Najdi forum

torej

Dva kilograma torej.

Je vejica pred torej ali ne? Vrstni red naj ostane takšen, kot je.

Jaz bi rekla, da vejice ni.

Obenem dovolim, da me popravite tako fantje kot tudi dekleta, če se motim. 🙂

P.S.
Hm, saj je prav, da je v tem stavku pred “kot” ni vejice, ane?

Žana, obakrat imaš prav 🙂

Joj, saj mi je kar nerodno – tale moj stavek je šele svojevrstna umetnost! 🙂 Najbrž ste vsi opazili, da je “JE” odveč…

Pred ‘kot’ je vejica, če uvaja stavek -v prvem primeru ga uvaja, tako da vejica je.

Žana:
– sem opazil, ampak sem pravilno predvideval, da je bil to zatipk.

Satriani:
– ni res, poleg tega imaš pa napako v svojem odgovoru.

Vsem želim lep vikend, se beremo!!

Filip, v katerih primerih je pred ‘kot’ vejica?

Hej, vidva, no. Saj imata vendar oba prav, satriani in filip! Le za nesporazum gre.

Satriani, pred tistim kot je res vejica, ampak to sploh ni bilo vprašanje. Žana je vprašala za vejico pred ‘kot tudi’ in filip ji je pravilno odgovoril, da tam je pa ni. Torej sta s filipom ‘obdelovala’ 😉 dvoje različnih povedi in oba povedala prav.

Peacemakress K. 🙂

:)))

Zvezdica 65! Pred “torej” ni vejice.

Žana! Pred “kot” je zagotovo vejica. Vejico pišemo v primeru, ko je stavek dvodelen – to je takšen stavek, ki vsebuje osebkov in povedkov del. V tvojem primeru sta oba dela, vendar je povedkov del izpuščen, saj se v slovenščini stavki tvorijo na tak način.

LP

Hvala, Kerstin, lepo si razvozlala zadevo in vse bi bilo jasno, če ne bi zarja vsega spet temeljito zameglila.

zarja 86: O tem “kot” smo že nekaj časa nazaj razpravljali. Po SP2001 je vejica pred primerjalnim “kot” le v primeru, kadar uvaja odvisnik z _izraženo_ osebno glagolsko obliko. Če ni osebne glagolske oblike, tudi ni vejice. V SP2001 je tako celo primer: “Več je govoril kot delal.” brez vejice.
Logika za tem je, da je v resnici v vseh stavkih s “kot” na nek način izpuščen povedek. Tudi “Janez je bil bolj priden kot Miha.” je le okrajšano za “Janez je bil bolj priden, kot je bil priden Miha.”
Zanima primer za to je poved “Končal boš kot tvoj oče.”, kjer ravno zaradi tega ne uporabimo povratnega svojilnega zaimka (“Končal boš kot svoj oče.” :-), ker v drugem delu osebek pravzaprav ni “ti”, ampak “oče” (“Končal boš, kot je končal tvoj oče.”).

New Report

Close