Torta PIKAPOLONICA
Prebrala sem vse linke, ki se nanašajo na izdelavo take torte, vseeno pa imam eno vprašanje.
Nekdo (mislim da Mishika) je napisal, da je pekel biskvit v kovinski skledi!? Ni mi čisto jasno, kako bi to naredila… a to skledo napolniš do roba, nato pa izdolbeš luknjo, tako da ti ostane le “lupina”?
No, upam, da se bo oglasil kdo, ki je pekel biskvit v skledi in me razsvetlil 🙂
LP, Staša
Staša, če bi izdolbla, je potem vseeno, če se lotiš tega tako, kot sem opisala jaz za sneženega moža…
Sicer pa lahko potem tudi tak biskvit “iz sklede” razrežeš na plasti… tako si jaz to predstavljam.
Prijeten preostanek večera!
Vladka
Staša, predvidevam, da je to zelo odvisno od same sklede oz. materiala. Jaz v kakšni skledi še nisem pekla, a saj je v tortnem modelu biskvita tudi kar precej. Koliko jajc je pa seveda tudi odvisno od velikosti. Nalij vodo v običajen pekač, prelij v skledo in boš videla, rabiš manj ali več biskvita.
Naj ti tortica uspe in lep dan!
Vladka
Sončen jutranji pozdrav punce!
Glede na to, da sem spodaj spraševala o peki podobne oblike vam moram povedati naslednje: včeraj sem seveda poskusila spečt biskvit v stekleni posodi (točke interspar v prejšnji rundi); rezultat: biskvita (pekla sem 2x) sta se lepo spekla, krasno šla iz posode (namazala z margarino in pomokala).Res pa je da je bil to manjši premer kot bi bil za pikapolonico (cca20 cm) in maso sem nalila samo do polovice (ko bom danes prerezala in nafilala bo ravno za polno skledo). Biskvit sem naredila iz 4 jajc, a to ni bil klasičen biskvit za torte, jaz ponavadi delam po tistem receptu za bounty (4 jajca,1 dcl olja,1 dcl vode 20 dag sladk-dam manj, 20 dag moke,4 žlice čok.v prahu, malo ruma, pecilni vanilij; rumenjake, beljake stepam posebej…)
Vladka,
hvala za nasvete – res so praktični. Tortico bom delala v petek (biskvit), dokončala (dekoracija in premaz) pa v soboto.
Zamislila pa sem si tako:
– spekla bi biskvit v skledi, nato bi ga izdolbla, tako da bi ostala le lupina.
– nato bi naredila kremo iz kombinacije pudinga, zmiksanih jagod (ali malin) in sladke ter kisle smetane + sladkor, vanjo bi zamešala koščke izdolbenega biskvita in vse skupaj nazaj v skledo z biskvitovo lupino
– nato bi vse skupaj pokrila z eno ravno plastjo biskvita (ali pa tudi ne in bi uporabila kar ostanke izdolbenega biskvita) in dala čez noč na hladno
– spekla bi še eno mini skodelico biskvita, ki bi služil za glavo
Naslednji dan, ko bi bilo vse skupaj lepo utrjeno, bi izsipala torto iz sklede na velik pladenj in jo premazala s kremo iz sladke smetane, želatine in zmiksanih jagod oz. malin (za rdečo barvo). Manjši biskvit (glavo) bi v celoti oblila s čokolado, dodala tipalke, očke,…
Za pike in tipalke sem tudi že pobrala idejo tukaj na forumu (pike – munchmallow brez podlage, tipalke pa čokoladne bananice).
Kaj mislite?
LP, Staša
Hej,Zala! Ko sem te ravno ujela.
Esej ni bil pretezak,kaj ne? Oba knjizevnika sem spoznala v gimnazijskih letih. S sosedo sva se pogovarjali,kako se njena vnukinja sprosca.Sede h klavirju.Jaz sem pa rekla,da poznam deklico,ki se sprosca ob peki in kuhanju cesa dobrega.Mislila sem tebe in zdaj si mi moje misli potrdila:)))
Pikapolonica torta bo super!!!
Lepo se imej Babi
Hojla Babi!
Ne, esej ni bil težek. NA srečo so mi vedno šli kot namazani – najbolj pohvaljena v razredu :). Samo zdaj pride problem, ko jih tako dolgo ne dobimo nazaj. To mi je najhujše. Zraven pa še tista zavest kljuva kar naprej, kaj če sem narobe kaj napisala, ne v skaldu z navodili….Groza! 🙂
Eh, saj bo minilo.
