Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika TEŽAVE PRI DOJENJU

TEŽAVE PRI DOJENJU

Pozdravljeni,

Sem mamica mesec dni starega fantka.Kadar ga dojim me na vso moč grize in stiska bradavice tako da je dojenje skorajda nemogoče. Sedaj si že dva dni mleko brizgam z aventovo črpalko in ga hranim po steklenički, ker imam čisto ranjene bradavice.
Prosim mamice za nasvet,ker si zelo želim dojiti, kako naj ukrepam oz. z čim naj si mažem boleče bradavice.Sedaj uporabljam Bepanten in Linolin, bolečina sicer malo mine ampak samo do naslednjega dojenja.

Hvala za vašo pomoč.
Maja

Maja, po mojem bo bolje, če to vprašanje postaviš na forum Starši staršem.

Maja postavi vprašanje na forum starši staršem, forum na katerega si postavila vprašanje je namenjen Prehrani.

Glede bolečih bradavic, ti težko svetujem, ker sama nisem imela teh težav – sicer sem pri drugi punčki bradavice mazala zBepanthenom in je pomagalo – to je trajalo le par dni, dokler se bradavice niso utrdile in bilo potem vse o.k. Mislim, da je tvoja težava v zvezi z pristajanjem otroka k prsim. Otrok ne sme vleči bradavic ampak mora usteca dati na kolobar, katerega potem stisne, da priteče mleko.

Svetujem ti še tole stran na med.over.net-u:

kjer deluje tudi mednarodna zveza za dojenje. Tam najdeš kar nekaj e-mailov in tel oseb, ki se strokovno ukvarjajo prav z dojenjem. Lahko jih tudi obiščeš in ti bodo tako še laže pomagale. Spodnji članek, ki sem ga prekopirala je prav tako njihov in mislim, da ti bo kar pomagal.

Boleče bradavice

Kratkotrajna bolečina, ki jo mnoge matere začutijo ob začetku dojenja v prvih tednih po porodu, je običajna, in mine sama po sebi. Sicer pa dojenje ni in ne sme biti boleče. Če se to zgodi, je daleč najpogostejši vzrok za materine boleče bradavice v nepravilnem pristavljanju.

Otrok je pravilno pristavljen, kadar ima v ustih velik del bradavičnega kolobarja, tako da pravilno in učinkovito “molze” mlečne rezervoarčke (sinuse), ki se nahajajo pod kolobarjem. Žvečenje konice bradavice pa ne povzroča samo bolečin in poškodb v tem občutljivem tkivu, ampak tudi onemogoča dojenčku, da bi se v kratkem času in brez prehudega naprezanja nasitil.

Dojenček mora torej, preden zagrabi bradavico, usta široko odpreti (kot bi zazehal). Mati mu lahko pri tem pomaga tako, da ga z bradavico požgečka po spodnji ustnici in morda zraven še sama reče širok “a”. V trenutku, ko so dojenčkova usta široko odprta, naj ga mamica nežno pritisne k dojki. Otrok mora biti tesno ob materi, obrnjen proti njej, tako da se njuna trebuha dotikata, njegov nosek in bradica pa se dotikata dojke (mati naj se ob tem prepriča, da dojenček z lahkoto diha). Dojenčkovo uho, rama in bok naj bodo v ravni črti, usta pa točno pred bradavico, tako da se mu ne bo treba naprezati, da bi jo dosegel. Oba naj bosta nameščena v udobnem položaju. Če opazi ali otipa otrokov jeziček, ki objema spodnji del bradavice (kar je zelo pomembno!), pri čemer so njegove ustnice obrnjene navzven, in po nekaj trenutkih sliši dolge požirke, je to znak, da je dojenček pravilno pristavljen.
Ne dovolite, da bi otrok sesal nepravilno. Če se pojavi bolečina, je treba dojenje takoj prekiniti in dojenčka pristaviti znova. Dojenje prekinemo tako, da vtaknemo čist mezinec med otrokove dlesni in nežno pritisnemo spodnjo čeljust navzdol.

Če bolečina kljub pravilnemu pristavljanju ne preneha ali če se pojavi nenadoma po nekaj tednih ali mesecih uspešnega dojenja, je lahko možen vzrok zanjo v glivičnem vnetju bradavic. Bradavice so v tem primeru običajno živo rdeče barve, lahko tudi krvavijo, mater pa pečejo ali srbijo. Morda opazi istočasno tudi v otrokovih ustih bele lise, vneto ritko ali celo pri sebi vnetje nožnice. V tem primeru naj mati obišče zdravnika, ki bo njej in verjetno tudi dojenčku predpisal ustrezna zdravila.

Poškodovane bradavice se bodo najhitreje zacelile, če jih bo mati po dojenju namazala s svojim mlekom in poskrbela, da bodo na suhem. Koristi tudi spreminjanje položajev za dojenje. Nosi naj udobna oblačila, še zlasti modrček. Posebna mazila običajno niso potrebna, če pa že, je zelo priporočljiv modificirani lanolin, ki ohranja naravno notranjo vlažnost občutljivega bradavičnega tkiva in ga pred dojenjem ni potrebno spirati (pri nas se ga žal težko dobi).

V vseh primerih bolečih bradavic materam svetujemo, da ob upoštevanju ustreznih nasvetov dojijo še naprej, saj se bodo skoraj zagotovo bradavice zacelile v nekaj dneh. Odločno pa odsvetujemo uporabo bradavičnih nastavkov, saj le-ti običajno povzročajo več težav kot koristi.

Lala

Draga Maja,
tvoje vprašanje bolj sodi na forum starši staršem, no konec koncev je pa tudi dojenje prehrana, a ne?
Tukajle ti navajam nekaj povezav s foruma Starši-staršem, ki se nanašajo na tvoje težave pri dojenju:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=42302&t=42273
http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=42793&t=42754

Glede na to, da si opisala, da te dojenček med dojenjem grize, domnevam, da ima nepravilni položaj pri dojki. Pokliči katero od svetovalk za dojenje, številke so na med.over.netu velikokrat objavljane, da ti razloži pravilen položaj ali se poskusi skupaj z dojenčkom oglasiti na katerem od najbližjih srečanj skupin za dojenje, da ti svetovalka kar v praksi pokaže, kako je prav.

Prijazen pozdrav,
Karmen M.

Draga Maja,
tudi sama sem imela pri obeh svojih otrocih težave z bolečimi bradavicami. Predvsem mlajši mi jih je ogrizel do krvi in ta bolečina je hujša od porodne. Lahko te potolažim, da se bradavice sčasoma utrdijo, vendar moraš sedaj poskrbeti, da se hitro zazdravijo. Učinkovit pripomoček za dojenje, dokler se bradavice ne pozdravijo, je nastavek za bradavice ali “sombrero”, ki se ga dobi v lekarni pa tudi v kakšni boljši specializirani trgovini. Z nastavkom je dojenje manj boleče. Po dojenju si bradavice umij, namaži s hladilno kremo (bepaneten) in poskrbi da bodo suhe in na zraku. Sama sem v ta namen na dojke pod modrček namestila tiste plastične nastavke, ki so namenjeni temu, da se vanje izceja mleko. Tude te se zlahka dobi (vem, da jih imajo večji Mercatorjevi centri). Mislim, da so Aventovi. S tem sem preprečila, da so se bradavice drgnile ob perilo, kar je tudi boleče.

Upam, da sem ti pomagala in vso srečo pri dojenju.
Darja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close