Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Težave v službi zaradi invalidnosti

Težave v službi zaradi invalidnosti

Stara sem 22 let. Imam cerebralno paralizo in sem na električnem invalidskem vozičku. Po končani srednji šoli nisem šla študirat, ker bi bilo to zame prezahtevno, pač pa sem začela iskati službo. Službo sem iskala skoraj dve leti in jo naposled pred šestimi meseci končno dobila. Zdaj pa kaže, da jo bom že po šestih mesecih tudi izgubila.
Zakaj? Zato, ker moja šefica nikakor ne more (oz. noče) razumeti, da zaradi cerebralne paralize določenih stvari ne zmorem. Moja šefica npr. od mene zahteva, da delam s takšno hitrostjo kot je to pred menoj delala moja predhodnica, ki je šla v pokoj. Poleg tega imam velike težave s spretnostjo pri delu. Če ne bi od mene zahtevali takšnega tempa, bi mogoče še zdržala, tako pa ne morem. Ko sem šefici rekla, da tega tempa ne zmorem zaradi cerebralne paralize, pa me je prav osorno vprašala: “Zakaj pa nisi na razgovoru za službo rekla, da imaš težave tudi z rokami?” Svoji šefici nisem odgovorila, da se ji ne bi zamerila. Ne vem, ali sem bila dolžna povedati na razgovoru o svojih težavah z rokami. Na mojih rokah res ni kontraktur in drugih za cerebralno paralizo tako značilnih vidnih stvari, zaradi česar moje roke izgledajo prav lepe, zaradi moje debelosti tudi močne, in normalne, vendar pa imam velike težave s fino in delno tudi z grobo motoriko, teh težav pa na razgovoru niso mogli opaziti, saj je razgovor potekal izključno le ustno. Tako so pač mislili, da bom lahko delala kot zdrava delavka, le da bom namesto na stolu sedela na invalidskem vozičku…
Drug problem je stranišče. V službi nimajo prilagojenega stranišča, zaradi česar imam velike težave, ko moram na stranišče. Pogosto traja več kot pol ure, da opravim potrebo, kar pa je za moje sodelavke in sodelavce ter šefico skrajno moteče, saj zaradi tega nastajajo zastoji pri delu. Ko sem šefici rekla, da bi potrebo prej opravila, če bi bilo stranišče prilagojeno za invalide, mi pa je zabrusila, naj raje zadržim in naj potrebo opravim doma! Naj še povem, da če imam poln mehur ali če me tišči na veliko potrebo, da še slabše delam kot sicer… Še zlasti je to s straniščem problem, ko imam menstruacijo. Prejšnji mesec sem po besedah svoje šefice enkrat pol dneva preživela na stranišču!!!
Tudi menza, v katero hodijo moje sodelavke in sodelavci na malico, nima prilagojenega vhoda, tako da ne morem z vozičkom noter, zaradi česar sem si prisiljena malico kupovati v bližnji trgovini in jo prinašati s seboj v službo. Tako jaz jem hladno malico, moje sodelavke pa toplo. Sigurno bi bolje delala, če bi tudi jaz lahko malicala tako kot moje sodelavke…
Zaradi mojega slabega dela in predolgih opravljanj potrebe mi je danes šefica zagrozila z disciplinsko obravnavo. Rekla mi je še, da sem jaz objektivno sposobna dosegati pričakovane rezultate dela in da moje nedoseganje pričakovanih rezultatov dela pomeni razlog za redno odpoved iz KRIVDNEGA razloga!!!!! Rekla mi je tudi, da sem lena.
Zelo sem žalostna. Po dveh letih neuspešnega iskanja službe sem službo končno dobila, zdaj imam pa takšne probleme! Kaj naj storim? Ali mora moj delodajalec upoštevati mojo invalidnost, čeprav je očitno, da z njo kljub temu, da sem v prijavi napisala, da imam cerebralno paralizo in da sem na vozičku, ni bil dobro seznanjen?

