Najdi forum

Težave z CD-RW

Imam rewriteable CD (CD-RW). Na mojem domačem računalniku ta dela, ko pa sem v knjižnici na fakulteti, nanj ne morem shraniti ničesar, čeprav mi tam zaposleni vztrajno zatrjujejo, da imajo na računalniku hardware, ki podpira tudi CD-RW. Ko tam odprem datoteko, ki je shranjena na CD-RW, mi v zgornjem, modrem okvirčku napiše poleg imena datoteke tudi “[Read only]”. Ko hočem atribut “Read only” v “Properties” odstraniti, mi to funkcijo zavrne, kar kaže na to, da je nekaj narobe z mojim CD-RW. Ko pridem domov, mi CD spet normalno deluje.

Ali mi zna kdo pomagati pri teh težavah, ker mi že resno načenjajo živce! Ta CD-RW sem kupil zato, da bi lahko nanj shranjeval večje datoteke in seminarske naloge, ki bi jih delal v LJubljani in bi bili ti bolj sigurno shranjeni, kot če bi jih imel na disketah.

Glede na sedanjo smešno nizko ceno navadnih cd-jev ti priporočam, da ne uporabljaš RW. Tudi dosnemavanje pogosto ponagaja, bodisi da boš doma videl le zadnje posnete datoteke, starih pa nič več, ali pa tako posnetega cd-ja sploh ne boš več mogel odpreti.

Večkrat se zgodi, da posamezni pekači ne prepoznajo vseh znamk cd-jev (iztrošenost laserja, zaprašenost, drugačen mehanizem ipd.). Poleg tega ni nujno, da imate na fakulteti enak program za snemanje, kot ga imaš doma. To vse lahko vpliva in povzroča nepredvidene zaplete, bodisi pri branju ali snemanju.

Skratka, uporabni navadne, pa boš gotovo imel manj problemov z njimi. Pomembne datoteke pa si za vsak primer shrani na 2 cd-ja. Ziher je le ziher, kajne?

CD-RW diski lahko delujejo v načinu, ko jih uporabljaš kot navaden disk in verjetno ga ti doma tako uporabljaš. Za tak način uporabe moraš imeti nameščen ustrezno programsko opremo, ki poskrbi za to da se podatki zapišejo na medij, preden ga vzamemo ven. Verjetno imaš doma zadevo uštimano da deluje na tak način, v knjižnici pa ni ravno tako in so problemi. Vsekakor ima osebje v knjižnici prav, ko trdi da njihow hardware podpira pisanje na medije CD-RW, vendar ne na tak način kot to želiš storiti ti.
Zdaj lahko si skopiraš vse iz medija na disk, potem pa z ustreznim programom (recimo nero) nazaj na CD-RW, tako da zbišeš medij in nanj na novo posanmeš spremenjene podatke. To bo gotovo delovalo b.p..

Priporočam uporabo USB “ključa” primerne velikosti, s tem, da so tam problemi s starejšim sistemi, ki ne prepoznajo medija brez gonilnikov (Windows 98 so že tak sistem). Sam medij je zanesljiv (če crkne, crkne hitro) in je bistveno bolj priročen, pa še manjših dimenzij je. Sicer cena ni ravno prednost, vendar dobiš že za kakih 8000 SIT medje priznanih blagovnih znamk velikosti 256 Mb.
V Win XP in novejših distribucijah Linuxa delajo b.p.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close