Topli južni Evropejci, hladni severnjaki – kdo vam je bolj všeč?
Včasih sem se že s kom menila glede ljudi po Evropi. Recimo meni so bili Skandinavci zelo všeč. Prijazni, vendar nevsiljivi. Nikoli niso silili vame,, če sem kaj rabila, so pomagali, prijazno pa vse.
Na jugu, recimo Grčija, so mi bili neprijazni, pogosto vsiljivi (kar za roko vlekli v kak lokal, da bi pri njih jedla), na cesti agresivni. Turistični delodajalci pogosto osorni, arogantni. V Italji so mi bili boljši, so bili vsaj prijazni, ampak zame preveč prijazni, bi kar kaj objemali, preveč blizu pridejo… Makedonija, Črna GOra – v neturističnih krajih sicer prijazni, v turističnih pa samo gledali, da bi te obrali za denar pa do žensk vse prej kot prijazni.
Kolega pa recimo ves navdušen nad Grki, kako topli, prijazni so. SKandinavci pa njemu nedostopni, hladni…
Kako pa ostali vidite severnjake, južnjake? Pa pripišite ali ste družabni, ekstrovertirani ali nedružabni, introvertirani. Se mi zdi, da smo introverti bolj navdušeni nad severom, ekstroverti pa nad jugom.
Pa tiste, ki same potujete, kaj pa ve pravite? Meni se zdi, da na severu nimajo noben pripomb, jim ni čudno, če je ženska sama. Na jugo pa ni tako prijetno, znajo biti kar zoprni do žensk.
Moji čifuri!
Drugace ko pravis za italijane… Enkrat sem gledal nekaj… Kao od drzave do drzave koliko je sprejemljiva socialna razdalja… Nevem zdej tocno kje je bilo npr 80cm… Kao ne manj od tega… Ker si kao nevljuden… No za italijo mislim da je bilo 20cm… Kao ni bed ce si nevem 30-40cm od njega… Kao sprejemljivo. Nisi nic seljak.
Desi, dobra :).
Tole v Italiji sem pa jaz opazila, da imajo manjšo razdaljo v navadi. V trgovinah sem vedno vsa živčne, ker se kar zaletavajo vame, dregajo vame… jaz pa vsa živčna :).
Drugače sem introvert, rabim dosti distance, ne maram dotikov kar povprek.
Slovenci, se mi zdi, da smo neka mešanica. Eni tako, drugi tako. Povprečje nekaj med S in J.
Jaz obožujem Grke. Ja, tisti na vhodu restavracij znajo bit vsiljivi, ampak to jemljem kot biznis, ne kot karakter Grkov. Kolikor sem jih spoznala zasebno – fantastično. Prijazni, odprti, vedo, zakaj so v turizmu in gradijo na dolgi rok.
Italija – love it. Prijazni, prijazni. Vzljubila to državo že kot mladenka, ko sem se tam prvič zaljubila. Zdaj, v zrelih letih, se rada vračam. Niti ene slabe izkušnje, pa sem bila tam že neštetokrat.
Skandinavcev pa ne poznam. Sem bolj za evropski jug. 🙂
Izkušnja iz Grčije: Akropla v Atenah – zaposleni neprijazni, povsod pa svinjarija, polno čikov po tleh, paprčkov. Pa taka znamenitost.
Potem Kreta: najemeš sobo, umazana posoda notri, še prej pa neprijazno osebje, ki jim je težko vzeti denar. Pa to se ponavlja pogosto. Kampi pogosto umazani. Osebje osorno. Ko najdeš kake prijazne, je fajn več dni ostati, ker je to redkost.
Dedci pogosto vsljiiv, vabijo k sebi domov, prepirčani, da je samska ženska tam, da jo on poseksa.
Avtobusarji nesramni, neprijazni.
Slabe izkušnje.
Pa da ne omenjam kako mučijo pse. Privežejo jih na kratko verigo in pustijo sredi ničesar na soncu.
Okolica je ok, narava super. AMpak ljudje so mi pa bili večinoma neprijazni. Aja, šoferji pa noro agresivni.
Replika54g1, 23.02.2022 ob 19:24
Jaz sem se vedno ujela s severnjaki. Ista valovna dolžina, temperament. Tudi narava na en način.
Na jugu pa bolj cenim hrano in glasbo. Na severu sem bila “lačna” ?
Ha, ha, lačna :).
Jaz sem bila pa v Italiji stalno lačna. Imajo odlično hrano, po mojem najboljšo v Evropi, ampak meni siesta ni bila ob pravem času. Ravnotakrat, ko bi jaz jedla, oni siesta in vse zaprto :). Drugače pa ja, fajn hrana v IT.
Temperament, obnašanje mi je pa tudi meni pri Skandinavcih top. Pa precej tudi zato, ker jim ni čudno, da je ženska sama na potovanju. Spoštljiv odnos do žensk. Na jugu jim to ni ravno jasno. Italijanom še. Balkan pa ne.
hladni sever, 23.02.2022 ob 19:28
Ha, ha, lačna :).
Jaz sem bila pa v Italiji stalno lačna. Imajo odlično hrano, po mojem najboljšo v Evropi, ampak meni siesta ni bila ob pravem času. Ravnotakrat, ko bi jaz jedla, oni siesta in vse zaprto :). Drugače pa ja, fajn hrana v IT.
Temperament, obnašanje mi je pa tudi meni pri Skandinavcih top. Pa precej tudi zato, ker jim ni čudno, da je ženska sama na potovanju. Spoštljiv odnos do žensk. Na jugu jim to ni ravno jasno. Italijanom še. Balkan pa ne.
