torta: nekaj vpr
Podravljene!
Odločila sem se, da bomo svoji 3-letnici za rojstni da spekla torto. Ker nimam preveč izkušenj s tortami, se obračam na vas za kakšen nasvet:
1. Na zabavi bo cca. 20 ljudi (med njimi tudi otroci). Pojma nimam kakšno torto moram spečt (v količinah). Odločila pa sem se (mal sem pobrskala po iskalniku), da bom spekla orehov biskvit od Babi, drugače pa mislim, da bo torta jagodna.
2. Mogoče bi se poigrala tudi z obliko. Katero obliko priporočate za začetnike. Mogoče metuljčka, ali je tudi kakšna druga oblika dovolj preprosta?
3. Je bolje, da torto naredim en dan prej ali na dan zabave?
Pa še eno vprašanje: imate idejo za enostavne in hitro pripravljene prigrizke?
Hvala in lp!
t
Recimo torta metuljček. Enostavna. Lahko spečeš dve okrogli – vsako svoj okus in bo dovolj za 20 ljudi. Potem vsaki odrežeš kos ( ne tortno rezino – ravno). Ta dva kosa uporabiš za metuljčkov trup. Tiste velike tričetrtkroge pa uporabiš za krila. Upam, da nisem zakomplicirala in da si predstavljaš kako to mislim., Bojim se, da bo ena okrogla torta za 20 ljudi premalo.
Na ta način lahko narediš eno torto čokoladno, kar imajo radi otroci, drugo pa npr. sadno, ki je primerna za ta letni čas.
Hej!
Nekaj ti je ze Jzst svetovala:)
Iz kolicin, ki so v mojem receptu, verjetno ne bo dovolj za 20 ljudi. Ce imas sirsi tortni model, lahko sorazmerno povecas kolicine; potem bo dovolj.
Sicer je tudi odvisno, koliko je manjsih otrok. Iz izkusenj vem, da tja do petega leta jim torta ni najbolj disala; se majcene rezine so ostale.
Preden das kakrsenkoli nadev, namazi z dobro marelicno marmelado; deluje osvezujoce in biskvit pridobi.
Stepena smetana in jagode je v originalu. Vcasih naredim se cokoladno kremo.
Torto naredim vedno zvecer in cez noc pocaka v hladilniku; samo pridobi.
Smetana ostane meni zelo kompaktna se po dveh dneh. Uporabljam pa tisto v kvadratni embalazi od lj. mlekarn – imam dobre izkusnje.
Prigrizki: najraje naredim polovicke polnozrnatega toasta ( Zito).
Namazem z raznimi skutinimi ali sirnimi namazi. Okrasim s polovickami orehovih jedrc. Nekaj jih okrasim s cim mesnatim.
V tem letnem casu so dobre napolnjene polovicke paradiznika s tuninim namazom – odrasli.
Slano pecivo, ki ga lahko sama naredis z listnatim testom ali kupis.
Otroci radi segajo po kaksnih smokijih in temu podobnem.
Ne poznam tvojih okusov, zato je prav konkretno tezko svetovati.
Ce bos namignila v katero smer, bom se kaj dodala:)
Lep pozdrav Babi
Tudi jaz priporočam eno sadno in eno čokoladno, da bo dovolj in da je na izbiro za vse okuse. Če se že tako potrudiš, da bo zares.
Metuljček je najlažji tako, da torto preprežeš na pol in obrneš polovici. Gre pa tudi tako, kot je predlagala Jzst, za vsak slučaj si najprej izreži iz papirja.
Enkrat sem pripravila preveč mase za biskvit in sem morala neplanirano speči še eno manjšo okroglo. Na koncu je bilo čisto v redu, da je bila ena okrašena pikapolonica, zraven pa še ena dodatna okrogla, kamor sem zapisala samo številko, na “glavni” torti je namreč zmanjkalo prostora. Naslednje leto je tamala naštevala: “Za taveliko torto si želim to, za tamalo pa to.” :-)))))) Tako ne bo nič hudega, če bo kakšna dodatna torta.
Obvezno jih speci en dan prej. Biskvit in krema potrebujeta svojo noč, da se lepo prepojita, uležeta. Vsi vemo, da je zadnji kos tote najboljši in najbolj sočen. Pa ni skrivnost samo v tem, da je pač zadnji, temveč tudi, da je vse lepo prepojeno in arome razvite.
Kar pogumno in lepo praznovanje. Mimi
Hojla!
Jaz torto zmeraj naredim dan prej tako,da res počiva čez noč,okusi se prepojijo…
Za metulja okroglo torto namaži/nadevaj,jo potem prereži na polovico in obrni okroglini skupaj.Jaz si pomagam tudi s tem,da pod torto dam v obliki kroga izrezan oblat / vafelj (tisti iz katerega lahko aarediš napolitanke).Potem z dvema lopatkama polovičke dvignem in obrnem.Nič straha,smetana potem marsikaj skrije.
