Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Torta iz vzhajanega testa

Torta iz vzhajanega testa

Ker je moj sinček alergičen na jajca, jaz pa bi mu rada naredila torto, sem premišljevala, če bi lahko naredila testo kot za kruh samo da bi dala v testo še sladkor in spekla bi potem v pekaču za torte, potem 2x prerezala in poljubno nafilala.

Je katera delala na ta način?

Mislim, da taka torta po okusu sploh ne bo podobna torti zato mu raje speci potico.

Ali pa kupi piškote, ki ne vsebujejo jajc in polagaj plast piškotov in plast kreme. Piškote dobro navlaži s sokom ali mlekom.

Hm, zakaj pa res ne bi probala s sladkim kruhom? Konec koncev – kaj pa otrok ve, kaksen okus mora imeti torta :-)) No, salo na stran. Jaz bi poskusila, izbrala kaksno dobro kremo (ce ni alergicen – cokoladno ali pa nutelino, da bo okus prevladal). In glej, da nam potem sporocis, kako se je obneslo!

Prijetno peko in LP!

Spekla sem tak sladek kruh v popularni pečici za kruh. Je le bolj sladek kruh in mislim , da za torto ne bi bil najbolj primeren.

Mogoče poizkusi tale recept. Jaz sicer iz sestavin pečem pito.
150g moke
75g sladkorja
30g olja
1/2 pecilnega praška

Iz vseh sestavin zgneti testo. Vendar moraš po občutku dodati še dovoljeno mleko. Testo pol ure počiva. Razvaljaj na tanko, prebodi in speci toliko oblatov, kot potrebuješ. Temperatura cca 180. So pa hitro pečeni.

Sama se ubadam predvsem z nadevom-brez jajc, mleka, barvil, konzervansov, lešnikov. Od sadja pa lahko le borovnice, jabolka in babane.
Upam, da bom do rojstnega dne že kaj iznašla.

Srečno

punce hvala zaenkrat, bom še videla kaj bom naredila. Sporočim, če kaj dobrega rata.

Tanit si poizkusila sojino smetano? Jaz sem jo kupila v merkatorju, pa ni tista navadna sojina smetana, ampak taka kjer piše da je prov za stepanje, meni je bila zelo všeč.

Živjo byby,

tale tvoja ideja za vzhajano testo namesto biskvita spoh ni tako napačna – msilim da iz tega lahko nastane zelo dobra torta! Saj, kako mi je pa včasih babica pripravljala grmado – iz rezin belega kruha, politih z mlekom, nato pa čez jabolka, smetana itd. In je bilo odlično!

Priporočam ti, da narediš boljše kvašeno testo, kot za potice, a brez jajc – zato dodaj kakšno žlico masla več ali pa najboljšega sončničnega olja namesto masla. Dobiti moraš fino, penasto kvašeno testo, kar se doseže z dodatkom maščobe in mleka. A na mleko ni alergičen? Če ni, potem res ni problema!

No, v glavnem, vzhajano testo daj v tortni model (na dnu peki papir) in speči okrogel hlebček. Ker so seveda narasel po vrhu in bo imel “kupček”, ga potem, ko je hlebček že DOBRO OHLAJEN, lepo odreži z ostrim nožem v ravni liniji. Nato hlebček glede na željeno višino biskvita še 2x prereži.
Potem ko že imaš pripravljen nadev, začni s sestavljanjem torte:
1.plast testa daš na dno tortnega modela, navlažiš z osladkanim mlekom ali pa s sokom od kompota – čez razporediš kremo (npr. lahko samo smetano, ali pa mešanico smetane in skute) ter čez nekaj sadja (iz kompota ali zamrznjenega – npr. gozdni sadeži, višnje….). Pokriješ z 2 plastjo testa in zopet navlažiš s sladkano tekočino, čez krema, in nato zadnja plast testa, ki jo zeopet navlažiš, premažeš s kremo ali smetano in po vrhu in obodu okrasiš z zvezdicami iz smetane, čokoladnimi ostružki, oreški, sadjem,…..
Bolje bo, če boš torto res 1 dan pustila na haldnem da se napoji in se testo navzame okusov ter prepoji.

Za kremo res priporočam živalsko smetano (ali pa mešanico smetana-jogurt ali smetana-skuta), ki je odličnega okusa in bo zelo prispevala k polnosti okusa torte. V glavnem, pri kremi ne varčuj – mora biti polnega okusa, a hkrati ne pretežka (odsvetujem dodatke masla/margarine itd…..), ker bo drugače res pretežka kobinacija testa in take močne kreme – torej, dobra sladka smetana je za moje pojme najbolj primerna. In ne pozabi dobro navlažit testenih plošč z osladkano tekočino!

V kvašeno testo lahko vmešaš tudi nekaj žlic kakava (če se boš odločila,priporočam grenkega, ki da bolj intenzivno barvo, moraš pa dodati nekj žlic sladkorja več, da bo sladko) in dobila boš čokoladno testo.

