Topli južni Evropejci, hladni severnjaki – kdo vam je bolj všeč?
čuk456, 23.02.2022 ob 21:58
Finci in Švicarji so najbolj topli ljudje. To spoznaš šele, ko se spontano znajdeš z njimi v družbi. Prijazni, gostoljubni, ustrežljivi., niso osladni, niso vsiljivi.
Hrana je raznolika, dobra, zanimivo pri njih, da pojedo veliko sladoleda v hladnejši sezoni, čaj pa v toplejši sezoni.
Teh dvojih pa še ne poznam. Sicer sem že bila v Švici, samo tako malo na hitro. Tako, da ne morem nič reči. Finska pa tudi še čaka.
Meni osebno so drugače najbolj všeč Avstrijci, prijazni, nevsiljivi, korektni, obzirni na cestah. Pa hrana taka kot pri nas :).
No tudi s Slovaki in Čehi imam ok izušnje. Podobni nam.
moje skromno mnenje, 23.02.2022 ob 22:08
od najbolj prijaznih do najmanj
1. islandci
2. italijani
3. nizozemci
4. čehi, poljaki, slovaki
5. slovenci
6. bošnjaki
7. srbi, hrvati
8. španci
9. nemci, avstrijci
10. švedi, švicarji, norvežani
11. turki, izraelci
……..
oddajala sem sobe kar nekaj časa turistom in bi jih tako razvrstila
Zanimivo, Izraelci tudi pri tebi na zadnjem mestu. Jaz sem tudi delala v turizmu. Najhujše skupine so bili Izraelci, nemogoče obnašanje. Pa z večimi sem se že menila pa marsikdo omenil, da so najbolj problematični. Pa ne znam povedat zakaj, preprosto ne šmirglajo drugih, zaverovani vase. Mislim pa, da sem imela bolj take skupine bogatih, razvajenih. MOgoče zato tako ekscentrično obnašanje. Pač v stilu: poln sem keša, počnem kar hočem. Ne vem, ugibam.
izkušnja iz Grčije, 23.02.2022 ob 19:20
Izkušnja iz Grčije: Akropla v Atenah – zaposleni neprijazni, povsod pa svinjarija, polno čikov po tleh, paprčkov. Pa taka znamenitost.
Potem Kreta: najemeš sobo, umazana posoda notri, še prej pa neprijazno osebje, ki jim je težko vzeti denar. Pa to se ponavlja pogosto. Kampi pogosto umazani. Osebje osorno. Ko najdeš kake prijazne, je fajn več dni ostati, ker je to redkost.
Dedci pogosto vsljiiv, vabijo k sebi domov, prepirčani, da je samska ženska tam, da jo on poseksa.
Avtobusarji nesramni, neprijazni.
Slabe izkušnje.
Pa da ne omenjam kako mučijo pse. Privežejo jih na kratko verigo in pustijo sredi ničesar na soncu.
Okolica je ok, narava super. AMpak ljudje so mi pa bili večinoma neprijazni. Aja, šoferji pa noro agresivni.
Skratka, svoje mnenje o celotnem narodu baziraš na eni znamenitosti in slabi nastanitvi, ki je nisi znala poguglati vnaprej in na enem mučitelju živali, ki jih tudi v Sloveniji ne manjka. Vau!
Prijaznost je le olika, to ni neko merilo, koliko je clovek zares ok ali ni ok in koliko ti je pripravljen pomagat ali ne.
Prijaznosti se da nauciti, empatije pa ne.
Severnjaki so po defoltu bolj hladni ljudje in hladen clovek nima neke empatije.
Ko se res znajdes v tezavah v tujini in se najde nek neznanec, ki si je pripravljen vzeti zate cas in se potruditi, da resis svoje tezave, to je tista prava prijaznost, kot jo ti imenujes.
In takih ljudi sigurno najdes vec na jugu kot na severu.
kaj je prijaznost?, 24.02.2022 ob 11:08
Prijaznost je le olika, to ni neko merilo, koliko je clovek zares ok ali ni ok in koliko ti je pripravljen pomagat ali ne.
Prijaznosti se da nauciti, empatije pa ne.
Severnjaki so po defoltu bolj hladni ljudje in hladen clovek nima neke empatije.
