Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika tiste ki pečete KRUH BREZ GNETENJA

tiste ki pečete KRUH BREZ GNETENJA

kako to testo naštimate pred tas drugim vzhajanjem, da se potem LEPO VSUJE V POSODO.
Ne znam razloži – v glavnem je problem pri meni naslednji:
ker je to testo bolj “redko”, se mi VEDNO nalima na prtič in ko ga hočem vsuti v posodo da ga dam pečt, se mi prime na prtič in se vleče in vleče….
če ga pa full pomokam, pa ostane po hlebčku odločno preveč moke ko ga počim v posodo….?!!

Kako to izpeljete ve?

Še to: se videl ana slikcah takega lepega, posutega z zrni, pa s koruznim zdrobom….kdaj in na kakšen način naj posujem to nanj???

HVALA!!!

1. Imaš preredko testo – preveč tekočine. Poznan problem, dokler ne naštudiraš ta prave mešanice 😉 Drugače ga pa jaz ne vzhajam v prtiču, ampak v pomokani skledi, tako da gre ven tudi bolj redko testo.

2. Hlebček povaljaš z zgornjo stranjo v semenih.

Zmes pustim v plastični posodi, katero v tistem ciklu dve uri pred peko, ko testo malo “preložiš” pomokam, prav tako tudi testo. Testo stresem na pomokan pult, ga preložim, potem šele mokam po vrhu, drugače se vidijo v pečenem testu plasti moke.Tako se lepo strese iz sklede v posodo za peko. Se mi je naredilo, da se je limal, ker ni bil dosti pomokan, pa se mi je prijel na posodo za pečt in sem ga komaj ven dobila.

Jaz ga vzhajam že na plehu ki gre direktno v pečico in nimam težav z ¨limanjem¨:)

Uf, hvala za tole vprašanje :), sem se ravno lotila prve peke, prvi izdelek super ena a, samo sem dala premajhno količino in je nastal en mini hlebček. Druga runda je bila zbita, sedaj ravo vzhajam polnozrnato varianto, bomo videli čez dve uri.

Sem že skoraj doktotirala na kulinariki ko sem se prebila skozi pisanje, pa še sedaj ne vem najboljšega razmerja od belega pa do rženega kruha.

Torej, prosim če mi lahko zaupate vaše razmerje moke, soli, kvasa /katerega ipd.

Vam bom zelo hvaležna!

domača pekarnica

Ravno vzhajam;))))

Trenutno: 1/2kg pirine moke, 1/2kg bele moke, semena, 1 suhi kvas in približno 8dcl vode. Pride mi ravno pravšnja mešanica…. saj, ko ga nekajkrat pečeš, padeš noter in že na pamet več kolikor česa in kako……

Hvala vsem!

Sicer pa tudi mene močno zanima kakšno razmerje dajete ve!

Tudi jaz sem mislila da imam premokro testo, a ko sem na Kulinariki prečekirala vsa tista pisanja (8 strani, pa se ena “razcepi” še na 30 strani!!), nisem dojela drugega kot: 60 dag moke, 4,5dl vode, 1/2 žličke kvasa in 1 3 zvrhane žličke soli.
Torej: 1 kg moke, 7,5 dl vode, 1 žlička kvasa in 5 zvrhanih žličk soli…pa tu je tudi važno kakšne so te žličke….kr neki….

A mislite da so to prava razmerja?

Jaz sem morala nekajkrat kruh speči, da sem našla svojo idelano razmerje sestavin, na podlagi svojih “žličk” in “lončkov”. Če se ti zdi testo premokro, pač dodaj manj vode. Sicer pa, ko testo obrneš na pomokano mizo, to moko testo tako vsrka…. meni nikoli ne pride premokasto…..

jaz dam na 1 kg moke 6 dl vode. pa je glih prav. (pa ponavadi vržem v moko še pest ocvrte čebule ali kakšnih drugih semen.

k.

Ampak nats, glede na mešanico ki si zgoraj opisala pride tvoje testo tudi “tekoče” ane? Ali se pirina moka kaj “drugače obnaša”?

Bi prosila če še katera napiše razmerje MOKA:VODA….ter če bi povedale “KOLIKO MEHKO OZ. TEKOČE TESTO” vam pride???

Moje testo, glede na zgoraj opisano mešanico, ni nikoli premokro po 18-ih urah vzhajanja. V pirino in temno moko dam sicer malce več vode, ampak testo je super…. Testo pustim tako mokro, da se precej lepi na prste. Gnetem v aparatu, tako da ocenjujem, da je dovolj mokro, ko po gnetenju ne ostane kepa, ampak se razleze po posodi. Nato po mizi potrosim moko in vsipam gor testo, ki je izredno mehko, ni pa mokro. Nato ga zložim, pustim kipniti ter nato dam v vroč pekač. Po kipnjenju se sicer malce sprime na mizo, ampak nič tragičnega, saj ga kljub temu lepo dol “odlepim”….

http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
http://www.youtube.com/watch?v=vsMTPg7rRns

No, direkt tak’ zlega moje testo….:))))

ej, full hvala za link!

S čim je v posul testo?? Z drobtinami, …ali s čim?

sem hotla vprašat: s čim je posul testo?

Una ta druga ga ni pa sploh nič posula….

Sem poskusila tudi jaz pa se mi zdi še več packanja kot z navadno peko.
Ko se peče meni ne diši tako lepo po kruhu kot navadna peka.
Tudi dober nam je bolj pečen navadno.
A je vam res vsem bolj dober?

Testo zamesiš, pustiš cca 20 ur, premešaš in preložiš v drugo posodo obloženo s peki papirjem za cca 2 uri. V pečici segreješ pekač s pokrovko in vanj položiš “krušno maso” s peki papirjem vred za cca 30-35 minut na 230 st.C (odvisno od teže, npr. 1 ,2 kg); nato posodo odkriješ in pečeš še cca 20 minut pri 180 st. C. Ob koncu peke vzameš kruh iz pečice, odstraniš peki papir in kruh zaviješ v bombažen prt za nekaj ur (če “zdrži”), običajno pa ga je čez nekaj ur že pol hlebca manj!!! (Kile pa gor!?)
Dober tek

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close