Tu na forumu sem že objavila en svoj recept za torto Črni gozdiček oz Schwarzwaldsko torto, ki jo najdeš z iskalnikom. Poglej, mogoče ti bo pa všeč – le da bi jaz na tvojem mestu uporabila pri kremi več smetane in manj skute, kot je navedeno v mojem receptu, in sicer na račun drugačnega testa. Kjer je biskvit, ki je lahek, si lahko privoščiš bolj močno in težko kremo, v primeru kvašenega testa pa torej nekaj čimbolj lahkega…..in osvežilnega!

Tako, mislim da boš iz tega lahko naredila z malo domišlijije prekrasno, sočno in dobro torto, ki je bo tvoj sinček zelo vesel! Kar pogumno, nimaš se kaj bati! 🙂

Uspešno peko in lepo praznovanje, sinčku pa vse najboljše 🙂
(Aja, in ne pozabi sporočit, kako je izpadlo oz. kako si se odločila, ker me zelo zanima za primere, če bi še mene kdaj doletelo kaj takšnega, da bi morala res komu to speči zardi alregije)

LP, zala

Draga Zala,

zelo si prijazna, ker si tako lepo vse obrazložila in si vzela čas za
pisanje:-). Zdaj me kar malo vest peče, ker nisem v svojem prvotnem postu napisala, da je sinček žal alergičen tudi na mleko. No ampak kljub temu razmišljam, da bi v testu uporabila namesto navadnega mleka sojino mleko, pečeno testo bi navlažila z sokom sadja ali tudi sojinim mlekom, za smetano bi pa tudi upoabila sojino, ki sem jo že preiskusila in moram reči, da je meni zelo všeč in deluje zelo osvežilno in lahko.

Hvala za tvoje želje in čestitke. Bom še malo razmislila in res poročam čez 14 dni kaj sem spekla.

Byby hvala za nasvet, si bom ogledala smetano. Pri nas je problem mleko, jajce, konzervansi, barvida,E-ji, skratka skoraj nič “kupivnega”.
Res sporoči, kako ti je uspela torta in upam, da ne bom spregledala tvojega posta.

Veliko sreče pri peki

byby,
a rastlinska smetana tudien pride v poštev? No, če ne, potem je res najbolje da uporabiš sojino…..
Lahko pa bi naredila nadev tudi tako – je zelo dober, preizkušen – da npr. sok od višnjevega kompota odmeriš (0,5 litra) in zavreš, v 5 žlicah mrzle vode razmešaš 1 vanilijev puding ali pa jedilni škrob in sladkor po želji (malo več, kot za običajen puding ker so višnje bolj kisle), nato zakuhaš kot vsak puding in ko se skuha po tistih 3 minutah, primešaš še višnje.

Zdaj imaš 2 možnosti:

1)To zmes lahko še VROČO zliješ čez 1 ploščo biskvita in počakaš, da se dobro ohladi. Nato čez namažeš sladkano stepeno sojino smetno, pokriješ z 2. ploščo biskvita, in še enakrat ponoviš (rabiš še eno višnjevo-puding kemo)…..po vrhu premažeš sojino smetno in posuješ z ostružki čokolade, ki so brez mleka (npr. Mannerjeva 70% čokolada je takšna, pa verjetno še katera druga, ki jo ti sigurno poznaš) V tej varianti dobiš torto a la Črni gozdiček oz. scahwarzwaldsko torto.

2) no, druga možnost je pa ta, da višnjevo kremo ohladiš s stalinim mešanjem (posodo postaviš v ledeno vodo in skos mešaš), ter POPOLNOMA OHLAJENI dodaš stepeno sladko sojino smetano in tudi dobiš prekrasno kremo! (nam je ta ena najljubših, sploh z višnjami!!)
To namažeš na vsako biskvitno ploščo, torto pa od zunaj in po obodu namžeš samo s smetano, po želiji okrasiš z nemlečno čokolado (ostružki, glazura z oljem ali sladkorna čokoladna glazura).

Za pečenje “biskvita”, kuhanje kreme, ali pa navlažitev biskvita pa bi bilo mogoče fino uporabit vanilijevo sojino mleko, sem ga včeraj videla in je po mojem super okusa in arome za takšne priložnosti….

LP, zala

Zala hvala zopet za izčrpne napotke. V sredo pečem torto.

V kratkem sem sedaj sprobala dva biskvita in sicer eden je bananino pecivo, drugi adamovo pecivo in moram reči, da moj mož sploh ni navdušen nad njima, hči tudi ne, jaz še kar. Tako, da me mož prepričuje naj biskvit spečem “normalen”, z jajci in naj sinčku dam malo za pojest le filo, ker itak pri enem letu še ne ve kaj je to torta in ni zdravo preveč tega jesti tako zgodaj, kar je sicer res.

No ko jo bomo pojedli poročam kaj in kako sem naredila.

papa in lep dan ti želim

Sreda je ze mimo in verjetno je torta ze narejena – upam, da je dobro uspela. Sem pa med brskanjem po Internetu nasla to stran, kjer najdes napotke, kako oz. s cim nadomestiti jajca, mleko,… Bo pa za kdaj drugic:

LP, Musa

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close