Ko se res znajdes v tezavah v tujini in se najde nek neznanec, ki si je pripravljen vzeti zate cas in se potruditi, da resis svoje tezave, to je tista prava prijaznost, kot jo ti imenujes.
In takih ljudi sigurno najdes vec na jugu kot na severu.
To pa niti pod razno ne drži. Na severu so bistveno bolj pripravljeni priskočit na pomoč. TUdi sami uslužbenci, recimo šoferji, so neprimerljivo bolj ustrežljivi, pripravljeni pomagat kot recimo Makedonci, Italijani, Grki. Ti te še nazmerjajo, če imaš kaj več prtljage. Večkrat sprobano.
Pa na jugu so zelo pripravni pri goljufajnu. Predvsem BIh, ČG; Srbija. Še na AC, goljufajo pa kazni pišejo, čeprav ne narediš prekrška in podobno.
hgljfd, 24.02.2022 ob 10:52
Skratka, svoje mnenje o celotnem narodu baziraš na eni znamenitosti in slabi nastanitvi, ki je nisi znala poguglati vnaprej in na enem mučitelju živali, ki jih tudi v Sloveniji ne manjka. Vau!
Pišem o ogromno znametnitostih, še več nočitvah. Od kje ti, da samo o eni?
Pa o veliko mučiteljev psov. Pri njih je standard, da tako delajo s psi. To v enem dnevu vidiš ogromno takih primerov. Ja, tudi v SLo imaš mučitelje živali, veliko. Ampak v Grčiji jih je pa še veliko, veliko več. Vsem na očeh.
hladni sever, 24.02.2022 ob 20:26
To pa niti pod razno ne drži. Na severu so bistveno bolj pripravljeni priskočit na pomoč. TUdi sami uslužbenci, recimo šoferji, so neprimerljivo bolj ustrežljivi, pripravljeni pomagat kot recimo Makedonci, Italijani, Grki. Ti te še nazmerjajo, če imaš kaj več prtljage. Večkrat sprobano.
Pa na jugu so zelo pripravni pri goljufajnu. Predvsem BIh, ČG; Srbija. Še na AC, goljufajo pa kazni pišejo, čeprav ne narediš prekrška in podobno.
No, prijaznost je, da ti nekdo nese vec kovckov, kot je nacrtoval, da jih bo, to se strinjam.
A ko ostanes nekje srefi nicesar brez kovckov, ti bo juznjak prej ponudil svoj dom, svojo srajco in pil kosa svojega kruha, kot pa en severnjak.
In ne, to ni le prijaznost, to je tista prava pomoc in empatija!
Drugace pa, s temi potovanji in pripetljaji, sama sem prepotovala pol sveta in moja izkusnja je, da so na severu stvari veliko bolj urejene, tudi za same tezave imajo precej resitev, spisanih in nacrtovanih, kar je pohvalno, a ko tvoje tezave ni ‘v knjigah’, so mrzli, ker zivijo po pravilih in v redu, so neiznajdljivi in tezko se premaknejo iz okvira svojih del in nalog.
Samo kot primer, sem 1x na Svedskem v lokalu prosila za vroco vodo za caj, brez caja, placali bi pac ze tisti caj, ce je treba, a potrebovala sem samo vrelo vodo – s kelnerjem se nisva mogla nikakor zmenit, ker on ne more prodat caja brez caja… No, na jugu Italije recimo so mi dali salco vrele vode brezplacno in brez vsakega kompliciranja.
kaj je prijaznost?, 24.02.2022 ob 22:35
No, prijaznost je, da ti nekdo nese vec kovckov, kot je nacrtoval, da jih bo, to se strinjam.
A ko ostanes nekje srefi nicesar brez kovckov, ti bo juznjak prej ponudil svoj dom, svojo srajco in pil kosa svojega kruha, kot pa en severnjak.
In ne, to ni le prijaznost, to je tista prava pomoc in empatija!
Drugace pa, s temi potovanji in pripetljaji, sama sem prepotovala pol sveta in moja izkusnja je, da so na severu stvari veliko bolj urejene, tudi za same tezave imajo precej resitev, spisanih in nacrtovanih, kar je pohvalno, a ko tvoje tezave ni ‘v knjigah’, so mrzli, ker zivijo po pravilih in v redu, so neiznajdljivi in tezko se premaknejo iz okvira svojih del in nalog.
