Tipicna slovenska kuhinja
E imam problem.
Z tujci imam srecanje v soboto pa ne vem kaj naj pripravim da bo zgledalo kot tipicna slovenska kuhinja. Glede na to da se sam prehranjujem zelo zdravo in pazim na vse kar dam v usta – to za moje pojme ni najbolj slovenska tradicija.
Razmisljal sm goveji juhi in o govedini in renstanem krompirju ter solati? Dejte nasut neki predlogov sem gor. Aja pa se to problem imam ker nimam ravno veliko posode – in bi rad stvar ki porabi minimalno casa in posode. 🙂
Hvala na vsemu
LP Oliver
Jaz bi naredila kislo repo, matevž krompir (če boš kje še dobil ta star krompir) in kranjsko klobaso. Če ne boš pretiraval z zabelo (maščobami) pri repi in krompirju, potem niti ne bo tako nezdrava hrana. Potem niti ne rabiš goveje juhe. Vprašanje je, če se je ne bi tile tujci celo branili – govedina in nore krave. :o)
Oliver, govedino bi jaz kar lepo izpustila, če hočeš pristno slovensko kuhinjo. Kuhana govedina in renstan krompir sta za moje pojme bolj avstrijski jedi.
Moj predlog: gobova juha (domača! ne iz vrečke – če rabiš recept za dobro in hitro juhico javi), res kakšni štuklji (ajdovi gredo prav super kot priloga k mesu) ali žlinkrofi oz. matevž in kakšne dobre klobase… Če pa želiš sladke štuklje za sladico (pri nas je to celo glavna jed), pa samo navadne skutine štuklje narediš (slane; v bistvu precej pocarije – pa ni tako težko), kakšne rozine noter posuješ, zabeliš z drobtinami in posipaš s sladkorjem. In to je to.
Na hitro o sladkih sirovih strukljih (danes nimam dosti casa):
Vleceno testo (npr. po receptu od Babi), za filo pa zmesas 0.5 kg skute, 1 kisla smetana, 1 jajce, nekaj zlic sladkorja, malo limonine lupinice in rozine.
Testo razvleces, namazes s filo, zavijes v bel prtic, ki ga na koncih z nitko zavezes (kot za klobaso). Das v vrelo vodo in kuhas cca. 20 min. Ko je kuhano, vzames ven, razvijes prtic, razrezes na rezine in zabelis z drobtinicami, preprazenimi na maslu. Cez pase tudi cimet, ce ti je to vsec.
Za slane struklje spustis sladkor, lim. lupinico in rozine ter filo malo posolis.
Vleceno testo od Babi se najde tukaj:
Upam, da bo uspelo.
v juhico sodi:
– najprej kakšna dobra (nemastna) kost, obvezno v hladno vodo
– kakšen dober konec mesa (jaz imam zelo rad bočnik, ki pa ima za nekatere preveč “žilic”)
– jušno zelenjavo (peteršilj, korenček, čebulo, ki jo preden jo daš v vodo, prerežeš na pol in prepražiš na vroči štedilnikov plošči; jaz dodam še en manjši krompir in en paradižnik)
– nekateri dodajajo razne kocke, pa vegete in ne vem še kaj, vendar jaz mislim, da to zgolj pokvari okus dobri juhici
To je to. Seveda ne pozabi soliti.
Oliver,hej! Ce se nisi vesc vlecenega testa,verjetno tudi v Nemciji dobis ze pakirano vleceno testo.
Preliv za struklje je tudi dober,ce zmesas malo kisle in sladke smetane,polijes preko rezin strukljev in das samo malo v pecico.
Ce bos naredil sladke,posuj z mesanico sladkorja in cimeta.
Ce slana priloga,pa malo zmes osoli.
Ko dam slane kot prilogo k mesu,polijem samo z omako.
Slane struklje lahko obogatis,da na skuto das duseno zelenjavo(spinaca,por,brokoli…) in parmezan.Zelooo dobro in zdravo.
