težave pri zagonu
Ker imam nečakinjo staro skoraj 4 leta bi rad da bi medtem ko je pri meni imela svoj računalnik.
Tukaj pa sem naletel na en problem.Dobil sem prazen disk 3,5 gb. od prej imam eno pentium 2 mašino.
Ta disk sem torej vstavil v to mašino in prižgal pa se je zgodilo nič.
Kako naj spravim gor program windows 98
Hvala za pomoč
Mare
Štiri leta stara punčka rabi računalnik??? … V njenih letih sem se jaz zabavala z lego kockami in pobarvankami!
Najprej moraš povedat, kako ‘se ni zgodilo nič’. Sklepam, da kakšna lučka na računalniku je utripnila in kaj je pisknilo,… A se je kaj napisalo na monitorju?? Računalnik ni samo ‘hiša’ in disk, ampak kup kompnent, če so npr. rami zanič lih tko ne bo delalo.
Malo bolj natančno moraš definirat ‘nič’ 🙂
A kaj piska?
To, kar opisuješ, meni najbolj deluje na ‘nekaj je hin’. Lahko matična, grafična, zvočna,… Po mojih skromnih izkušnjah bo kaj od tega.
Lahko pa probaš naslednje (jalova tolažba, pa vseeno…)
odpri pokrov škatle
primi se za nekaj kovinskega (da se razelektriš)
preveri vse kable in ‘ploščice’ (rami, zvočna, grafična,…), če dobro sedijo not
ampak malo verjetno, da bo šlo tako lahko… 🙁
disk je edini v raunajniku ta in je ziher master.Tudi računalo bi moglo biti u redu ker je predno sem dobil novega delal brezhibno.Res je sedaj cca 6 mesecev stal.
Nič ne zapiska nič se ne zgodi.
Ker imam še en disk bi vprašal ali naj poskusim z tem in kaj se lahko zgodi s podatki ki so na njem.
Pa še to: Zadevo sem vklopil prižgal čakal kaj se bo zgodilo.Disk je bil zelo rahlo topel
Ma ti poglej na disku, če je master. A veš, tiste ‘luknjice’ na zadnji strani in potem imaš tak košček plastike, ki se mu reče ‘jumper’ in ga je težko ko hudič ven dobit… Mora bit tam, kjer piše MA, ne SL ali kaj drugega. Včasih ne piše tik nad ‘luknjicami’ (ali palčkami, kakor pač to imenuješ), ampak je kje na disku kaka nalepka.
Z drugim diskom lahko probaš, nič ne bo s podatki.
Tisto ne-piskanje mi je sumljivo. Mislim, če bi bil disk, da bi vseeno piskalo, ker zapiska bios, ki je na matični plošči in se, če je vse ok, oglasi na en način, če mu kaj ne štima, pa na drug način.
Ko se je meni nazadnje to zgodilo, je bila matična hin. Lahko bi bil tudi napajalnik, ampak potem se verjetno sploh nobena lučka ne bi prižgala.
Ne vem, počakaj na kakšnega boljšega stručkota kot sem jaz, meni je zmanjkalo idej.
Mlce je čudno ker malo požmrka in ne naredi nič. Vsaj da ne najde OS bi lahko napisal.
Torej test št. 1 : preveri vse kar je ukazala mouse
test št. 2. naredi štartno disketo za win98, v Biosu nastavi butanje z diskete in zbutaj z vstavljeno disketo.
test št. 3, poskusi vse kar tije že povedala mou… ah, to pa že veš.
jah, zdej pa rabiš cd z windowsi
…
glede na opis kište bojo 98 ok
pol pa cd not pa – al naj kr buta s cdja, al pa (ko si v dosu) setum in … pač inštaliraš winse
Še vedno bi svetoval da uporabiš startno disketo iz 98ke. Dobiš jo tam, kot je napisal pero, al pa na kaki drugi mašini z win 9x inštalacijo. (start, dodaj odstrani programe zagonska disketa)
Ker je disk popolnoma prazen najprej po zbutanju z diskete ukaži fdisk, da narediš particije, potem pa še format c: in če si naredil več particij še format d: in ostale.
PC zbutaš z disketo tako da izbereš “z uporabo CD” in ga vtakneš not. Potem pa še skok na črko pogona cdja (če je e, potem vpišeš E: ) in ukažeš setup.exe.
Ostalo je pa odvisno od sreče, položaja zvezd, lunine mene in podobnih reči.
in ves čas imej v mislih, da inštaliraš WINDOWSE … spij kahlo močne kave in preštej do deset…
ko jaz kje inštaliram winse prej ali slej nekdo opazi kakšen nlp (zadnjič je to bil nedelujoč leteči prenosnik)
če ti bo seveda sploh ratalo prit do inštalacije
… pa dej, zakva se jest tu oglašam, jest bi morala pisat dnevnik za raziskovalno vajo »razlika med DNK in proteini pri rdečih krvnih celicah piščancev« za sredo, ne pa da dajem računalniške nasvete na forumu!!
grem delat 🙁
Forum je zaprt za komentiranje.