Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Težave, ko odpreš popoldanski s.p.

Težave, ko odpreš popoldanski s.p.

Pozdravljeni, rada bi odprla popoldanski s.p., kjer bi imela raznorazne dejavnosti (od spletne prodaje do poučevanja/inštrukcij), skratka vse manjše dejavnosti bi hotela, da grejo preko s.p. Seveda se mi ne sanja, koliko bi lahko zaslužila (to je lahko od 0 do 300 evrov na mesec bruto, morda kdaj tudi več). Zelo verjetno je, da v prvih mesecih ne bi zaslužila nič.
Zakaj sploh pišem? Moj brat si je pred dobrim pol leta odprl firmo (popoldanski s.p.), sicer je študent. Preden je to storil, se je detajlno pozanimal, kaj vse to povleče za sabo, med drugim so mu zagotovili, da bo ohranil zdravstveno zavarovanje in davčno olajšavo. Vse je zgubil. Kako je možno, da greš na davčno upravo in na podjetja, kjer vodijo s.p.-je in ti zatrdijo, da takih posledic ni, ko pa dejansko so? Zaslužil še ni nič, na mesec pa da 100 evrov, včasih tudi več. To se mi zdi prav nesramno, še posebej, ker je študent. Zdaj si mora plačevati vse prispevke, ki bi jih kot študent moral imeti avtomatsko (oziroma mu to zdaj plačujejo starši, ker še nič ni zaslužil), pa še pravico do bonov je izgubil.

Zdaj pa k meni. Trenutno sem nezaposlena, a se potegujem za neko delo, in upam, da ga bom dobila. Čim bi imela možnost, bi si odprla popoldanski s.p., rada bi se pa zavarovala pred tem, da bi morala ves svoj zaslužek dajati za računovodstvo itd. Nesmiselno se mi zdi, da bi zaslužila na mesec 100 evrov, in mi to ne bi bilo dosti, da pokrijem stroške s.p.-ja. Saj bi vendar moralo biti jasno, da je to stranski zaslužek in da je lahko zelo nizek. Obstaja kakšna alternativa za tako nizke zaslužke?

In kaj, če ne bi zaslužila nič? Kakšni so stroški, če hočem zapreti firmo?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.

S 1.1.2011 se je zakonodaja res spremenila in morajo lastniki-študenti plačevati prispevke. Enako je tudi za lastnike d.o.o., ki niso zaposleni.
Skratka, ko je brat odpiral s.p., so mu povedali popolnoma prav.

Pri popoldanskem s.p. (torej zaposleni drugje za poln delovni čas) pa plačujete pavšalne prispevke (to je že ves čas!) cca 35€ mesečno in članarino OZS 20€. Obvezno je tudi imeti ločen TRR za dejavnost in so seveda stroški vodenja TRR in bančne provizije.
Vsi ostali stroški pa so taki, kot se dogovorite, tudi računovodsvo je popolnoma odvisno od tega, ali si znate kaj voditi sami in vam bo rač.servis sestavljal samo bilanco ali vam bo celo pisal račune..

Hvala za hiter in dober odgovor. Zanima me še, če kdo pozna kakšno učno gradivo o računovodstvu, mi pove, kje se ga nabavi ali mi ga je pripravljen prodati. Glede na to, da bom imela najbrž zaslužek zelo majhen, bi rada čimveč dela sama opravila.

Aja, gradivo, ki bi ga kupila, mora bit novo, letošnje (z novimi zakoni). Hvala

Osnova je ZDDPO-2 (kar pod to išči), preglej in preberi računovodske forume (predvsem davkoplavecalci in racunovodja.com), glede na obseg poslovanja ne boš zavezanec za DDV, tako da ZDDV ne rabiš poznati (le spremljati, če boš imela 25.000 promet v zadnjih 12 mesecih-ne koledarskem letu in če ne boš pridobivala blaga v EU in opravljala storitev tam).
Pa seveda DURS stran, tam si preglej pojasnila in zakone.

Na MON forumu računovodstvo pa si poglej, tam boš lahko dobila tudi excel knjigo prihodkov in odgodkov, verjetno ti bo kdo poslal, če se boš oglasila.

Predlagala pa bi ti vseeno, da si najdeš kje blizu kak računovodski servis, da te vsaj vpelje, razloži osnove, povej kaj smeš in kaj ne in potem počasi stvari jemlješ v svoje roke.

Hvala, najbrž bom res rabila na začetku računovodski servis.

Živ,
če si iz Ljubljane se lahko obrneš name – računovodstvo ti v tem primeru vodim za 30 EUR na mesec, ti pa se raje ukvarjaj s svojim poslom in s tem na začetku ne izgubljaj časa (s časom pa se boš že naučila, kako si sama vodiš knjige). Lahko mi pišeš na pomoc.racunovodstvo@gmail.si

Joj,…sorry, naredila sem napako v e-mailu, ki se pravilno glasi pomoc.racunovodstvo@gmail.com

Hvala, tale naslov si bom shranila in ko odprem firmo, se javim. Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Jaz bi tudi rad odprl popoldanski SP ali pa dopolnilno dejavnost. Sicer vem, kako registrirati podjetje (na UE), vendar pa mi nihče ne ve točno povedati – kaj rabim od ostalega, da bom imel mir napr. pred inšpekcijo.. Izdeloval bi hrano za ribe – pa mi nihče ne ve povedati napr: kakšne prostore rabim, kaj rabim oz. kakšni so pogoji, da bi ta izdelek prodal na police (ribiške trgovine) ipd… Kdo bi mi lahko o tem svetoval – na koga se naj obrnem, da bi mi povedal, da za to dejavnost rabim to, to in to….

