Najdi forum

teža avtodoma

Pozdravljeni

Tudi mi gremo letos 1. z avtodomom….
Vsi pišete, kako je treba paziti na težo (3,5t). V katerih državah pa ste že bili stehtani in kolikšne so kazni?
Kako je z akumulatorjem. A se sam polni, če se dovolj vozi oz. če si priklopljen n a elektriko se to samo uredi ali je potrebno to kako “napolniti”.
A otroci do 140cm potrebujejo otroški sedež ali so samo pripasani?
Ali lahko potniki med vožnjo spijo?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Malči

Glede teže so najzahtevnejši v Avstriji, kazni so zelo različne z možnostjo prepovedi nadaljevanja vožnje.
AD imajo dva akumolatorja; motorni, skrbi za zagon, luči, RADIO … in drugi bivalni kateri napaja razsvetljavo, črpalko za vodo, ogrevanje TV/DVD …. oba se polnita tako med vožnjo kot med tem ko ste priklučeni v 220V Pri rentanih AD jih je lahko problem ker so AC- ji dostikrat preprosto zanič in lahko ostanete brez elektrike za bivalni del, pač uživate v tišini in ob svečkah. Zagonski in bivalni AC sta ločena med seboj, kar pomeni da mora AD vžgati tudi ob praznem ACUju za bivalni del … vseeno toplo priporočam da s seboj vzamete “štart kable”

glede otrok, veljajo pravila ista kot v osebnem vozilu.

spanje in premikanje po vozilu med vožnjo sta prepovedana. Med vožnjo morajo potniki sedeti in biti pripasani z pasom.

Zanima me še: kaj pomeni teža vozila pripravljenega za vožnjo. Ali je to teža z vodo in bencinom ali brez.

Hvala

Malči

pri ADjih upoštevajo težo vozila z polnimi rezervoarji (voda, gorivo) in enim potnikom … nekako po tej formuli izračunajo težo praznega vozila oz. vozila pripravljenega za vožnjo, to je teža katero najdeš napisano v prometni. V tej teži ni upoštevana tenda 40kg, nosilec kolesa, dodatni akumolatorji, kup potrebne in nepotrebne opreme katera se vozi s seboj …..

skratka, vkolikor najemate AD dolžine okoli 7 metrov in ste štirje potnike ste zagotovo pretežki, če se odpravljate ne sever se odpeljite z praznimi rezervoarji, hrano in pijačo nabavljajte sproti in ne nafilajte AD do zadnjega kotička.

velika večina AD je pretežkih pa so še vedni vsi prišli nazaj domov BP, tako da na pot brez strahu.

veliko info najdes na http://www.caravaning.si potrebna je registracija

Vse kar je napisal “grestr” drži. Tehtajo predvsem v Avstriji in Nemčiji in to v glavnem na avtocestah oz. počivališčih ob njih.
Kazni mislim da so kar hude, lahko pa tudi obsediš, ker ti prepovedo nadaljnjo vožnjo. Najbrž se sicer da kako razbremeniti in nadaljevati lažji – vendar je tole ugibanje, ker se mi še ni zgodilo.

Glede akumulatorjev in polnjenja je pa odvisno kako je bil AD izdelan/dodelan. Firme ki oddajajo original AD-je, se s tem ponavadi dodatno n eukvarjajo, privatniki pa imajo večinom avse to dodelano/predelano.
V novih je ponavadi polnilec, ki ob priklopu na 220V polni oba akumulatorja in boljši imajo tudi povezavo z alternatorja (ki polni aku kadar teče motor) na bivalni aku z zaščito proti praznenju.
Precej je odvisno od stanja in starosti akumulatorjev – vendar pa ne morem zdaj tu pisat vsega o vzdrževanju in testiranju aku-jev.

Glede spanja med vožnjo… po predpisih morajo vsi sedeti na sedežih z varnostnimi pasovi. In to je tudi edino varno. Zato pazite – tudi če ima AD več kot 4 postelje oz. je mišljen npr. za 5 oseb ima ponavadi le 4 homologirane sedeže z varnostnimi pasovi.
Torej spiš lahko enako kot v avtu – pripet in v sedečem položaju.
Praktično pa smo verjetno že vsi poskusili tudi drugače – in povem ti, da se spat realno da le na avtocestah, če je voznik zmeren in vozi precej nežno.
Pa še to je zelo odvisno od vrste AD-ja in kje ima posteljo. Varnost tega početja je pa hudo tvegana zadeva.

tudi v švici redno preverjajo, kazni pa uhuhuhu….

Koliko je to uhuhuhu?

MIslim da so se nazadnje vrtele malo pod 1000 e. Je pa to nepreverjena trditev, tako da je še kje za preverit.

Čudi me tole s tehtanjem; potujemo že 20 let po celotni Evropi, naredili več kot 350.000 km pa nas še nikoli niso stehtali.. Mislim, da je obremenjevanje s tem nesmiselno, dejansko tehtanje stvari, ki jih boste vzeli s seboj na potovanje pa neumno. Pomojem stehtajo en avtodom na par tisoč, ki grejo mimo.

Glede spanja je tako, kot sta povedala predhodnika, ne poznam pa človeka, ki bi lahko pri miru sedel in zmogel celodnevne vožnje… Spanje je sicer malce tvegano početje, a še vseeno najekonomičnejše za živce in energijo 🙂 za daljše vožnje.