In potem okrasiš. Jaz sem pred dobrim mesecem delala metulja,bilo nas je čez 20,pojedli pa samo eno krilo…drugo je ostalo še za naslednji dan.Torta je bila pa 2x prerezana.
namazi iz tune (ideje zbrane s tega foruma):
Tunin namaz
1 velika pločevinka tune (prosim, uporabljajte “dolphin safe”)
1 “krhelj” česnovega stroka
2 žlički sesekljanega peteršilja
sok polovice limone
cca. 10 dag masla (več ga je, večja je količina namaza, posledično ima tudi manj okusa)
Vse sestavine zmešamo (osebno jih kar z rokami, verjamem pa, da ostali uporabljate multipraktik), da dobimo gladko maso. Namažemo na kruh (najbolj se prileže k makovkam).
1 solatna majoneza v vrečki
1 maslo
½ kisle smetane
malo gorčice
1 čebula
1 trdo kuhano jajce
kisle kumarice
limonin sok
sol, poper
kapre, oljke,slani inčuni
Priprava:
Tuno in maslo dobro premešaš ( jaz uporabljam striktno samo vilico – nikakor mikser), dodaš ostale sestavine. Vse kar se reže (kumarice, kapre, oljke, inčuni, čebula, jajce) mora biti čisto na drobno zrezano. Zmešaš vse skupaj in daš v hladilnik za nekaj ur ali še več.
Priporočilo:
Ni se potrebno držati točnih količin, enkrat poskusiš potem pa dodajaš ali odvzemaš po svoje.
Če imam povabljene goste in naredim narezek oz pripravim nekaj za v usta, izdolbem večji paradižnik, ki mu robove malo narezljam (da pač lepše izgleda) in ta paradižnik napolnim s tem namazom, okrasim z vejico peteršilja in rožico majoneze; in še vedno je požel uspeh.
Konzerva tune, par kapar, majoneza. Zmiksam in je. Lahko pa tudi rumenjak trdo kuhanega jajca – to uporabim, ko naredim polnjena jajca.
Jaz pa takole: 4 konzerve sardin, olje odlijem, 1 konzervo filetov, 1 žlica margarine Rame ali Petre, 1 žlico kaper sesekljanih, veliko peteršilja, česna in popra. Vse skupaj zmiksam in v hladilnik za cca 1 uro. Zraven se prileže
kozarček.
Vzameš 70 gramov puste skute dodaš česen, malo popra, drobnjak in malo kislih kumaric ter seveda dobro odcejeno tunino ( malo konzervo ). Vse skupaj dobro spasiram s paličnim mešalnikom in zelo okusen namaz je tu. ;)) primeren je tudi za srčne bolnike in za ljudi s povišanim holesterolom.
Tuno malo pretlačimo, ostale sestavine – vsako posebej drobno nasekljamo (tako drobno, da še vedno zahrusta, ko ugriznemo). Vse skupaj premešamo in že je pripravljeno – če dodamo več jogurta, lahko uporabimo tudi kot preliv za solato.
1 navadni jogurt
1 rdeča paprika
1 čebula
2 – 3 kisle kumarice
žlica kaper
2 žlici majoneze
mala konzerva koruze
sol
malo mlete paprike
po želji dodamo kakšen paradižnik ali pa tudi kakšno žlico kikirikijevega masla
6 – 10 posameznih filejev inčuna
10 kaper
ena manjša čebulica
10 dag kisle smetane
poper
sol po okusu
ščepec mediteranskih začimb
Vse sestavine na drobno nasekljamo, zmešamo in dobro ohladimo. Ponudimo hladno skupaj s popečenimi kruhki.
No mogoče pa pride tudi tukaj kaj prav:)
Jaz ti priporačam, da kupiš zmrznjene jagode ali pa gozdne sadeže od Ete. Niso drage saj stane vrečka (cca. 0.5 kg) okoli 400 sit. Jaz vedno delam torto iz kombinacije 2 vrečki gozdnih sadežev in 1 vrečka jagod. To te stane nekaj čez 1.000 sit ampak torta pa pride božanska preverjeno:) Tudi najbolj zadržani oz. nesladokusci se ji ne morejo upreti.
Jaz naredim takole:
Zmrznjeno sadje zavrem s približno 1l jagodnega soka (da dobim dovolj tekočine s katero namočim biskvit) ampak samo toliko, da sadje vre 3 min in nič več ker če boš predolgo vrela robide in maline razpadejo in nastane kot marmelada. Dodam 4-5 velikih žlic sladkorja (to je količina za 3 vrečke zmrznjenega sadja cca. 1,5 kg) oz. po okusu, jaz raje naredim malo manj sladko. Potem pustiš,da se vse to fajn ohladi in nato s tem dobro namočim in napolnim biskvit in povrh premažem še stepeno alpsko smetano in to ponovim za vsako plast biskvita.
Uh, upam, da si razumela in da nisem preveč zakomplicirala, ker je čisto enostavno najprej sadje nato gor še sladka smetana in to ponovimo za vsako plast biskvita, toro pa okrasim z alpsko smetano tudi okrog.
pa dober tek:)
Forum je zaprt za komentiranje.