Najdi forum

Težave z windowsi

Na pc imam poleg win, ki sem jih uprabljal še ene rezervne, za vsak slučaj,če bise mi eni sesuli, ki pa jih praktično nisem uporabljal, ker z osnovnimi nisem imel težav.
S Partition Magic sem rezervnim vzel nekaj prostora in ga doodal particiji z osnovnimi win. Rezervne win je PM premaknil proti koncu particije, da je začetek particije dodal koncu paricije osnovnih win-
Problem je zdaj v tem, da pri zagonu pc ne da več izbire dveh win, ampak samo rezervne. V raziskovalcu rezervnih vidim vse particije in osnovne win, samo do datotek ne morem dostopat, ker sem bil na njih kot administrator z geslom.Sicer sem večkrat shranjeval datoteke na DVD, nekaj stvari pa je še gor, ki bimi prav prišle. Kaj se da narediti?

ja in kaj boš sedaj?? formatiral vse skupaj, ali kaj..

Ali imaš ti to NTFS particije ??

Če imaš FAT32 ne bi smel biti noben problem in moraš dostopati do podatkov
brez težav.

Za NTFS particije je postopek naslednji:

(bom pisal angleško, ker nimam pri roki slo. xp-jev ;))

Se postaviš na mapo, desni klik na miški
Properties
Security
Advanced
Owner
Izbereš še svoj račun (npr. administrator)
Pa še kljukico daj na Replace subcontainers and objects

in s tem moraš prevzeti lastništvo nad vsemi datotekami.

Če si pa datoteke “kriptiral” kot prejšnji uporabnik (npr. administrator)
in če nimaš certifikata, potem se pa lahko od tega lepo posloviš.

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Meni za izbiro Windowsov ob zagonu računalnika se sicer da obnoviti, vprašanje pa je, ali se bodo stari XP-ji sploh še zagnali, če si šaril po particijah. Partition Magic je sicer luškano orodje, a se včasih tudi kaj ponesreči. Sam to orodje uporabim samo v nujnih primerih, sicer pa je najbolje želene particije kreirati ob nameščanju OS.

So NTFS particije

Ko kl. Security mi ne da možnosti Advanced mi da samo možnosti:

“Local sharing and security”
tu napiše, da bi lahko delim mapo z drugimi tako, da jo samo potegnem v mape Shared Document. Sem poskusil, pa ne gre, napiše da mape ni mogoče prestaviti.

Druga možnost je Network sharing and security, mislim, da ni zanimiva. Nikjer ne vidim možnosti “Owner”.

Nisem jih kriptal, tako da morajo bit dosegljive.

Mislim, da bi se winsi zagnali, če bi obnovil meni za zagon winsov. Zanimivo je, da je rezervne winse PM prestavil od začetka particije proti koncu, da je začetek particije dodal “glavnim” winsom, zdaj pa ti prestavljeni winsi delujejo, glavni, ki jih ni prestavljal pa ne.

Vstaviš cd z winsi in ne nadaljuješ nameščanja, temveč izbereš opcijo Recovery, če se prav spominjam… Tam boš imel na voljo vrsto ukazov, eden od njih je pravi – za obnovo menija namreč.
Ne spominjam pa se več, kateri ukaz je pravi… povprašaj še koga. Klemenxx ziher ve. Vsebino menija potem spremeniš v Windowsih. To je rešitev v primeru, ko so na pc-ju dvoji windowsi, pa meni za izbiro zagona izgine. Lahko da je še kakšna enostavnejša pot… ziher je… 🙂

Upam, da ti bo uspelo, razen če nisi s spremembami na particijah kaj izgubil.

Na PC imam naložene tudi še dobre stare WIN 98 SE, ki so mi že enkrat rešili datoteke na pokvarjenem disku, ko ni pomagalo niti vgraditi disk v drug pc. Tokrat nanje nisem pomislil, ker so bile dat. na XP zavarovane z geslom, sem pa vseeno poskusil, in glej ga vraga, brez težav sem prišel do vseh datotek in jih z Nerotom zapekel na CD-je.

Zdaj bi še poskusil zagnati nedelujoče XP, če bi šlo, da ne bi bilo treba formatirat in na novo nalagat win, SP-jev in vseh programov.

Na tvojem boot disku poišči datoteko boot.ini, jo odpri z notepadom in skopiraj semle gor.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional” /fastdetect /NoExecute=OptIn
C:\=”Microsoft Windows”

če je to to

Dobil sem en nasvet, da v to zadevo, boot.ini vpišem:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS=”Windows XP” /fastdetect

vse skupaj shranil, ponovno zagnal pc, v zag. meniju dobil spet 2xXP in zdaj mi obojni delajo kot je treba. hmmm, dobro si se spomnil.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close