Dejansko sem jedla kitajce in drugo “uvoženo” hrano, pa še ta je bila čudnega okusa. Njihova mi je bila pa krneki. Kruh in maslo imajo dobro, ostalo pa na pol kuhano in brez okusa.
…https://m.youtube.com/watch?v=k0QePuA8TTk&t=114s
Za vse ki lahko ??? čoskate, ne….
Z severnjaki?
To moras bit tak clovk da te to ne moti… Da lahko “along”…
Od 3min 30 sek govori…
hladni sever, 23.02.2022 ob 18:31
Včasih sem se že s kom menila glede ljudi po Evropi. Recimo meni so bili Skandinavci zelo všeč. Prijazni, vendar nevsiljivi. Nikoli niso silili vame,, če sem kaj rabila, so pomagali, prijazno pa vse.
Na jugu, recimo Grčija, so mi bili neprijazni, pogosto vsiljivi (kar za roko vlekli v kak lokal, da bi pri njih jedla), na cesti agresivni. Turistični delodajalci pogosto osorni, arogantni. V Italji so mi bili boljši, so bili vsaj prijazni, ampak zame preveč prijazni, bi kar kaj objemali, preveč blizu pridejo… Makedonija, Črna GOra – v neturističnih krajih sicer prijazni, v turističnih pa samo gledali, da bi te obrali za denar pa do žensk vse prej kot prijazni.
Kolega pa recimo ves navdušen nad Grki, kako topli, prijazni so. SKandinavci pa njemu nedostopni, hladni…
Kako pa ostali vidite severnjake, južnjake? Pa pripišite ali ste družabni, ekstrovertirani ali nedružabni, introvertirani. Se mi zdi, da smo introverti bolj navdušeni nad severom, ekstroverti pa nad jugom.
Pa tiste, ki same potujete, kaj pa ve pravite? Meni se zdi, da na severu nimajo noben pripomb, jim ni čudno, če je ženska sama. Na jugo pa ni tako prijetno, znajo biti kar zoprni do žensk.
Imam tudi sam nekaj “severnjaških” genov in nisem ravno odprt na prvi pogled ali prvo srečanje. Ko pa se enkrat vzpostavi zaupanje, sem zelo zgovoren. Čisto odvisno na koga naletim. So mi pa načeloma bližji južnjaki, ker nekako prenesejo mojo začetno hladnost in resnost in znajo prebiti led. Ampak ne gre kar tako posploševati, ker se povsod najdejo taki in drugačni. Južnjakinje vsaj po mojih izkušnjah nimajo “osornosti” in pretirane nedostopnosti, kot jo imajo nekatere Slovenke, so pa še vedno zadržane in odigrajo žensko vlogo pri spoznavanju. Nasploh so južnjaki zelo podcenjeni, kar se tiče komuniciranja in vzpostavljanja stikov. Njim je to mala malica, zato se veliko lažje zmenijo za posel in najdejo sebi primerno družbo. Slovenci smo v povprečju precej zaprti vase in preveč razmišljamo in tuhtamo, kaj bomo rekli. Frustracije.
Italijani so sigurno najbolj prijazni od vseh, pa sem res ogromno prepotovala Evropo. So pa nasplošno bolj sproščeni in bolj “prijateljski” kot recimo Slovenci, ki radi držimo neko distanco.
Je pa v Italiji res od do. Recimo na jugu so res hudo sproščeni, klepetavi in na izi. V Alpah na severu, Milano in podobna severna mesta pa zelo severnjaški, bolj zadržani kot Slovenci, kot kakšni Švicarji recimo.
Sever Italije je Južna Tirolska, pretežno avstrijski narod :), Italijani so tam redki.
Ne vem, meni so Italijani preveč slinavi. Saj po svoje prijazni, ampak ne maram, da nekdo rine vame. Ne maram osladnosti. Je pa vsekakor res, da so pa po drugi strani bolj optimistični, bolj pozitivni kot Slovenci. To mi je pa pri njih všeč.
Slovenci imamo že v osnovi take negativne pregovore: skromnost je lepa čednost, kdro visoko leta, nizko pade… Italijani pa so veliko bolj pozitivno naravanani. To jim štejem za v dobro.
hladni sever, 23.02.2022 ob 21:05
Sever Italije je Južna Tirolska, pretežno avstrijski narod :), Italijani so tam redki.
Ne vem, meni so Italijani preveč slinavi. Saj po svoje prijazni, ampak ne maram, da nekdo rine vame. Ne maram osladnosti. Je pa vsekakor res, da so pa po drugi strani bolj optimistični, bolj pozitivni kot Slovenci. To mi je pa pri njih všeč.
Slovenci imamo že v osnovi take negativne pregovore: skromnost je lepa čednost, kdro visoko leta, nizko pade… Italijani pa so veliko bolj pozitivno naravanani. To jim štejem za v dobro.
Ne bo držalo, sever Italije je mnogo več kot Južna Tirolska. Vsaj 10 regij je sever. Recimo tudi južni kanton v Švici je italijanski in je tudi uradni jezik italijanščina. In če si bla kdaj v Lugano, potem veš, kako so zadržani Italijani tam 🙂
Se splača, 23.02.2022 ob 21:18
Zadrti in hladni Slovenci so se borili proti topli in prijazni italijanski oblasti na Primorskem.
Ker Hrvati, Madžari in Avstrijci pa nikoli niso zavzeli celotne Slovenije kajne? Še več, stoletja je bila celotna Slovenija pod avstrijsko-madžarsko upravo.
Forum je zaprt za komentiranje.