mandy kar ti bom napisala ti sicer ne bo prav veliko pomagalo saj osebno pod takimi pogoji ne bi delala.
Jaz bi se strinjala z odpovedjo vendar ne iz krivdnega razloga. Delaj kakor delaš sedaj, če moraš na wc greš normalno na wc. Imaš povsem enake pravice kot vse ostale delavke. Če bi šefica rada, da opraviš hitreje na ti pomaga. Če se ne strinja naj te da na disciplinsko in tam povej vse kar si povedala nam. Sama bi vse to napisala tudi direktorju in ga prosila za njegovo pomoč. Brez napada..samo eno lepo pismo v kateri pojasni svojo stisko. Če ima srce ti bo pomagal.
Če te bodo pa odpustili bo sicer finančno verjetno hudo ampak tudi psiha ima svojo ceno in pri delu v takih pogojih zdravje močno trpi.

Aja pa že danes začni pisat vloge za drugo delo. Mogoče se ti pa posreči in boš kmalu sama dala odpoved.

Kakorkoli pa vedi, da tvoja šefica nima srca. Ko so te zaposlili so vedeli kaj lahko pričakujejo in kaj ne. Če niso vedeli je krivda njihova saj kaj pomeni tvoja bolezen lahko preberemo vsepovsod.

Nimam pojma o zaposlovanju invalidov, se mi pa pri tvoji zgodbi pojavlja nekaj vprašanj. Iz tvojega posta razumem, da opravljaš sedeče delo delavke. Kolikor jaz poznam (le nekaj) ljudi s cerebralno paralizo, težko delajo z rokami. Torej je na delovno mesto, kjer je neka hitra norma, zaposliti invalida s to boleznijo, dokaj nepremišljeno. Najbrž si naredila napako, ko nisi povedala, da takega dela v bistvu ne zmoreš. In najbrž te je do tega privedla velika želja po službi. Kaj jih je pripravilo do tega, da so te zaposlili? Imajo podjetja za zaposlovanje invalidov kakšne stimulacije oz. ugodnosti?
Da me ne boš narobe razumela. Z vsem srcem podpiram zaposlovanje invalidov, ki jim omogoči samostojnost in finančno neodvisnost. Ne zdi pa se mi smotrno, da zaposlijo človeka za delo, ki ga ne zmore (sploh če s tem zaustavlja delovni proces). O fizičnih ovirah v jedilnici in wc-ju pa ne bi…če bi bili človeški, bi te, ko so te sprejeli, te zadeve že pričakale urejene.
Bori se zase. Naredi obvoz mimo šefice in se pogovori z direktorjem. Pri tem pa bodi poštena do sebe in do firme. Naredi obvoz mimo šefice in se pogovori z direktorjem.

Tudi jaz bi ti svetovala tako, prijazno pismo (tako kot si napisala nam) naslovi na direktorja podjetja, brez napadov, le objektivno navedi dejstva, ki bodo opisala tudi tvojo stisko.

In že danes začni z iskanjem službe, tudi jaz se takole ne bi počutila dobro. Verjemi mi, da novo službo lahko vedno dobiš, le sama ne bo prišla do tebe,, pač pa boš morala sama narediti nekaj v tej smeri, kot si naredila 6 mesecev nazaj. Pošiljaj in pošiljaj prošnje!!

Predvidevam, da imaš status invalida.
Opomni jih, da so dolžni glede na dejavnost in število zaposlenih imeti zaposlene tudi invalide in da če presegajo kvoto, dobi podjetje “nagradO”, če pa manj, pa celo plačajo pavšalno “kazen” – vsak mesec.
Tale stran ti je verjetno znana http://www.svzi.gov.si/index.php?dep_id=1

In ja, mimo šefice pojdi pojasnit stavri malo višje.

LP!

Kaj pomeni, da imaš status invalida? Imam samo odločbo o 100 % telesni okvari in to je vse. Ali je to dovolj?

Mislim, da ni dovolj…

http://www.uradni-list.si/1/content?id=59797&part=u&highlight=Pravilnik+o+merilih+in+postopku

Pozdravljena, mandy!

