torta telebajsek
Nisem ga še pekla, samo po moje ni prav nič težko za naredit… Speči pravokotne biskvite (3 plasti) in iz njih izreži obliko telebajska (pomagaj si s sličicami, ki jih najdeš na internetu – če je potrebno, si obliko prej izreži iz papirja oz. kartona).
Če bi rada delala tako varianto, kot bi jo dobila v slaščičarni, potem boš telebajska “obarvala” z več kupčki smetane oz. barvne kreme: poglej si malo sličice tort, ki jih izdelujejo v naših slaščičarnah, pa ti bo bolj jasno, kaj mislim.
Druga varianta, ki je po moje malo lažja je ta, da celo torto premažeš z rdeče obarvano kremo (jaz bi za kremo uporabila mešanico kisle smetane in rastlinske smetane, za rdečo barvo pa jagodno esenco od Etola). Obraz in ogledalo na trebuhu izdelaš iz oblatov (za napolitanke) – oblate pokriješ z mokro servieto in pustiš, da se navlažijo (se lažje režejo). Za oči lahko služijo čokoladni keksi ali bomboni, usta in obrvi “narišeš” s čokolado oz. s čokoladno smetano. Ušesa in anteno izdelaš iz biskvita, ki ti je ostal – iz tega narediš podobno maso, kot za kakšne kroglice (torej: biskvit, marmelada, morda malo margarine, limonin sok, kak vanilijev sladkor). Vse skupaj premažeš s smetano (v ušesa lahko daš košček oblata, da bo bolj “originalno).
Tako, mislim, da je to to… Bi pa poslala link od kakšne lepe telebajsek-sličice, pa mi internet hudo nagaja… Če pa imaš še kakšna vprašanja, pa samo vprašaj… Aja: oblate lahko zamenjaš tudi z marcipanom ali beljakovo maso, se ve.
Nič lažjega. Jaz jo delam iz rastlinske smetane (v modri embalaži, mislim da od Pomurskih mlekarn, ker se stepe bolj na trdo), ki ji toliko časa dodajam kislo smetano (kar precej), da je krema še ravno prav “mazava” (torej še dovolj trda za mazanje). Poleg dodam tudi kakšno žlico sladkorja, ker je sicer krema vseeno premalo sladka. Meni je ta krema všeč predvsem zato, ker nima tistega tipičnega smetanovega okusa.
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.