Samo kot primer, sem 1x na Svedskem v lokalu prosila za vroco vodo za caj, brez caja, placali bi pac ze tisti caj, ce je treba, a potrebovala sem samo vrelo vodo – s kelnerjem se nisva mogla nikakor zmenit, ker on ne more prodat caja brez caja… No, na jugu Italije recimo so mi dali salco vrele vode brezplacno in brez vsakega kompliciranja.
hahaha, se pravi dejansko greš v lokal na zastonj vročo vodo? Sem mislila, da je to samo hec. Pa večinoma danes prinesejo čajno vrečko posebej, v čem je bil v resnici problem? Čaj predrag?
slovenska škrtarija, 25.02.2022 ob 07:47
hahaha, se pravi dejansko greš v lokal na zastonj vročo vodo? Sem mislila, da je to samo hec. Pa večinoma danes prinesejo čajno vrečko posebej, v čem je bil v resnici problem? Čaj predrag?
Prvo, vroce vode ne potrebujes samo za caj.
Drugi, sem bila pripravljena za 2dcl vroce vode placati caj brez caja!
Hja, to pa res drži, da južnjaki zelo radi ženske vabijo k sebi na dom. Pa zraven ti še naštejejo kako bo večno tvoj prijatelj, kako si lepa, sladka in tako naprej. Ja, res, komot najdeš zastonj prenočišče pri kakem na jugu. Samo pač vse nismo take, da bi seksale kar z vsemi povprek, ki ponujajo svoj dom.
V gostilno po vročo vodo? In to redno prakticiraš? Hm, upam, da vsaj hrano naročiš in ne samo vroče vode.
kaj je prijaznost?, 25.02.2022 ob 08:37
Prvo, vroce vode ne potrebujes samo za caj.
Drugi, sem bila pripravljena za 2dcl vroce vode placati caj brez caja!
no saj razumem, da si ti vročo vodo hotela za nekaj drugega, ampak še vedno ne razumem, zakaj nisi naročila čaja, saj dobiš vrečko praktično vedno posebej in potem bi z vodo delala kar bi hotela, čajno vrečko bi si pa prihranila za hude čase, ki prihajajo. Ali pa jo dala v dobrodelne namene, če nikoli ne piješ čaja.
slovenska škrtarija, 25.02.2022 ob 08:41
no saj razumem, da si ti vročo vodo hotela za nekaj drugega, ampak še vedno ne razumem, zakaj nisi naročila čaja, saj dobiš vrečko praktično vedno posebej in potem bi z vodo delala kar bi hotela, čajno vrečko bi si pa prihranila za hude čase, ki prihajajo. Ali pa jo dala v dobrodelne namene, če nikoli ne piješ čaja.
Ni bil caj v vrecki, saj ce bi bil bi tako narocila. V Italiji sem narocila caj in prosila, da ne dajo vrecke noter, ampak posebej in ko so videli, za kaj pozrebujem vodo, so mi prinesli samo vodo brez cajne vrece in to brezplacno.
Drugace smo itak narocili pijaco, ne samo vrelo vodo.
Ja, se kot zanimivost, moji geni so delno skandinavski, nekaj slovenski in nekaj balkanski, prevladuje v bistvu skandinavski gen, ker ta prevladuje tudi pri mojih balkanskih prednikih. Ampak se na mojem temperamentu to ne pozna kaj dosti.
kaj je prijaznost?, 25.02.2022 ob 09:59
Ni bil caj v vrecki, saj ce bi bil bi tako narocila. V Italiji sem narocila caj in prosila, da ne dajo vrecke noter, ampak posebej in ko so videli, za kaj pozrebujem vodo, so mi prinesli samo vodo brez cajne vrece in to brezplacno.
Drugace smo itak narocili pijaco, ne samo vrelo vodo.
Ja, se kot zanimivost, moji geni so delno skandinavski, nekaj slovenski in nekaj balkanski, prevladuje v bistvu skandinavski gen, ker ta prevladuje tudi pri mojih balkanskih prednikih. Ampak se na mojem temperamentu to ne pozna kaj dosti.
čaj kar tako strežejo samo v gorskih kočah in v Turčiji. Da nisi ti skandinavije in skandinavskih genov mogoče pomešala s turškimi?
Forum je zaprt za komentiranje.