Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika torta-nekaj vprašanj

torta-nekaj vprašanj

že dva tedna se psihično in nakupovalno pripravljam, da spečem torto. prvo v življenju. za biskvit in kremo sem se že odločila-mislim, da je o tem pisala mishika malo nazaj, ko je za nasvet spraševala tinkaraC.
zdaj pa me zanima še nekaj:

1. kako okrasiti torto.
mislim na kaj enostavnega, seveda. torta bo sadna in premazana s smetano. na vrhu sem mislila položiti kar koščke ananasa iz pločevinke. ali ga prej kaj osušim?
je še kakšno sadje primerno?
kaj pa suho sadje?
kaj čokoladnega?

2. na kateri rešetki od treh pečem biskvit?

3. kaj je to rastlinska smetana in kje jo kupim. mishika je omenjala modro. gledala sem včeraj v trgovini, pa nisem opazila česa takega.

4. kaj je krem-fix in na katerem koncu samopostrežne ga najdem?

upam, da bo imela katera čas…
hvala in lep dan!

1. kako okrasiti torto.
mislim na kaj enostavnega, seveda. torta bo sadna in premazana s smetano. na vrhu sem mislila položiti kar koščke ananasa iz pločevinke. ali ga prej kaj osušim?
– jaz torto vedno premažem s smetano, ki jo tudi nabrizgam po robu torte s “pištolo”, lahko tudi z vrečko. Naredim kupčke okoli, malo posredi, vemš dam sadje.
je še kakšno sadje primerno? Poleti dam jagode, maline, robide, lahko vložene breskve. Suho sadje pa se mi ne zdi ravno za torto. Sadje lahko potem preliješ z želatino!

kaj čokoladnega? Lahko preliješ tudi s čokolado. Odvisno kak okus želiš. Ali jo naribaš po smetani!

2. na kateri rešetki od treh pečem biskvit?
mi imamo samo eno rešetko, ki je vedno na sredini. To ti bo mogoče znala povedati katera, ki ima bolj moderno pečico.

3. kaj je to rastlinska smetana in kje jo kupim. mishika je omenjala modro. gledala sem včeraj v trgovini, pa nisem opazila česa takega.
Rastlinska smetana je rastlinska pač. Kupiti se je da v skoraj vsaki trgovini. Mislim da je Hopla ali Hula tudi rastlinska. Malo preberim na oddelku smetan.

4. kaj je krem-fix in na katerem koncu samopostrežne ga najdem?
Kremfix najdeš med pecilnimi praški, pudingi, vanilijevim sladkorjem!

LpMarusa

jaz torto okrasim kar z čokoladnimi bonboni, ali pa žele bonboni, katere najdeš med ostalimi bonboni. Na torto jih dam preden postrežem , drugače se začnejo topit.
lp

Sadno torto lahko zelo lepo in enostavno okrasiš. Najprej celo okrog in po vrhu lepo namaži z smetano in poravnaj. Vzemi šprico za okraševanje (ima več nastavkov) in lepo nabrizgaj okrog smetano ( začnes z spodnjim robom in samo vlečeš do vrha torte, nazaj na poden itd, dokler ne prideš okrog torte. Potem po vrhu nabrizgaš okrog torte lepe male kupčke. Na vsak kupček lahko položiš malo jagodo ali višnjo ali pa kar kakšne čokoladne bonbončke, po sredini torte pa lepo razporediš ananas, lahko tudi kombiniraš s kivijem, pomarančami, pač odvisno katero sadje bo torta vsebovala.

Biskvit se navadno peče na srednji rešetki.

Rastlinska smetana ima za spoznanje drugačen okus od navadne smetane. Meni je sicer vseeno, imam vse sladke stvari rada, če pa pečem sadno torto za moje, je pa ne smem uporabiti in vzamem raje smetano za stepanje v plavem tetrapaku.

Krem-fix se uporablja le pri navadni sladki smetani (mislim tisto smetano v lončku) da se laže stepe.

Naj povem, da je moja hčerka pred tremi tedni tudi prvič pekla sadno torto (oz. torto nasploh) in ji je kar lepo uspela. Ker jo je pekla svoji hčerkici za 1. rojstni dan, jo je okrasila kar z kupljenimi figuricami (pikapolonice), perlami in je bila zelo luštna.

Upam, da sem napisala dovolj razumljivo, če ne pa se še slišimo.
Lep pozdrav in prijetno peko ti želim.

