Toplotna črpalka v stari hiši da ali ne
Ni podrtija, je hiša, vseljena med 1955-1960, zidaki 40, izolacija 10 cm, okna dvoslojni plastična, prav tako že menjalna.
A pričakujemo tudi toplo sanitarno vodo, tudi zdaj nimamo nobenega električnega bojlerja.
Šlo bi s srednjetemperaturno TC, manj ne.
Aja, pa pri nas se ogreva od sredine oktobra do nekje aprila, temperatura -18 ali še kaj nižje ni nič posebnega.
Prvič slišim za “srednjetemperaturne”. Mi imamo eno bajto letnik 1960, nobene izolacije na fasadi, okna so 20 let stara, 50 let stare radiatorje, poddimenzionirane, kurlno olje in v radiatorje spuščamo samo 60 stopinj vodo in je zmeraj zadoščala za največjo zimo pri nas (brez pomoči dodatnih virov). Ob dejstvu, da nam peč niti približno ne gori cel dan, sem prepričan, da bi zadoščala tudi 50 stopinjska voda pri 24/7 delovanju, to pa z lahkoto zmore vsaka NT TČ z zadostno močjo.
TČ nam pa v tej bajti ni rentabilna, ker imamo že 3/4 bajte pokrite s klimami, torej mini toplotnimi črpalkami, investicija je bila pač nižja od centralne TČ. Tudi klime (ki vse pihajo max 40 stipinjski zrak, torej so nizkotemperaturne, so nam same zmožne gret hišo v največji zimi, brez pomoči kurilca.
ne s, 19.09.2023 ob 22:57
10kw TČ za 6000 z montažo?
Kje ste našli takšno ceno. Mogoče 5 let nazaj.
Nič 5 let nazaj, ampak danes:
https://www.emundia.si/monobloki?sort=final_price
TČ so vedno cenejše, ne vedno dražje.
Montiral 12kw TČ vse predelave in priklop 12500
Visokotemperaturne TČ se potrebujejo bolj ali manj samo, če rabiš vodo več kt 60. In to še na naši stari podrtiji ni potrebno, tako da ne vem, kakšna mora bajta bit, da bi res čloek rabil visokotemperaturno TČ. Tudi pri visokotemperaturnih TČ so pa dejansko izkoristki pri dejanskem proizvajanju te visoke temperature relativno slabi.
LG monoblok kot zgoraj? Ni problema, gospod, tudi za 20000 EUR bi vam rade volje naredili in prodali vse skupaj, popolnoma vam verjamem, da ste dali več, vprašanje je samo, če je bilo to res potrebno in če ste dobro pregledali ponudbe. Se mi zdi, da bolj ne kot ja.
ne s, 20.09.2023 ob 10:29
LG monoblok kot zgoraj? Ni problema, gospod, tudi za 20000 EUR bi vam rade volje naredili in prodali vse skupaj, popolnoma vam verjamem, da ste dali več, vprašanje je samo, če je bilo to res potrebno in če ste dobro pregledali ponudbe. Se mi zdi, da bolj ne kot ja.
Nekdo s področja, kjer je zimska temperatura občasno -5 ali pa s področja, kjer je standardno -10, kjer niti prek dneva ne pride do nule, potrebujeta ob enaki hiši različni TČ. Ti je vsaj to jasno?
dejstvo je, 20.09.2023 ob 10:52
Nekdo s področja, kjer je zimska temperatura občasno -5 ali pa s področja, kjer je standardno -10, kjer niti prek dneva ne pride do nule, potrebujeta ob enaki hiši različni TČ. Ti je vsaj to jasno?
tisti, ki so fiziko in termodinamične procese prespali, NE MOREŠ nič dopovedat!
Anonimno 8583, 20.09.2023 ob 11:18
Imam rad preizkušeno in dobro robo. Zato je bila razlika med mojo in sosedovo TC 3000e
To je isto, kot da primerjaš mercedesa z renaultom
Kaj imaš? Kdo je izvedel dela, lahko koga priporočiš?
Mi zdaj res zbiramo ponudbe, ker smo se odločili za vgradnjo.