LP, zala
Vsekakor bom poročala, kako (in če) bo uspelo.
A je kakšna “finta” pri peki biskvita v skledi? A je bolje, da pečem pri manjši temperaturi in dalj časa ali naj temperatura ostane enaka in peko le podaljšam?
Zala, če bi živeli bližje, bi te z veseljem povabila na izdelavo poskusne torte, Vladko in ostale pa potem na degustacijo :))
LP, Staša
Hoj,Staša!
Po mojih izkušnjah glede peke biskvita v skledi: jaz sem v začetku pekla kot ponavadi, potem pa sem temperaturo zmanjšala,ker me je bilo strah, da bo ob strani preveč pečeno (sredica pa še ni bila).Kakorkoli, vmes sem malo zmanjšala, potem pa zpet malo povišala).In biskvita sta se lepo spekla.Kakšna pa bo torta, bomo poskusili danes ;-)…
Hali,
a si tudi delala pikapolonico?
Imam še nekaj vprašanj – kje bi kupila primerno kovinsko slledo za peko biskvita?
Kaj se vam zdi najpriemrnejše za obarvanje? Višnje, jagode ali maline? Sadje (katerokoli že izmed naštetega) sem nameravala zmiksati, morda dodati malo smetane in želatina (morda kar rdeči preliv za torte. Ali pa mislite, da je bolje uporabiti kar jedilne barve (so tiste v SPARu vredu)?
Ne delala sem žensko oprsje.Uporabila pa sem steklene sklede (jena posoda).
Če v rdečo vodo od kompota zakuhaš oreliv za torte bo le ta rdeč.Jaz sem dala v smetano eno žlico pudinga (ki sem ga zakuhalav vodo višnjevega kompota) pa se mi smetana ni preveč rdeče obarvala.Glede na to, da boš delala pikapolonico, bi morala biti res intenzivna rdeča barva. S temi jedilnimi barvami pa žal nimam izkušenj.
Staša, ja, jaz sem jo že tako pekla. Biskvit sem delala po receptu, ki sem ga že enkrat napisala (z drobtinami, rumom itd.) in pekla bolj ali manj normalno, le da sem na koncu poskušala, če je že pečen (s palčko za ražnjiče). Sem pa zadevo potem res samo na plasti prerezala in namazala.
Aja: pa skleda je bila res tanka in tista lahka srebrno-kovinska (ki jih kupiš ponavadi 5 v kompletu).
Če pa misliš biskvit izdolbst, ti pa priporočam kakšno dobro jogurtovo kremo (z želatino in jagodami – saj niso tako “oporečne”, kot delujejo 🙂 ), ki jo napolniš v biskvitno posodico in pustiš stati čez noč. Zjutraj si pripraviš zmes iz preostanka biskvita, marmelade, ruma, limone in (po potrebi ali želji) margarine (jaz je ne bi dala). To vse skupaj… hmmm… “oblikuješ” po podlagi in na to zmes “štrcneš” polno biskvitno skledico. na koncu odvečno maso lepo odstraniš z nožem.
Na koncu seveda premažaš… ostale ideje pa so mi zelo všeč :)))).
No, samo kratek komentar pač :)).
Lp, mishika
Hali,
lani sem delala borovničevo torto (avto – tudi otroško) in sem naredila iz prekuhanih borovnic in smetane krasno viojolično (zelo intenzivno) barvo. Za letos pa ne vem, kaj bi uporabila – ali višnje ali jagode.
Hojla mishika, tebe sem tudi čakala :))
Za kremo imam zaenkrat v mislih te variante:
KREMA:
200 g pasirane skute
vanilijev puding (dala bi en ustrezen sadni)
3 listi želatine
Liste želatine za nekaj minut položimo v mrzlo vodo, da nabreknejo, nato jih ožmemo in zamešamo v puding, ki smo ga skuhali v manj kot 1/2 l mleka. Puding naj se ohladi. Nato primešamo skuto.
Dodala bi tudi eno vrsto rdečega sadja, seveda.
ALI
6 dcl mleka
1,5 vanilijevega pudinga
7 žlic sladkorja
50 dag jagod
2 žlici limoninega soka
2,5 dcl sladke smetane
Ta recept je v bistvu za jagodno kremo (za v kozarce), tako da en vem, če se dovolj strdi (sem vprašala pod receptom na kulinariki, upam, da bom dobila pravočasen odgovor) – sicer pa, če bi dala 2 cela pudinga in malo žealtine, ne bi smelo biti problema.
