gotova.

Če boš oblivala biskvitne kocke: kupjeni preliv itak segreješ z vrečko vred in ga direktno iz vrečke tudi oblivaš. Sladkorni led pa lahko daš v vrečko, ali pa polagaš kupčke z žličko, in potem razvlečeš z nožem. Za podlago pa lahko uporabiš mrežo ali pa kar peki papir (morebitne “viške” potem pač malo porežeš stran).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close