Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Težave – s.p.

Težave – s.p.

Pozdravljeni!

Računovodkinja trdi, da kot s.p. (storitve) ne smem prodati materiala (ki ga načeloma uporabljam pri upravljanju storitev), četudi le-tega prodam po višji ceni kot ga nabavim – zanima me, če ima prav in res ne smem realizirati takšne prodaje;
ali lahko na račun napišem le dejstvo, da sem opravil storitev (kraj in datum) brez podrobnejše specifikacije porabljenega materiala.

Hvala in lep pozdrav.

Nevem zakaj ne smete v ceno vračunati tudi porabljeni material? Sama vodim računovodstvo s.p.-ju, ki se ukvarja z ključavničarstvom in sicer ima zaradi vse večjih problemov zaradi inšpekcij glede prostorov registrirano dejavnost le kot montaže oz. delo na terenu. Se pravi da dela pri strankah kar pa ne pomeni da ne sme kupiti material če ga potrebuje.

Torej tudi vi mogoče za uspešno opravljeno storitev vaš istranki mogoče potrebujete material. Recimo da se ukvarjate z storitvijo montaže klimatskih naprav – v tem primeru sami dobavljate klimatske naprave in material tudi kupite prav tako ga tudi zaračunate stranki, ne opravljate le montaže že kupljenih klim.naprav ali pa servisiranja. Pri tem bi vas le opozorila da na račun vendarle razločno navedete da je šlo za porabo kupljenega materiala, drugače se smatra da je nekje med zalogami in morate potem le te primerno voditi.

Tretje kar je je pa to, da zakon določa registracijo dejavnosti podjetja kot naprimer – storitveno podjetje, to naj bi bila vaša prva dejavnost s čimer se naj bi ukvarjali in z njo tudi realizirali večinoma prometa. Zraven pa zakon tudi dopušča da kljub temu še lahko opravljate druge dejavnosti ki naj bi bile po procentih manj vredne (z njimi dosežen minimalen promet) kot glavna dejavnost. Tako da če po domače povedano sem in tja opravite kako drugo storitev oz. nabavite in prodate kak material to ni protizakonito – pogoj je seveda če je to vse lepo evidentirano v davčnih knjigah in računovodskih izkazih.

Upam da sem vam vsaj malo pomagala!!!

Pa še to: o nabavljenem materialu morate voditi posebno, materialno evidenco, iz katere je razvidno, kako ste ga porabili (pri katerih strankah).

P.S: mogoče je pa imela računovodkinja v mislih trgovske prepise. Teh pa jaz ne poznam, zato bi bilo dobro, da povprašane še na Obrtni zbornici kakšnega svetovalca, morda morate za prodajo blaga izpolnjevati kakšne dodatne pogoje. Vsekakor pa material, ki ga potrebujete za izvedbo svojih storitev, lahko prodate stranki.

Obrtna zbornica ni pristojna za dejavnost trgovine, pač pa gospodarska zbornica.
Kolikor vem obstaja zakon o trgpovini in njegov podzakonski predpis (o izobrazbi) določa, da mora trgovec in poslovodja imeti določćeno izobrazbo. Poseben predpis pa določa evidence porabe materiala v trgovinski dejavnosti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close