Lansko leto sem kupil 12 kW nizkotemepraturno TČ. Preko zime je odlično delovala, smo zelo zadovoljni. Takrat sem z vsemi popusti dal cca 6800 €, za TČ, 1000 € me je stala vodovodna centralna inštalacija (priključitev že na obstoječo) in še cca 60o €, plinska in elekrtična inštalacija (material), ki pa sem jo izvedel sam. Zagon je opravilo podjetje, ki mi je TČ prodalo.
Ogrevam 180 m2 (radiatorji), non stop, hiša (letnik 1968), ima 10 cm izolacije (tudi streha), v hiši je stalna temp. 22 stopinj. Ne vem kako bo letošnjo sezono, za januar, ko je bilo najbolj mraz, je bil račun elektrike, za celo hišo (TČ, hladilniki, pečice, kuh. plošče, računalniki, pralni stroji,…) 295 €.
Potrebno priznanje, hiša stoji, v Vip. dolini.
Zato pa smo v naši stari bajti s starimi radiatorji in brez dodatne izolacije preizkusili potrebno temperaturo dvižnega voda s kurilcem PRI NAJNIŽJI ZUNANJI TEMPERATURI (ki je krepko v minusu) in NE pri povprečni. In ker pri tej najnižji zunanji temp. še 60 stopinjska voda v radiatorjih ni potrebna, smo prišli do zaključka, da še na naši podrtiji zadostuje NT TČ. To razumeš?
Če pri katerikoli bajti ne zadostuje, je tudi bolje iti v montažo boljših in večjih radiatorjev, kot pa čaranje z nekimi dražjimi visokotemperaturnimi TČ, ker se tako pač dosega višje izkoristke.
Investicija TČ plus 1000l zalogovnik, plus TČ 300l za ogrevanje sanitarne vode, je bila 14000 e
Zakaj pa vi tiščite 1000l zalogovnik not ob TČ? In še ločeno TČ za ogrevanje sanitarne vode, ko pa ima vsaka TČ možnost ogrevanja sanitarne vode že sama? A ste čisto prismojeni? Potem ni čudno, da vas je prišlo 14 jurjev, če kupujete nepotrebno in dvojno vse.
Torej se mi najbolj splača klima? Ker za vodo imam 2 80l bojlerja.
Če imate manj prostorov in tako postavitev, da lahko klime dobro prepihajo vse prostore, potem je več klim cenovno dosti bolj ugodna rešitev kot TČ. Tudi obstoječi sistem ogrevanja lahko kar notri pustite, sploh super se dopolnjujejo drva in klime, ker ti potem niti približno ni treba kurit vsak dan, ampak samo takrat, ko imaš voljo in lahko super izkoriščaš dva zelo različna vira po potrebi. Lahko pa hišo segreje tudi vsak vir posamično.
Boste pa seveda ob klimah imeli še naprej dražjo sanitarno vodo, če jo segrevate še naprej direkt na elektriko. Na dolgi rok lahko potem razmislite o sanitarni TČ ali pa sončnih kolektorjih.
Lansko leto sem kupil 12 kW nizkotemepraturno TČ. Preko zime je odlično delovala, smo zelo zadovoljni. Takrat sem z vsemi popusti dal cca 6800 €, za TČ, 1000 € me je stala vodovodna centralna inštalacija (priključitev že na obstoječo) in še cca 60o €, plinska in elekrtična inštalacija (material), ki pa sem jo izvedel sam. Zagon je opravilo podjetje, ki mi je TČ prodalo.
Hvala za izkušnjo. Imaš klasično split TČ? 12 kW monobloke dobiš trenutno 5800 € z vključeno osnovno montažo, plinska instalacija odpade (oz. je manj zapletena), ker je pri monoblokih vse v eni enoti. Si prišel ugodno skozi, ampak se da še malo bolj ugodno.
Toplotna je od 5.000€ naprej pa še montaža in dodatna dela, če imaš enofazno elektriko, še prehod na trifazno, tudi za radiatorje se montira nizkotemperaturno toplotno, samo lahko moraš kje kakšen radiator zamenjat ali dodat.