Hula smetana je meni presladka in izrecno čudnega okusa, se dobi modra od pomurskih s zelenim napisom, če ne poglej v drugih trgovinah (je zelo okusna, čisto nekaj drugega kot Hula ….a vseno rastlinska…..)

Okrasi, premaži enakomerno s smetano (rabiš 2-4 dcl smetane), potem pa posipaj s orehi ali naribano jedilno čokolado in na koncu daš dvanajst kupčkov smetane in na to en košček ananasa iz piksne (odcedi na cedilu, sok zadrži za obvezno namakanje biskvita, da je bolj sočen).

Veliko sreče……..ni težko le počasi korak za korakom….in torta je tu……

Kaj pa smetanov premaz po torti in natrosena grobo naribana jed.čokolada?

HEj, meni je pa zelo všeč, če se premazano torto posuje z nalistanimi mandlji – deluje tako nežno, anglesko 🙂 Pa še dobro je!

LP

Ce bos na smetano dajala sveze sadje, ki vsebuje precej vode (npr. ananas), potem ti bo smetana to vodo pocasi popila in se razlezla… Najlazje je okrasiti torto s smetanovimi kupcki (pac pustis domisljiji prosto pot). Npr. naredis nekaj vecjih kupckov, na katere potem polozis kaksne lepe zele bombone – med velikimi kupcki pa manjse kupcke. Lahko uporabis tudi take jedilne perlice (dobis v vecjih trgovinah) – te izgledajo prav fantasticno na torti.

Biskvitno testo pecem vedno na vrocem zraku (ventilatorska pecica) – na sredini. Pa tudi sicer bi priporocala, da peces bolj na sredini. V kolikor bos biskvit prerezala, poskusis z zobotrebcem ali palcko za raznjice, ce je ta pecen – ce ni, se na palcko prime mokro testo.

Rastlinsko smetano pa dobis res v vsaki trgovini… Jaz poznam dve vrsti: tisto v mordo-zelenem tetrapaku un Hula, ki je ze bila omenjena (roza-bel tetrapak). No, je bolj stvar okusa – ima namrec malo drugacen okus kot “zivalska” smetana; nekako tako, kot je razlika med slag peno in navadno smetano. Se pa jo da veliko lepse zelo trdo stepst (zivalska se rada sesiri, ce predolgo stepas) – ponavadi krefixa tu ne potrebujes. Kremfix sicer najdes tam, kjer imajo tudi vanilijev sladkor pa pecilni prasek… Je pa to samo dodatek, ki zgosti oz. strdi smetano: jaz ga uporabljam pri vseh vrstah smetane (ce je potrebno).

Lp in brez skrbi: torte pect je lazje, ko bi si clovek mislil :))

mishika

hvala vam vsem za odgovore. biskvit je že pečen, malo je sicer upadel, pa nič zato. jutri zjutraj pa se lotim okraševanja.
vam moram kar napisat, da se mi fino zdi, ker sem dobila toliko nasvetov….. torte se bom jutri lotila z veliko večjim veseljem!
nikoli namreč nisem bila tip za kuhanje, zdaj pa je kar treba (mož + otrok) in forum mi je res v pomoč.
lahko noč!

Kaj pravite ali bo tole v redu ali ne:

Spekla sem biskvitno testo s kakavom. Ko se je ohladilo sem ga prerezala
in vsako polovico navlažila s sokom višnjevega kompota. Nato sem stepla
dve sladki smetani, dodala odcejene višnje iz kompota in dodala na ostanku kompotovega soka raztopljena dva lista želatine.
S tem namazala po torti in pokrila z drugo polovico biskvita. Sedaj se
zadeva hladi v hladilniku. Vedno bolj dvomim, če ga nisem kaj polomila.

vlasta pomojem bo njami:)

Drugače lahko drugič v preostali sok od vl. višenj zakuhaš cel vanilijev puding, gre hitro in enostavno…..pa ne rabiš dodat nič sladkorja le po navodilih ga narediš…….tako je narejenih večina črnih gozdičkov-višnjev del……….

Hvala za vzpodbudo, popoldne probamo. Izgleda kar lepo…

Kroki, ali imaš mogoče recept za črni gozdiček? Jaz sicer imam enega, ampak sploh ni niti približek pravega!…višnje samo nekako umešaš v smetano itd…..