A imaš ti morda kakšen rpeverjen recept za kremo, ki bi prišla v poštev za mojo piko poko?
Izgledala pa bi naj enkako takole:
LP, Staša
Hej,Stasa!
Tisti avto za vnukov rojstni dan je imel se malo vecja kolesa kot oci te krasne pikapoke.Sem ze enkrat omenila,da so otroci potem sklenili,da so kolesa majhne torte in jo je vsak od otrok hotel zase in gor tri svecke.
Ta pikapoka je res imenitna. Naj ti super uspe v veselje slavljenca.:)))
Joj Staša čisto si me navdušila za te pikapolonice. Našla sem še eno stran, na kateri je še nekj slik o izdelavi torte. Meni sicer zgleda obloga kot marcipan, ampak izgleda kar lepo 🙂
http://babypie.topcities.com/secondbirthday.html
Staša, prisegla bi, da sem ti včeraj poslala post, ampak očitno sem bila preutrujena in kaj narobe kliknila:
Lahko spečeš kar dva navadna biskvita, tanka kot za rolado v obliki kroga. Enega narežeš na trikotne rezine (kot bi rezala torto) in z njimi obložiš okroglo posodo, ki si jo prej prekrila s folijo za živila. Tako, da se vsi deli lepo stikajo, konice ki so na dnu se pa malo prekrivajo.
Napolneš lahko kar z rikoto, malo sladkaš, koščke čokolade, kandiranega ali svežega sadja, nasekljane lešnike…..
Prekriješ z drugim krogom in v hladilnik. Nato samo zvrneš in okrasiš z barvno kremo. Preverjeno deluje:))
LP Barb
Kresnica,
a veš, da sem jaz tudi na tole tvojo piko poko naletela? :)) Samo sem namenoma potem poiskala eno takšno, za katero sem vedela, da mi jo bo uspelo narediti (tale tvoja je čudovita, ampak meni en bi nikoli uspela).
Ravnokar sem iz Mercatorja, oborožena z jagodami, pudingom, skuto, sladko smetano, rdečo želatino in… jedilnimi barvami za vsak slučaj :))
Bom vsekakor poslikala.
Babi,
vsekakor mora uspeti – če mi je lani, mi bo letos tudi 🙂
Barb,
kremo bom naredila skutino, da ne bo preveč osladno vse skupaj. Glede biskvita pa misliš, da bi kar po tvoje naredila? Sem malo pogledala v Merkurju in Mercatorju pa nimajo nič primernega (kovinske sklede). Najverjetneje bom res tako storila, kot si predlagala. KAj pa, če vse “razpade”, ko bom izsipala? :)) PLana B namreč nimam (zaenkrat) :)))
LP, Staša
Staša, če nisi prebrala, tule sem pisala, kako jaz naredim tako torto…
Predvsem moraš paziti, da se bo krema strdila in, če boš uporabila želatino in dovolj dolgo hladila, ne bi smelo biti problema. Jaz pa zato zakuham v puding stepeno jajce, ki res lepo učvrsti kremo.
Prijeten večer!
Vladka
Ma, jaz sem to videla na božičnem Jamieju in takoj naslednji dan sprobala:)) Moja najljubša skutica rikota je to prima skupaj držala, pa še tako nežnega okusa je, da vse te stvari lepo skupaj pašejo. Samo lepo napolni, tako še fino pritisni, da bodo vse luknje zapolnjene:)), pokriješ s ta drugim krogom in lahko tudi tu čez daš folijo za živila in morda še vse skupaj malo obtežiš. Ne bo razpadlo, saj je to neke vrste šarlota, pa tam tudi nič narazen ne pade:))) Pravzaprav je v tistih kuharicah Paša za oči in usta en recept za šarloto, ko posodo obložiš z rezinami marmeladne biskvitne rolade, notri kremo, hladilnik, zvrneš ven in prima zgleda – a še nisem preverila. Natančnega recepta pa nimam ne za eno ne za drugo stvar pri roki:((
V primeru neuspelega poskusa uporabi rek moje mame: “Otroci, torta ni za gledat, je za jest!”
🙂
LP Barb
Forum je zaprt za komentiranje.