Težave pri zagonu
Računalnik in programi:
Pentium P4 1,7 Ghz, 256 MB RAM
NVIDIA GeForce2 MX/MX 400, 64 MB
Windows 98 SE
Firefox 1.0
Norton AntiVirus 2004
Spybot
Ad-Aware SE Personal
Pred kakšnim tednom so se pri zagonu računalnika pojavile težave. Po vklopu se zagon v trenutku, ko bi se moralo pokazati namizje, ustavi. Po resetu se namizje sicer pojavi, vendar tudi okno s sporočilom: “Nastavitve zaslona so neustrezne. Mogoče je, da je izbrana napačna grafičana kartica, ali pa strojna oprema ne podpira trenutnih nastavitev.” Nastavljena je ločljivost 640 x 480, ki je ni mogoče spremeniti.
Nastavitve je mogoče spremeniti le v naslednjem primeru:
1. Varni zagon po vklopu računalnika
2. Ponovni zagon v Navadnem načinu
3. Nastavitev ločljivosti v oknu Zaslon – lastnosti
4. Ponovni zagon v Navadnem načinu
Potem, zanimivo, do izklopa ni nikakršnih težav.
Računalnik je bil pregledan z zadnjimi posodobitvami programov Norton AntiVirus 2004, Spybot in Ad-Aware.
Posodobil sem gonilnik za grafično kartico.
Preimenoval sem datoteki Autoexec.bat in Config.sys in mapi Program Files in Windows in poizkusil z novo namestitvijo Windows. Vse je bilo v redu do izklopa in ponovnega vklopa računalnika, ko se je po zagonu namesto namizja pojavil modri zaslon s pozdravom o hudi nepričakovani napaki.
Ker imam naloženih veliko namenskih programov, sem raje ostal kar pri stari namestitvi.
Za mnenja in nasvete hvala vnaprej.
>A se je to začelo dogajat kar tako na enkrat, ali se kaj spomniš kaj si pred tem počel z računalom?
Neobičajno bi bilo lahko edino defragmentiranje, ampak glede na to, da je bilo opravljeno kakšen teden preden so se začele težave, mislim, da med obojim ni povezave.
> Aja, pa še to bi lahko napisal, kaj točno javi, ko pokaže modri zaslon s pozdravom o hudi nepričakovani napaki.
Ja, žal si nisem zapisal. Ta napaka se je pojavila pri prvem naslednjem vklopu računalnika po novi namestitvi Windows in novega gonilnika za grafično kartico, brez namestiteve kakršnihkoli drugih programov. Ko sem to videl, me je takoj minilo, da bi še enkrat nanovo nameščal in nastavljal vse programe, ki jih uporabljam, zato sem takoj prešel na staro namestitev, ki pri zagonu vsaj ne krešira.
Včeraj sem vprašal še pri serviserju, ki dela pri prodajalcu, pri katerem sem pred dvema letoma kupil računalnik, iskal tudi po spletu in izvedel, da je težava s to kartico na Windows 98 poznana in da naj bi jo odpravila namestitev novega gonilnika in zadnje različice DirectX. Naredil sem oboje, ampak ne pomaga. Sicer že dlje časa razmišljam, da bi prešel na Windows XP, pri katerih naj teh težav ne bi bilo.
Forum je zaprt za komentiranje.