Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek težavnost splošne mature

težavnost splošne mature

Hej!

zanimajo me vaše izkušnje glede težavnosti splošne mature, kakšne ocene ste imeli prej, koliko ste s učili in kakšni so bili rezultati?

predvsem me skrbi obseg matematike (osnovni nivo-osnove ali kompleksnejše naloge?), kako podrobna pa je književnost pri ustnem delu slovenščine?

Tezka, zelooo. A ce si v gimnaziji priden , delas tekoce, potem ti matura nebi smela biti prevelik problem.

Splošna matura letos je bila letos na šemu maturantu lahka.

Od moje mature je nekaj let – je pa že bil ta trenutni sistem oz. tip mature. Če si bil kolikortoliko priden in če si delal vsaj nekaj malega pozitivno ni težko pisat, tudi za zelo povprečne dijake je z malo sreče dokaj visoka ocena povsem dosegljiva (tudi ocena 4). Zelo težko (tudi če si bil odličnjah) pa je po moje dobiti oceno 5 (pa tudi, če si imel ta predmet zaključen 5) – je poleg znanja potreben tudi kančel sreče – ker nekaj vprašanj je dejansko o nekih nepomembnoh podrobnostih – in potem je odvisno od sreče ali gre za sklop, ki si mu namenil več ali manj pozornosti. Sam sem bil odličnjak, pa sem maturo naredil z zelo visoko oceno 4 (na meji s 5) – sem bil kar jezen. Ampak tisti prehod 4/5 se ti hitro izmuzne – kakšne podrobnosti ne veš ali jo zamešaš in kje si še malo površen – pa si takoj na 4 namesto na 5… Če imaš trenutno maturo ti želim veliko znanja in tudi sreče!

Matematika mi nikoli ni šla kaj posebej, imela sem ocene 2 in 3 (splošna gim.), no maturo na nižjem nivoju mat. sem pisala 4. Če se učiš in snov razumeš, potem ni težko. Sem se pa temeljito učila za vse predmete, sploh za matematiko. Sem hotela res razumeti, razčistiti vse in popolniti vse luknje v znanju. Celotno maturo sem imela skupaj oceno 5.

Mislim, da je precej odvisno tudi od gimnazije. Moji punci sta dve leti narazen. Obe v OŠ zelo pridni. Prva je šla na Poljane, štiri leta garala, ampak za maturo se ni nič posebej pripravljala in je bila zlata. In kup njenih sošolcev, ki so bili v gimnaziji povprečni, prav tako.  Druga je gledala sestro in rekla, da se ji ne da toliko učiti, šla je na Šubičko. Veliko manj je delala kot starejša, a je imela lepše ocene. Se je pa zavedala, da njena gimnazija ni bog ve kaj, pred maturo se je zelo učila. Dosegla je le 22 točk, nihče na šoli ni bil zlati maturant. Tako da … ogromno je odvisno od gimnazije, pa imajo lahko stokrat iste predmete in program.

Pri matematiki se je pred nekaj leti zamenjala izpitna komisija. Strmijo k temu, da dvignejo nivo.  Na osnovnem nivoju so klasične naloge z zvitimi novostmi, naloge na višjem z izjemo funkcij so pa kompleksne, jih prvič vidiš in se trudiš samo čim več rešit.  Osnovna pola še vedno prinese 50%, tako da tu ne sme biti napak.

Za ustni književnost se ne piflaj iz ohoho zbirk, ker profesorice pričakujejo takšen nivo znanja, kot na običajnih ustnih.

Ne obremenjujte se preveč z maturo, veliko jih je bilo v srednji šoli povprečnih, pa so bili kasneje veliko srečnejši in pogostokrat uspešnejši kot tisti piflarji s samimi petkami.

letos sem pisala maturo (imam sicer še ustni del), ampak glede pisnih ti lahko povem takole: kolikor sem spremljala, so mature za angleščino vsako leto težje, in letos je bila bojda še posebej težka. sama sem vzela višji nivo in se mi ni zdelo pretirano slabo, ampak tisti na osnovnem nivoju so precej cvikali. slovenščina ni bila tako grozna, ampak so spremenili tipe nekaterih nalog (tisto s slovarskimi sestavki), tako da nas je to malo zmedlo, pa še besedilo je bilo o kozmi ahačiču in nastanku slovenskega jezika in posledično malo nerazumljivo. matematika na osnovnem nivoju je bila letos izjemno lahka, same funkcije, nekaj geometrije, potem pa so bili še neki integrali, odvodi in snov 4. letnika. pa ena naloga iz vektorjev in kompleksnih števil. na višjem nivoju pa so dobili ravno najtežje, kar lahko dobiš po mnenju mnogih, in to je obrestni račun. tako da je veliko odvisno od sreče, kaj si ravno pogledaš preden greš pisat in katera snov ti leži.

se mi pa ni zdelo, da bi bila matura zelo težka, je pa res, da hodim na eno boljših gimnazij in so bile tudi priprave zelo kvalitetne.

Očitno so pričakovali, da jim bodo glede na koronske razmere z maturo malo prizanesli. Kot slišim je bil letos eden najtežjih predmetov ravno angleščina. Včeraj je bila veliko presenečenje tudi fizika, ki  je bila bojda tudi zelo zahtevna.

Splošna matura je vsako leto težja in dobiti ven najboljše od odličnih, povprečnih in slabših je trend našega sistema. S tem zapečatimo usodo vseh, ki bi se jim v prihodnosti lahko odprlo in bi bili ravno tako lahko zelo uspešni in bi bil doprinos naši državi lahko še precej višji.

Skratka, pri nas komaj čakamo, da bo tole za nami in še naslednje leto, ko nas čaka še ena matura.

Vsem maturantom pa želim srečo do konca in izplen, ki vas bo popeljal na določeno fakulteto!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close