Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Težave v službi zaradi invalidnosti

Težave v službi zaradi invalidnosti

Stara sem 22 let. Imam cerebralno paralizo in sem na električnem invalidskem vozičku. Po končani srednji šoli nisem šla študirat, ker bi bilo to zame prezahtevno, pač pa sem začela iskati službo. Službo sem iskala skoraj dve leti in jo naposled pred šestimi meseci končno dobila. Zdaj pa kaže, da jo bom že po šestih mesecih tudi izgubila.
Zakaj? Zato, ker moja šefica nikakor ne more (oz. noče) razumeti, da zaradi cerebralne paralize določenih stvari ne zmorem. Moja šefica npr. od mene zahteva, da delam s takšno hitrostjo kot je to pred menoj delala moja predhodnica, ki je šla v pokoj. Poleg tega imam velike težave s spretnostjo pri delu. Če ne bi od mene zahtevali takšnega tempa, bi mogoče še zdržala, tako pa ne morem. Ko sem šefici rekla, da tega tempa ne zmorem zaradi cerebralne paralize, pa me je prav osorno vprašala: “Zakaj pa nisi na razgovoru za službo rekla, da imaš težave tudi z rokami?” Svoji šefici nisem odgovorila, da se ji ne bi zamerila. Ne vem, ali sem bila dolžna povedati na razgovoru o svojih težavah z rokami. Na mojih rokah res ni kontraktur in drugih za cerebralno paralizo tako značilnih vidnih stvari, zaradi česar moje roke izgledajo prav lepe, zaradi moje debelosti tudi močne, in normalne, vendar pa imam velike težave s fino in delno tudi z grobo motoriko, teh težav pa na razgovoru niso mogli opaziti, saj je razgovor potekal izključno le ustno. Tako so pač mislili, da bom lahko delala kot zdrava delavka, le da bom namesto na stolu sedela na invalidskem vozičku…
Drug problem je stranišče. V službi nimajo prilagojenega stranišča, zaradi česar imam velike težave, ko moram na stranišče. Pogosto traja več kot pol ure, da opravim potrebo, kar pa je za moje sodelavke in sodelavce ter šefico skrajno moteče, saj zaradi tega nastajajo zastoji pri delu. Ko sem šefici rekla, da bi potrebo prej opravila, če bi bilo stranišče prilagojeno za invalide, mi pa je zabrusila, naj raje zadržim in naj potrebo opravim doma! Naj še povem, da če imam poln mehur ali če me tišči na veliko potrebo, da še slabše delam kot sicer… Še zlasti je to s straniščem problem, ko imam menstruacijo. Prejšnji mesec sem po besedah svoje šefice enkrat pol dneva preživela na stranišču!!!
Tudi menza, v katero hodijo moje sodelavke in sodelavci na malico, nima prilagojenega vhoda, tako da ne morem z vozičkom noter, zaradi česar sem si prisiljena malico kupovati v bližnji trgovini in jo prinašati s seboj v službo. Tako jaz jem hladno malico, moje sodelavke pa toplo. Sigurno bi bolje delala, če bi tudi jaz lahko malicala tako kot moje sodelavke…
Zaradi mojega slabega dela in predolgih opravljanj potrebe mi je danes šefica zagrozila z disciplinsko obravnavo. Rekla mi je še, da sem jaz objektivno sposobna dosegati pričakovane rezultate dela in da moje nedoseganje pričakovanih rezultatov dela pomeni razlog za redno odpoved iz KRIVDNEGA razloga!!!!! Rekla mi je tudi, da sem lena.
Zelo sem žalostna. Po dveh letih neuspešnega iskanja službe sem službo končno dobila, zdaj imam pa takšne probleme! Kaj naj storim? Ali mora moj delodajalec upoštevati mojo invalidnost, čeprav je očitno, da z njo kljub temu, da sem v prijavi napisala, da imam cerebralno paralizo in da sem na vozičku, ni bil dobro seznanjen?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close