Ne veš cene energentov v prihodnosti, dokler deluje peč ostanite na plinu, pa z plinsko pečje je manj stroškov za vzdrževanje, toplotna je le malo bolj komplicirana.
Velika hiša, 19.09.2023 ob 21:17
Imamo hišo letnik okrog 1980, cigl, izolacija 5 cm. Brez talnega gretja. Smo šli iz kurilca, za katerega smo letno pokurili minimalno 2000 eur, na TČ, sedaj imamo elektriko za vse v najbolj mrzlem mesecu okoli 180 eur. Sigurno prisparamo polovico.
Ja, pa 18 stopinj v hiši tudi.
Ne vem kako bo letošnjo sezono, za januar, ko je bilo najbolj mraz, je bil račun elektrike, za celo hišo (TČ, hladilniki, pečice, kuh. plošče, računalniki, pralni stroji,…) 295 €.
To je pa čisto v redu poraba. Veliko ljudi iracionalno zgrabi panika, ko vidijo račun za elektriko za 300 €, ampak sproti pozabijo, da je v večini Slovenije treba ogrevati nekje 6 mesecev, ne pa 12, poleg tega pa še ni vsak zimski mesec enako mrzel kot januar.
Ostani ba plinu, 20.09.2023 ob 16:09
Toplotna je od 5.000€ naprej pa še montaža in dodatna dela, če imaš enofazno elektriko, še prehod na trifazno, tudi za radiatorje se montira nizkotemperaturno toplotno, samo lahko moraš kje kakšen radiator zamenjat ali dodat.
Ne veš cene energentov v prihodnosti, dokler deluje peč ostanite na plinu, pa z plinsko pečje je manj stroškov za vzdrževanje, toplotna je le malo bolj komplicirana.
Se ti zavedaš kaj pomeni v stari hiši dodat en radiator? Niso to lego kocke, no…
hvala za izkušno, 20.09.2023 ob 16:13
Ne vem kako bo letošnjo sezono, za januar, ko je bilo najbolj mraz, je bil račun elektrike, za celo hišo (TČ, hladilniki, pečice, kuh. plošče, računalniki, pralni stroji,…) 295 €.
To je pa čisto v redu poraba. Veliko ljudi iracionalno zgrabi panika, ko vidijo račun za elektriko za 300 €, ampak sproti pozabijo, da je v večini Slovenije treba ogrevati nekje 6 mesecev, ne pa 12, poleg tega pa še ni vsak zimski mesec enako mrzel kot januar.
6 mesecev? Mogoče v Novi Gorici. Povsod drugje pa je treba ogrevati kar lepo kakšnih 8 mesecev. Razen, če si eden od tistih, ki jim je kao dovol 20 stopinj ali še manj in vlažen zrak v stanovanju.
6 mesecev? Mogoče v Novi Gorici. Povsod drugje pa je treba ogrevati kar lepo kakšnih 8 mesecev. Razen, če si eden od tistih, ki jim je kao dovol 20 stopinj ali še manj in vlažen zrak v stanovanju.
Pri nas na štajerskem tudi zadostuje 6 mesecev. Za vlažen zrak imamo 2 razvlažilnika, zelo so ugodni za nakup in razvlaževanje je veliko cenejše in bolj učinkovito kot kurjenje v prazno.
štajerska979, 20.09.2023 ob 16:25
Pri nas na štajerskem tudi zadostuje 6 mesecev. Za vlažen zrak imamo 2 razvlažilnika, zelo so ugodni za nakup in razvlaževanje je veliko cenejše in bolj učinkovito kot kurjenje v prazno.
Možno. Imate pač hladno v hiši.
Razen, če imate kakšno super pasivno hišo v kar pa dvomim, ker potem ne bi potrebovali razvlažilnikov.
Spet en paničar, ki bi se obesil na vsako malenkost. Razlika med 6 in 8 meseci ni ravno blazno velika, sploh ker sta tista dva dodatna meseca, če jih res rabiš, zelo mila, zato so izkoristki TČ zelo visoki in poraba še toliko nižja. Menda je logično, da se ne bo aprila in septembra porabilo kaj dosti za ogrevanje, sploh primerljivo z januarjem.
Forum je zaprt za komentiranje.