Na zavodu za zaposlovanje ti dodelijo rehabilitacijskega svetovalca,ki vodi postopek od a do ž.
Te pregleda zdravniška komisija in tudi testirajo te svetovalci,da ugotovijo kolk je okvara in kje.na podlagi vseh mnenj dobiš odločbo na kateri piše da si invalid te in te stopnje.Na podlagi tega imaš kot invalid,določene prednosti in prav tako tudi podjetje ki zaposluje izključno samo invalide.

Vem,ker sedaj vodijo ta postopek zame!

če te bo zanimalo še kaj,ti lahko posredujem tudi link o vseh pravicah invalidov,kjer vse piše o kvotah in prednostih in še in še.

lp Maja

ma mislm katastrofa, tole vaše podjetje je za v časopis al pa TV, tvoje sodelavke s šefico vred pa so tud pod vsako kritiko, če imate menzo v stavbi, bi ti spotoma lahko prinesle nazaj grede pladenj gor, če pa ne, bi jim pa tud 5 minut časa vzelo, da ti napokajo v menaško, da imaš vsaj pošten obrok.jaz ne bi mogla sploh delat, če bi cele dneve žulila sendviče, da ne govorim o tem, da bi mogla zadrževat potrebo, to je pa že nečloveško!seveda, gotovo jih je premamila davčna olajšava ali kakšna ugodnost, ne vem…jaz se na zakonske pravice invalidov ne spoznam, ampak gotovo bo kakšno združenje invalidov bolj vedelo za tvoje pravice, potem pa v boj z vsemi sredstvi!drži se!

men se pa zdi, da si ti od samega začetka podjetje zavajala in jih nisi obvestila o svojih dejanskih zmožnostih za delo. to bi bila dolžna naredit! normalno, da je razočaranje tudi na njihovi strani.

pa iščeš vse možne izgovore za slabše delo… tisto, da bi bolje delala, če bi imela toplo malico je že tako. že res, da bi se lahko v firmi potrudili in ti omogočili toplo malico, ampak, da na to polagaš vzrok za slabšo storilnost, je pa rahlo za lase privlečeno.

Žal je krivda dejansko tudi na tvoji strani, ker si zamolčala za podjetje pomembno dejstvo o delovni sposobnosti. Gotovo si bila seznanjena z zahtevami dela in kljub želji po zaposlitvi bi morala povedati vse o svojih sposobnostih.

V podjetju bi sicer morali urediti primerne sanitarije in morebiti (mislim, da neobvezno) še klančnino za dostop do jedilnice – ampak, prosim, jaz s hladno malico (jogurt, sadje, sendvič,….) mirno shajam že dvajset let, pa mi delovna storilnost zaradi tega ni prav nič upadla.
Torej tole ne zdrži.

Mandy bi po mojem na toplo malico hodila s sodelavci zaradi družbe in do tega ima vso pravico.

Ali moram biti nujno brezposelna, da lahko začnem postopek za priznanje statusa invalida? Ali moram biti nujno brezposelna, da dobim rehabilitacijskega svetovalca na Zavodu?

Lp.

Mandy

Ali moram biti nujno brezposelna, da lahko začnem postopek za priznanje statusa invalida? Ali moram biti nujno brezposelna, da dobim rehabilitacijskega svetovalca na Zavodu?

Lp.

Mandy[/quote]

mandy – poišči si novo službo v prijaznejšem podjetju.

http://www.zaposlitev.net/delo.php?m=iskalci&oglas=93757

ali morda v kakšnem telefonskem studiu, klicnem centru ….
http://www.mojedelo.com/delo/iskalci_zaposlitveni_oglas.aspx?add=34265
http://www.mojedelo.com/delo/iskalci_zaposlitveni_oglas.aspx?add=34470

Srečno!

Mandy,pozdravljena!

Nisem čist sigurna da za rehabilitacijskega svetovalca moraš biti nujno nezaposlena.Se bom pa pozanimala pri svoji svetovalki in lahko naknadno te obvestim tudi preko maila.

Lep dan!

lp Maja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close