Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika timijan-majaron

timijan-majaron

Pozdravljene!

Pred časom sem brala v nekem strokovnem članku na temo vrtnarstvo/cvetličarstvo, da se začimbi timijan in majaron ne smeta uporabljai istočasno, ker – se mi zdi – ena od njiju postane strupena.

Ali katera od vas ve kaj podrobnejšega v zvezi s tem? Omenjene literature namreč nikjer več ne najdem.

lp
Modra

nisem se slisala. je pa nekaj hecno. nikoli ju ne uporabljam skupaj. nekako se mi zdi,da ne gresta….ne paseta!? neki ” 7.cut “?!:)) lp petra

Tudi jaz ne,ne vem zakaj.Bom malo pogledala v literaturo.Babi

V moji knjigi tudi piše, da jih ne smemo mešati, vendar ne zakaj. Sem pa zasledila kar nekaj receptov, kjer je napisano, da uporabiš oba hkrati. Jaz nikoli ne mešam. LP

Timijan in majaron mešajo celo v Drogi – uporabljata se v mešanici začimb za pizzo (mislim, da – tako sem prebrala). Ne vem, zakaj ju potem ne bi smeli istočasno uporabljat. Nikoli slišala, torej.

Gre za dve izredno mocno aromatični sredozemski začimbi, ki se praviloma mesata samo z osnovnimi zacimbami, zato obstaja priporočilo amaterjem, da ju ne mesajo skupaj! Imata do neke mere podoben okus, vendar je timijan bolj pikanten. Veliko zavisi od mesta rasti in vrste.

Sicer pa se dopusca majaronu kot glavni zacimbi dodati v res minimalnih kolicinah timijan, zajbelj ali rozmarin, vendar zares previdno Zato, brez skrbi, ne bos se zastrupila.. Majaron se dodaja jedem sele v zadnji tretini casa kuhanja, ker sicer iznicimo aromaticne snovi.

Timijan se najboljse kombinira z zelenim petrsiljem, lovorjevim listom in cebulo. Sveze, sesekljane in med prsti zmeckane timijanove listice dodamo jedem na zacetku kuhanja. Suh timijan je do trikrat mocnejsi od svezega.. Jaz preferiram timijan!

Brez skrbi preveri in DOBER TEK

Sem nocoj prvic tukaj in mi je zelo vsec. Sele po napisanem odgovoru sem spodaj prebral tvoj odgovor na vprasanje o zacimbah in tudi pregledal tvoji predlagani povezavi:

H V A L A ! Vec ljudi vec ve in iz vec izvorov pritece reka…

O, hvala vsem za prijeten začimbni klepet!
Timijan je baje odličen antioksidant, majaron se mi zdi pa bolj na široko uporaben.
Predvsem si pa težko predstavljam dobro fižolovo juhco brez obeh začimb.

lp
Modra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close