Tezava z misko
V bistvu mi miska ne dela tezav.
Cisto pridna je, smuka sem in tja in ‘prime’ ob vsakem kliku.
Tezave mi delajo bolecine v rokah (zapestja), za katere sem pocasi pogruntala, da izvirajo iz stalnega klikanja.
Ja, vem za podloge, ki naj bi to olajsale, meni zal ne.
Kar me zanima je to…ali obstajajo na tipkovnicah tipke, ki bi mi nadomestile
misko?
Zaenkrat me uboga samo ‘gor’ in ‘dol’, pa me zanima ali je se kaj.
V bistvu je težko svetovati, sam imam podobne težave, sedaj na srečo le občasno, a pravijo, da lahko nastanejo trajne okvare in potem se menda bolečin sploh ne znebiš več.
Meni še najbolj pomaga drugačen položaj roke na mizi, tako da je na mizi večji del roke, ne zgolj zapestje. Roko poskusi čim pogosteje razgibati in jo odmikati od miške, kadar je nujno ne potrebuješ. Človeku pride kar v meso in kri, da drži roko stalno na miški. Težave se zaradi te drže pojavijo tudi na vratu in nasploh na vretencih.
Na tipkah si lahko pomagaš le s pomiki po spletnih straneh naprej in nazaj, kaj dosti več pa najbrž ne.
Morda kdo ve še kaj več o tem. Lepo bi bilo slišati še kakšnega ergonoma.
Hja, malo eksperimentiranja bo res potrebnega. Nekaj pomaga sama miška, če lepo sede v roke, če lepo drsi in če ima pod seboj podlogo, ki ima tudi naslon (počivališče) za roko.
Samo delo z tipkovnico namesto miške, pa te bo po moje pripeljalo še do večje obremenitve rok. Za tako eksperimentiranje je najbolje instalirati kak poseben program, ki ti omogoča popolno zamenjavo miške z tipkovnico.
Poskusi z telim
tab je dokaj uporabna zadeva (probaj, preskakuje!)
alt+f4 če hočeš zapret pet tisoč reklamic, ki seti pojavijo, ko prideš na eno stran,…
Kar se pa miškanja tiče – miška naj bi bila v isti ravnini kot tipkovnica. Najslabše, kar lahko imaš, je miška na mizici, tastatura pa spodaj (kakšne posebne ‘super računalniške mizice’… Roka mora od komolca dol počivat na mizi – miška naj bi torej bila nekje na sredi mize, da jo lahko dosežeš z roko, ki LEŽI na mizi. Enako tastatura. Pa na držo pred računalnikom pazi, jaz mam spodnjih par vretenc fentanih zarad tega.
Pomaga, če se vsake tolko mal preteeegneš, mal zmigaš,… Če ogromno delaš z računalnikom si lahko kakšno rutico na trdo (ne da se ti bo kri ustavila!) zaviješ okrog zapestja…
Veliko sreče!
Forum je zaprt za komentiranje.