težave z rutarjem in še kaj
Pred kratkim smo v hiši priklopili še en računalnik in začele so se težave. Ko se uporabnica novega računalnika priklopi na internet ima rutar s tem očitno težave. Kar naprej prihaja do izpadov, prekine se dostop do interneta in je potrebno resetirati rutar – potem nekaj časa dela pa spet prekine. Nekajkrat mi je na mojem računalniku izpisalo, da je prišlo do prekrivanja mojega ip s še enim ipjem v sistemu, drugih opozoril preko računalnika ni bilo.
Že prej so se pojavljale podobne težave, ampak veliko redkeje – recimo enkrat na teden. Zdaj je tudi po desetkrat na dan.
Ali kdo ve, kaj bi se dalo narediti, nastaviti, da se stvari uredijo. Ker to je res neznosno in zoprno.
Rutar je ASUS WL500g
Ne vem, če potrebujete še kak podatek…
Pa še ena stvar – na rutarju imam nastavljen tudi virtualni server za e-mule in zanimivo mi je, da se mi kar naprej spreminja ip. Enkrat imam na koncu 1, drugič 2, spet tretjič 3,4 ali 5. In moram vedno znova nastavljat virtualca, da mula nima nizkega ip in s tem seveda zelo zmanjšano število serverjev, s katerimi se lahko poveže. Če kdo pozna rešitev za to, bo prav tako zelo dobrodošlo.
V ruterju vklopi DHCP, na vseh računalnikih nastavi “avtomatiko”.
Sicer pa… mislim, da se nekoliko napačno razume slogan”napravi si sam”. To žal ne pomeni, da določeno napravo le priklopiš ( po možnosti kabel ne paše nikamor drugam kot le v tapravo luknjo ), ampak največkrat tudi pomeni, da se nekoliko pozanimaš in da spoznaš vsaj osnove delovanja tistega, česar se lotiš. V zadnjem času nam je v veliko pomoč že 879753x omenjeni striček googli, v katerega vpišeš svojo željo in kmalu ti izpljune neke rezultate. Četrt minutke dela in recimo dobiš http://www.mojmikro.si/v_srediscu/podrobneje_o/kako_zgraditi_domace_omrezje
Je pa res, da je potem potrebno prebrat malo več, kot le dva stavka. Pa.. saj bo šlo, ane? 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.