Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Tihi dogovor!

Tihi dogovor!

Pozdravljeni!

Rada bi vprašala glede redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca.

Šlo naj bi za odpoved iz poslovnega razloga (delodajalec ne potrebuje več delavca za opravljanje dela zaradi organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov.)

V podjetju sem zaposlena (za nedoločen čas) že skoraj osem let, trenutno v porodniškem staležu. Takoj po končanju porodniške se mi obeta nova, boljša služba. V družbi, kjer sem zaposlena, pa nameravajo odpustiti cca. 1o% zaposlenih.

Glede na to, da sem z nadrejenimi, prišla do nekega tihega dogovora, da bi bila jaz ena tistih, ki jih bodo odpustili, bi vas rada prosila za inf., ali obstaja kakšen dokument*, s katerim bi se lahko “zavarovala”, da bo ta tihi dogovor držal, ko bodo moja porodniška + LD2o13 + LD2o14 mimo in da ne bom potegnila “ta kratke” in morala nazaj na staro delovno mesto, dokler ne mine, 3-mesečni, odpovedni rok?

*koliko časa vnaprej, mi lahko delodajalec da odpoved na točno določen datum?

Najlepše se zahvaljujem!

Pozdrav.

Tako ali tako si varovana kategorija, tako da ti odpovedi pogodbe ne morejo dati do enega leta starosti otroka. Šele potem ti lahko dajo odpoved, plus odpovedni rok, plus odpravnina.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=112301

115. člen ZDR-1

(starši)

(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.

(2) V času in v primerih iz prejšnjega odstavka delodajalec ne sme opraviti nobenega ravnanja, ki je sicer potrebno za odpoved pogodbe o zaposlitvi oziroma za zaposlitev novega delavca.

(3) Delavcem v času iz prvega odstavka tega člena ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca.

(4) Če delodajalec ob izreku odpovedi oziroma v času odpovednega roka ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po njihovemu prenehanju, vendar ne po izteku odpovednega roka, obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.

(5) Ne glede na določbe prvega in tretjega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close