Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti težave z očetom

težave z očetom

Pozdravljeni
Preden vam zastavim vprašanje ,vas moram seznaniti z nekaterimi dejstvi-
Stara sem skoraj 40 let,sem poročena in imam 2 sinova.Živimo v lastniškem stanovanju.Oče im mati sta se ločila,ko sva bila z bratom(ki je 5 let mlajši od mene) še v osnovni šoli.Oče je bil alkoholik in ni skrbel za naju,zato ga je mati tožila za preživnino,ki pa jo do bratovega 18 leta ni izterjala,nakar je to tožbo prevzel brat.Jaz kljub vsemu oćeta pač nisem želela tožiti in sem imela nekaj časa-dokler je bil trezen z njim stike.V tem času sta mu umrla starša(seveda ne oba istočasno) torej moja stara starša in tako je po niju podedoval eno hišo prvi očetov brat,drugo drugi brat,moj oče pa je dobil nekaj zemlje (,ki jo je sodišče potem prodalo in plačalo bratu preživnino)in doživljensko pravico bivanja v stanovanju bratove hiše.Očetu se je to zdelo v redu in je dejal ,da tako ali tako ne potrebuje nič.
Stvar pa se je zapletla,pred kratkim ,ko je spet začel piti.K meni so začeli prihajati ljudje,naj poravnam njegove dolgove,klicala me je hčerka od njegovega brata(lastnik hiše v katerm živi oče) naj pridem uredit uedit z njim,ker pijan razgraja,…Jaz pa očeta pijanega ne želim videti ,niti ne dovolim ,da bi moja otroka videla ,doživljala kar sem doživljala jaz kot otrok ,še manj pa ,da bi plačevala njegove dolgove in prikrajšala otroka zaradi njega ,ki mu ni bilo nikoli mar ,če sva z bratom sita,oblečena…Rekla sem tudi naj,če so mu vse pobrali oz .razdelili vse imetje staršev ,naj še sami poskrbijo zanj.Obrnila sem se tudi na CSD ,kjer so mi dejali,da nisem dolžna plačvati njegovih dolgov saj ima pravico živeti kot želi,bom pa ,če bo do tega prišlo primorana plačevati domsko oskrbo.To je zame nesprejemljivo in pomeni,da se bo vsa zgodba mojega otroštva ponovila in bom namesto šolanja,počitnic ipd. svojim otrokom plačevala dom.Zanima me ,če to drži in kaj lahko storim.Najlepša hvala za odgovor že vnaprej.

Spoštovani!

Res je, da ste kot polnoletni otrok dolžni preživljati svojega očeta v mejah svojih zmožnosti, če ta nima dovolj sredstev za preživetje in si jih ne more zagotoviti, vendar pa tega niste dolžni, če vaš oče iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do vas.
Predlagamo, da svetovalki na CSD še enkrat razložite situacijo in ji poveste, da za dom ne boste plačevali, ker tudi on iz neopravičenih razlogov ni skrbel za vas. To je smiselno urediti v najkrajšem možnem času, preden bi se vaš oče odločil, da gre v dom.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close