Hvala in lep pozdrav!

Ko odpreš s.p. moraš potem opraviti izpit varstva pri delu in dati narediti oceno tveganja. Na podlagi le-te potem opraviš zdravniški pregled.

Vse troje lahko zahtevajo razni inšpektorji.

Za s.p. sicer ni več nujna pisarna, če pa obstajajo prostori, kjer se izvaja dejavnost moraš za ta prostor imeti še za požarnega inšpektorja nekaj (običajno ti naredijo isti, kot oceno tveganja)

Popoldanski s.p. in “navaden” s.p., se namreč razlikujeta izključno pri plačevanju prispevkov in ničemer drugem. Kar torej velja za navaden s.p velja tudi za popoldanski, le zneski so drugačni.

Glede samih prostorov potencialnih testiranj itd. ti ne znam svetovati, za vse to obstajajo pravlniki in zakoni, je pa treba najti pravega. Če gre za hrano za ribe se morda obrni tudi na VURS.

Mogoče se obrni na potjetje DATA d.o.o, ki ima čez VEM točke, ki zate zastonj odprejo podjetje, opravijo spremembe itd. Imajo namreč zastonj predavanja pred odprtjem s.p. kjer lahko postaviš mnoga vprašanja in te, če že ne poznajo odgovora napotijo v pravo smer, imajo pa seveda tudi več plačljivih seminarjev, ki pa niso dragi. So pa prvenstveno računovodska hiša, zato ti seveda ponudijo tudi svoje plačljive računovodske storitve, ki pa jih lahko odkloniš.

Vprašanja lahko nasloviš tudi na obrtno in podjetniško zbornico. Članstvo v eni izmed njiju je priporočljivo ni pa obvezno.

Trenutno vem za eno ugodno vrjanto tudi kar se računovodstva tiče in sicer gre za MOX. Mene bi (če ni bi imela mame za računovodkinjo), pri njih računovodstvo mesečno prišlo cca 10€, ker ne izdajam veliko računov mesečno, oni pa se specializirajo tudi za nas “majhne”.

Če si že odprla s.p. ti lahko računovodske storitve ponudim za 25,00€ mesečno.

moj mail: bori@trgofon.com

Sem zaposlen v javni upravi. Rad bi odprl Popoldanski sp, za izvajanje žive glasbe in ozvočevanje. Zanima me kakšne stroške in obveznosti bi imel še, poleg plačane dajatve cca 35 EUR. Ali rabim svoje prostore, ali je potrebno na koncu leta oddajati bilanco, kako je z izdajanjem računov in evidenco, ali je potrebno imeti ločen bančni račun, kako je z morebitnimi davki in raznimi inšpekcijami?
Posebno me zanima izdajanje računov strankam in obveznosti v zvezi s tem.
Hvala.
Cal.

Avtorico bi opozorila le na sledeče:

če imaš status nezaposlenega, ne moreš imet popoldanskega sp-ja, ampak rednega.

Iz tvojega sestavka namreč izhaja:
“se potegujem za neko delo, in upam, da ga bom dobila. Čim bi imela možnost, bi si odprla popoldanski s.p.”

Ni jasno, ali boš dobila redno zaposlitev, in takrat odpreš popoldanski sp (to je možno)
..ali morda čakaš na posel za sp, in ko bo posel zrihtan, bi kot nezaposlenka odprla sp?? (to ne gre skupaj).

Lepo pozdravljeni,imam željo odpreti popoldanski sp v mizarsko montažni dejavnosti in suhomontaži.Zaposlen sem v povsem drugi panogi,vendar imam desetletne izkušnje z prej omenjenim.Šepa mi tudi izobrazba,imam samo osnovno šolo.Ali imam kakšne možnosti?Moram še dodati da imam dela čez glavo in rad bi svojo dejavnost nekako legaliziral.
Lep pozdrav

Če kdo potrebuje računovodjo za popoldanski s.p., naj me kontaktira: 30 EUR na mesec, izdelava zaključnega računa: 60 EUR na mesec.
prve 3 mesece:-30 %

Kontakt:ancka16@hotmail.com

Imam vprašanje ki se glasi! Ali kdo mogoče ve,če si zaposlen kot voznik tovornega prometa,če je možnost odpreti popoldanjski s.p. ki bi imel dejavnost prevozov?

Seveda je to možno. Probleme pa imaš lahko v službi, saj če boš delal konkurenco, lahko izgubiš službo.

Imam eno vprašanje. Nekdo, ki je zaposlen preko javnih del za eno leto, lahko odpre popoldanski s.p. Ali ga mora po zaključku s programom javnega dela in zaključkom dela pri delodajalcu zapreti popoldanski s.p. Hvala.

Ni nujno zapreti – vendar s trenutkom, ko mu preneha pogodba o zaposlitvi, njegov “popoldanski s.p.” postane “polni redni s.p.”, z vsemi prispevki in njegovo redno zaposlitvijo.

Pozdravljeni,

mogoče se štulim v tole temo, zato se opravičujem, sem ena takih ki je šele začela brskati po netu kaj in kako se lotiti spletne prodaje. Namreč s prijateljico, obe redno zaposleni, resno razmišljava o odprtju spletne trgovine z zdravo prehrano. Postavlja se nama malo morje vprašanj, za veliko le teh sploh ne veva kje iskati odgovore.

Prosila bi vas, če nama le malce pomagate in naju usmerite, kje naj najdeva informacije v zvezi s tem kaj smeva prodajati, kaj lahko same prepakirava, kakšna potrdila in certifikate potrebujeva za to ipd.

Vnaprej hvala za odgovor!

lp

S.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close