LP, zala

Zala, če ti bo to kaj dalje pomagalo (saj črni gozdiček je schwarzwaldska torta, a ne? – no vsaj podobno bi moralo biti)…

100 g masla
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
4 jajca
70 g olupljenih zmletih mandeljev
150 g mlete čokolade
50 g moke
50 g škroba
2 žlički pecilnega praška
7 žlic višnjevca
0,5 L sladke smetane
750 g odcejenih višenj

Maslu penasto umešaš sladkor, vanilijev sladkor, jajca, mandelje, 100 g mlete čokolade. Potem Dodaš še moko, škrob in pecilni. Vse skupaj daš v namaščen pekač za torte in pečeš 30-40 min na 160-180°C. Ohladiš in dvakrat prerežeš. Plošče pokapaš z višnjevim žganjem, namažeš s stepeno smetano in obložiš z višnjami. Celo torto potem premažeš s smetano, potreseš s čokolado in okrasiš z višnjami oz. češnjami.

No, to je originalen recept. Zdaj pa še nekaj komentarjev… Te mase za testo je za moje pojme premalo (vsaj za normalen tortni pekač premera 28 cm). Torej je potrebno delati vsaj eno in pol maso.

Drugič: to testo je sicer res res okusno, ampak tudi dokaj kompaktno – kdor ima raje bolj rahle biskvite, naj se raje posuži kar recepta za saher torto (del moke zamenjaš z orehi).

Tretjič: da “napiješ biskvit”, uporabi raje mešanico vode in višnjevca (prav višnjevec da tisti pravi okus tej torti) – seveda s pametnim razmerjem, da ne bodo vsi pijani od torte ;). Aja: pa kar precej tekočine uporabi, da bo lepo sočno.

Četrtič: jaz dam na ploščo najprej višnje, med katere podtaknem nekaj drobnih koščkov višenj iz višnjevca – da tisti dober okus. Tako se spodnja plošča dodatno navlaži. Šele na te višnje dam potem stepeno smetano.

In to je to ;). Je pa to meni osebno najboljša torta, kar jih obstaja – ni pretežka za želodec in lahko je pojem tudi pol, če je sila 😉 :)))).

Lp, mishika

Mishika,
hvala za ta recept. MAlo me je zmedlo, ker je kroki zgoraj omenjala da višnjev sok zakuhaš s pudingom…..tudi jaz imam recept podobno kot ti – da ni pudinga , ampk samo višnje in smetana…..hm hm…bo treba probat! Saj bo kup priložnosti: maturantski ples, pa rojstni dan, ali pa kar tako 🙂

LP, zala

Osnovo narediš kot črn biskvit, filo pa tako, da si pripraviš spoden del torte ali podlage (za npr. pecivo) in napojiš, da ni suh, potem pa odpreš višnje, odcediš višnje sok zadržiš, ga daš v kozico in segrevaš, nekaj žlic zadržiš in notri vmešaš vanilijev puding, med tem še stepeš smetano, ko zakuhaš puding in ta masa vre počasi 1-2 (kot puding), vmešaš višnje in jih hitro porazdeliš po oblati, ker so višnje hladne in puding vroč se takoj strjuje, nato previdno namažeš smetano in položiš gor drugo oblato, jo napojiš in stvar ponoviš………za to brez peke rabiš cca. 10-15 minut…
Lahko ti pa napišem zvečer recept za črni gozdiček ali schwarzwaldsko torto……..

lujbi-ludi moji
Pa kaj počnete , takšen cirkus ,okoli ,uboge torte???
Razumem ,današnjo časovno stisko,da bi vse naredili čimprej in
čimbolj preprosto. Vendar-uboga sadna torta,je po “domače”
lahko zelo hitro pripravljena.
Hčeri sta bili-mladi,6 in 7 let,ko sta spekli prvo sadno torto za
mamico-čez en mesec ,za rojstni dan , pa še zame.Naj poudarim -naučile
sta se samo ob gledanju in pomoči pri”finišu”.
OSNOVA:
Potrebuješ tri plasti(po želji tudi več)-testa-biskvita
-moje bejbe so ga naredile same
-na sloje dodajaš,kot že omenjeno pred mano, sadje,puding,
priporočam tudi rahel preliv ,s kavo,da se testo prepoji.
-za nadev uporabi ,vse kar je pri “ROKI” ,najsi je vloženo ali sezonsko
sveže sadje
-FASADA TORTE:
-gosto zmešaj-sladko smetano ,premaži torto-oblikuj z nožem,
po želji posipaj s kakavom-(je malo grenak) ,ali pa z benkotom.
P.S.
Če slučajno,delaš testo -doma.ti ostanejo -beljaki ,od jajc.
Iz teh ,naredi čudovito trd “sneg”,ki ga oblikuješ v poljubno
dekoracijo na torti-mar ni preprosto?
l.p.ogi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close