Dober tek vsem skupaj!! Babi
Oliver, v juho ne pozabi dati malo(!) rumene kolerabe, pa malo zelene, kakšno cvetačo, poleg tistega, kar je naštel Korl. Pa upam, da se zavedaš, da se goveja juha dolgooooooo kuha. :o)
Kar se pa štrukljev tiče – kuhaj jih malo več kot 20 minut (jaz jih kuham pol ure), da ne bo na sredini ‘poc’. Pa če bo masa zelo redka (za filungo) – odvisno od ‘gostote’ skute – lahko dodaš ali pšenični zdrob (gres) ali pa krušne drobtine. Pa zavij ga v mokro servieto. Za posut pa niti ni treba drobtinic, saj so sami po sebi dovolj sladki in mastni.
Saj lahko gobovo juho kar iz šampinjonov narediš – ti so poceni in dobra zamenjava za naše “ta prave” gobe.
Sicer pa goveja juha: najlažje in tudi zelo okusno… Kakšna kila govedine (“Federspitz”), dve kosti, liter in pol vode (oz. toliko, da je vsa govedina v vodi – mrzla voda), čebula (ta rjavi listi in nekaj svežih belih listov – nič popečena), korenje (trije, štirje), petršilj, paradižnik (en). Vse skupaj kuhaš nekje 3-4 ure (raje več), ravno toliko, da čisto, čisto rahlo vre (se skoraj ne vidi, da vre). Na koncu posoliš. Obljubim, da bo dobro. Aja: nobene zelenjave ne popražim, meso pa kuham kar surovo (oz. nobene vode stran ne zlivam ali mesa prej popražim). Dela skoraj nič, samo časa vzame, ker se res dolgo kuha.
Krompir (renstan) pa še vedno odsvetujem… Potem raje matevža – samo fižol kupiš (lahko že kuhan), krompir skuhaš in vse skupaj pretlačiš – sigurno bodo prvič jedli, pa še dobro je. Pa govedina tudi poleg paše :).
Pa dober tek, ne glede na to, kaj boste jedli :))).
Oliver, z ozirom na tale tvoj zadnji post bi rekla, da se malo hecaš? – Vendar bom vseeno dala nasvet – pelji svojo druščino v kakšen dober kmečki turizem, ki jih je dovolj pri nas. Naše domače jedi so za izkušeno kuharico dovolj komplicirane za skuhat kaj šele za moškega (fanta), ki s kuhalnico ni najbolj prijatelj.
Mitka,hej!
Sem dovolj naivna,da tezko locim salo od resnice.Zato sem Oliverja cisto resno vzela in mu tudi zaupam,da bo svojo druzbo presenetil.Slovenci se v tujini radi postavimo z domacimi jedmi.Ce se fantje skup vzamejo,znajo kaj pricarati.
Sicer je trenutno v Nemciji in ne more pogostitve pripraviti na slovenski kmecki domaciji. Predpostavljam,da je vsa druzba priblizno enako vesca v kuhi. Zato,Oliver,porocaj,kako je bilo.OK? lep pozdrav Babi
Živjo Babi!
Tudi jaz sem bolj resne sorte in ljudi jemljem zelo resno; kot rečeno mi je po njegovem zadnjem postu prišlo na misel, da se kakšen mladenič vseeno malo heca, ko meša med slovenske narodne jedi neko juho iz vrečke – no, sem rekla, ta se pa res čisto nič ne znajde. Pa sem sedajle še enkrat prebrala vse skupaj in ugotavljam, da se fant res trudi v tujini pričarati “slovensko” pogostitev.
Moj sin je bil par let v tujini in je prav tako naredil pogostitev za svoj rojstni dan. Res da ni kuhal ampak je nesel seboj kar sem mu že tu pripravila od suhe mesnine do potice in peciva. Gor bo težko dobil pristne slovenske izdelke. Še težje bo pa sam skuhal; saj se mi zdaj kar smili!
Lep pozdrav in hvala za oprozorilo, da mu ne bom delala krivice!
Forum je zaprt za komentiranje.