Tisk in vezava
Pozdravljeni!
Torej, mene zanima par informacij.
Saj veste, da se ukvarjam z nastajanjem svoje založbe. No, skoraj vse je že pripravljeno, sedaj pa potrebujemo še tiskarno (in knjigovezništvo) pa me zanima, kje je kakšna ugodna, prijazna tiskarna za založbe, ki komaj štartajo.
Lep pozdrav in upam, da mi bo kdo odgovoril.
Vprašanje je ali gre za »klasični« ali digitalni tisk?
[list]
[*]Izkušnje s tiskarnami so lahko različne. Tiskarji so načeloma prijazni in lahko še dodatno svetujejo. Kakorkoli že je, ne gre prezreti, da gre za poslovni odnos in obojestransko zadovoljstvo. Pri zahtevnejših delih, tudi prisotnost naročnika in spremljanje dela v tiskarni ni nobena težava.
Tiskarna je lahko v bližini ali celo oddaljena. Spomnim se pred nekaj leti, da so nekateri določene tovrstne posle uredili na Portugalskem. Zadovoljni so bili s kvaliteto, roki in cena je bila precej nižja kot v Sloveniji. Naklada je bila relativno majhna. Žal je transport toliko nanesel, da ni bilo pretirano velikega prihranka.
Kar zadeva izbiro tiskarne, je najboljši sistem, da se odda neobvezujoče povpraševanje in terja izračun za končno ceno. Osebno sem prakticiral pisno povpraševanje. Včasih sem tudi osebno stopil do tiskarjev in tiskarn, se pogovoril, ogledal si njihove izdelke in nato še pisno (po pošti!) poslal povpraševanje.
Danes tovrstno informativno povpraševanje lahko opravimo s pomočjo spleta.
Brez želje, da bi priporočal kogarkoli, kot primer in le za vzorec nekaj tovrstnih obrazcev:
http://www.grafika-soca.si/tiskarna/povprasevanje/ http://www.grafex.si/povprasevanje/tiskarske-storitve/
[hr]
.
[*]Če gre za digitalni tisk, je včasih koristno razmisliti o najemu digitalnih strojev, kar je lahko cenovno ugodneje. Seveda je za to potrebno imeti nekaj (pred)znanja in izkušenj. Ni pa nemogoče. Dodelavne posle (porezava in vezava) pa prepustimo usposobljenim profesionalcem.
Za začetek bom izdajala le svoje knjige. Ne zaradi tega, ker ne bi hotela drugemu založit, vendar zaradi tega, da naredim določen dobiček za založbo. Saj veš – knjige je potrebno financirati.
Tako, da bom z neuveljavnimi avtorji začela nekje z julijem, avgustom.
Če te zanima, se lahko zmenimo že prej in sicer, da mi pošlješ knjigo, jo pripravimo, nato pa samo pošljemo v tisk.
Vendar bo predvsem odvisno, kakšno bo besedilo, zgodba… Knjiga se mora namreč približati bralcu.
lp
seveda.
tukaj je mail, ki ga trenutno uporabljam za založbo:
Dosegljiva sem vsak dan od 8.00-16.00.
Pa tudi rokopise sprejmam že sedaj, da bodo čim prej ven, če bodo šli za objavo.
Kmalu bo pa tudi literarni natečaj.
No, ja, res je… Prekleti Mail ne vem koliko.
Javite se mi na moj zaseben mail;
hej nekdo1991
se neki me zanima 🙂
kje pa bo sedez tele tvoje zalozbe?
pa ce ni prevec “osebno” me zanima, ce je ta letnica v tvojem nickname-u tvoja?
(no, ce je prava, ti cestitam, ker si ze tako mlada nekaj dosegla oz. s tago velikimi cilji, kar je lahko za zgled tud drugim… ce pa ni prava, se mi zdi tvoja ideja vseen fajn :))
ce zalozbe nocjo izadt nasih del … pa naredmo svojo zalozbo 😀
Sedež moje založbe bo, za razliko od drugih, v Seči, blizu naših Solin … Seveda bo na mojemu domu, pisarna pa je kar moja soba. Še manj stroškov imam, kot če bi najela prostore.
Ja, ta letnica je moja, torej trenutno imam devetnajst let.
Hvala.
Drugače pa je moje pravo ime Tanja Frumen, izdanih pa imam enajst knjig. Odločila pa sem se ustanoviti to založbo, ker založbe zavlačujejo izdajo knjig ali pa zahtevajo financiranje, pol pa dobiš tistega malo avtorskega honorarja, da si greš kupit samo en kebab za dve prodani knjigi. Tako, da bom kar sama skrbela za svoje knjige. Vsaj vem, kam bo odšel denar!
Če pa me še kdo želi kontaktirati, naj mi kar napiše in mu bom odgovorila.