Sicer pa Rok; tudi ob vožnji na normalnih cestah se da prav lepo zalečti, le voznik mora imeti na umu, da ima zadaj speče otroke in temu primerno prilagoditi hitrost vožnje.. 🙂

Sem testiral sam na postelji… pa mi ni uspelo. Zadaj sploh ne, ker je ob vsakem močnejšem zaviranju panika, v alkovnu pa je nekako šlo, ampak se je bilo tudi treba držat kot maček na drevesu…
Tako da od spanca ni bilo kaj veliko.

V naših krogih tako otroci večinoma spijo kar lepo v svojih sedežih. Pa ni nobene panike zato.

Glede teže je pa tako, da smo mi zelo pazljivi pri tem. Tehtanja se kar najdejo – npr. videli smo pri vstopu v Anglijo s trajektom, pri izhodu iz Evrope proti Afriki, na švicarskih mejah, po Avstriji ob avtocestah, itd.
Predvsem gre pa za lastno varnost in varnost ostalih – ker problem je v zaviranju oz. dimenzioniranju zavor, ki so izdelane za do 3.500 kg.
Celo vedno preračunamo teže pred menjavo ADja, in pri nakladanju, da vemo kaj lahko še vzamemo – ker pri vožnji se dejansko pozna. Sploh po kakšnih serpentinah čez gorske prelaze ali pa pri posedanju zadka zaradi teže.

Kot že omenjeno, naši spijo med vožnjo, ko jim zapaše, povsem brez težav, si pa lastimo sicer alkovna.. Kakor komu paše 🙂

Glede tehtanja;
smo dali skozi kar nekaj trajektov, tudi iz Evrope proti Afriki (Maroko), pa se ne spomnim, da bi nas stehtali.. Mogoče so nas pa še opazili nismo.

S samo vodljivostjo vozila pa so minimalne razlike (ne govorimo o prekomerni obremenitvi pol tone in več čez limit, 100kg pa se ne pozna ravno veliko). Kot že včeraj povedano, pa se mi niti malo ne sanja, če smo bili kdaj čez limit, ker enostavno ne tehtamo stvari, 6metrski alkoven pa tehta malce več kot 2 toni in pol nenaložen, torej se lahko vzame robe za skoraj celo tono.. Največja opazna razlika je edino v zmožnosti motorja v klance.. Tam se hitro pozna kdaj je AD prazen in kdaj je ready na enomesečno potovanje. 🙂

Večje težave kot s težo so po mojih izkušnjah z višino vozila.. V kar nekaj državah nimajo posebne kategorije za avtodome in ti dostikrat pritisnejo kar ceno za avtobuse (nazadnje trajekt v Maroko, pred tem srbska avtocesta…). Se splača pogledati v katero kategorijo te vržejo preden plačaš.

Tole s trajektom v Maroko je morala biti pa prav posebna smola – ali se vam pa ni dalo prepirat. Nam lani niso nič več računali kot navadnim kombijem – res pa da so bili med nami sami integrirci in polintegrirci, ki vsaj od spredaj zgledajo manjši…

Imaš pa prav, da je treba pazit in pogledat kam te hočejo uvrstit. Tudi na hrvaškem se mi je že zgodilo, da so me hoteli na avtocesti med avtobuse uvrstit, potem po par minutnem vztrajanju se je pa kar naenkrat uredilo…

Mene so letos med prvomajskimi prazniki vagali na Lomu.Imam Adrio 670dk in smo bili 80 kg pretežki.So nas le opozorili in nam ni bilo potrebno spustiti vode.ne vem pa kaj bi bilo,če bi me vagali poleti ko tovorim še gumenjaka in vse kar sodi zraven za tri tedne dopusta.Mislim,da sem nekje 300 kg pretežak.

Sam mislim, da realno vsi presegamo težo za B kategorijo pri ADjih dolžine 7m+. Dejstvo je, da avto pripravljen za vožnjo (z voznikom, gorivom in 20l vode?!) tehta že okoli 3100kg. V osnovi avtu dodamo tenda, prtljažnik za kolesa, stole, mizo, posodo, bivalni aku, flaši za plin in recimo klimo, pa recimo še 80l vode in smo na 3300kg. Tako, da praktično ni teorije…

Na osnovni tablici vozila Fiat je številka 4250kg. Tako, da so šasija in zavore sigurno kos tej teži. Druga zadeva so predpisi, ki so v primeru sodobnih ADjev zelo nerealni. Ne vem kako uspe proizvajalcu homologirat AD (brez dodatne opreme) z maso 3200kg za 4 osebe. Pa saj se ne vozimo sami suhci brez krame. Meni se zdi bistveno, da je AD redno servisiran (zavore) in ima dobre gume. Kakšne gume se vidijo na ADjih. S tako gumo ne moreš varno ustaviti niti 2 toni…

Po moje tudi to drži.
Predvsem o nerealnost predpisov. Sicer pa – kolikor vem – je po EU že cel kup pobud in zahtev, da bi se dovoljena teža zvišala… Najbrž bomo kmalu videli kakšne spremembe.

Sam se pa čudim, ko gledam podatke o prodaji posameznih tipov ADjev glede na trenutno veljavno zakonodajo… Kot da nihče ne gleda na težo in koliko robe bo lahko vzel s seboj.
Ko smo mi nazadnje kupovali smo izdelali celo študijo glede teže… in v rangu dolžine cca 6,5 m je bilo primerno težkih le par modelov.
Vse ostalo je bilo res tako, da ko se je v AD spravila cel družina + voda in nafta… je ostalo še kakšnih 50 kg možnosti za ostalo…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close