Najdi forum

Rada bi napisala daljši sestavek v TextPadu. Knjigo Povabilo v Tex,… in Sedi in piši z Latexom sem teoretično malo predelala, naložila program TextPad in začela po navodilih iz knjige pisati. Napisala sem nekaj stavkov, da bi videla kako to gre, ampak se mi je ustavilo ko sem hotela to shraniti. Pod kakšno končnico naj shranim, kaj mogoče pod npr. vaja.dvi. Kako to potem pregledam s programom. Kaj moram še narediti, da mi bo na ekranu prikazalo kar sem napisala, ampak seveda v drugačni obliki.

Vsi ti pomembni koraki manjakjo v teh dveh knjigah, in če jih ne poznaš, nisi naredil nič, drugače pa sta knjigi v redu. Iskala sem po internetu, veliko našla, ampak o tem pa nič uporabnega, kakor da je vsem vse razumljivo. V letih nazaj se je menda to urejevalo v DOSu, kaj pa sedaj ko so windovsi.

Prosim lepo, kaj mi lahko kdo pomaga z navodili, korak za korakom.
Hvla.

lp

Ker programa ne poznam, ti lahko ponudim samo nek splošen napotek glede shranjevanja datotek, ki je bolj ali manj enak v vseh win aplikacijah. Običajno imaš zgoraj (pod plavim robom) menije, prvi med njimi se imenuje “File”, klikni tja odpre se padajoči meni, kjer bi morala imeti tudi “Save”. S tem ukazom shraniš datoteko na disk. Pri shranjevanju programi navadno že predlagajo privzeto končnico, ti vpišeš samo tisti del imena pred končnico.
Za odpiranje že shranjenih datotek, pa poženi svoj program izberi meni File/Open odpre se ti okno, v katerem poiščeš svojo datoteko.
Upam, da je to v kakšno pomoč in LP

Po spominu, sedaj sem pač v službi, mi na levi strani ponuja “dokument.txt”. Verjetno, ko bom shranila, bo prevzelo to končnico. No, nekaj je že. Če še kdo kaj ve, lepo prosim za pomoč.

lp

Lep pozdrav mara!

Vidim, da nasplošno moraš stvar rasturat, da si se odločila pisat o LaTeXu.

Stvari si se kot kaže lotila pravilno – namreč TextPad JE primeren za pisanje .tex fajlov prav tako je odličen tudi notepad oz. navadna windows beležnica.

NE SMEŠ pa uporabljati WordPada ali pa Worda, ker ta dva programa shranjujeta v obliki “rich text” in bosta pri shranjevanju tvoji kodi dodala en kup hiroglifov, ki pa ne smejo tam bit. Ker za izdelavo .tex fajla moraš imeti urejevalnik “plain texta”.

Ok, lotila si se pravilno vendar dokument shrani pod končnico .tex in ne direkt pod .dvi. Ker .dvi je že preveden fajl iz .tex-a. To pa sledi kasneje…

Torej najprej imaš shranjen .tex. Moraš ga seveda prevesti v obliko .dvi, da ga lahko potem iz te oblike: a) gledaš in natisneš b) spremeniš v .pdf in ga še bolj strokovno dodelaš.

Sedaj ne vem… Verjetno uporabljaš Windows? Ali Linux?
V primeru Windowsov boš rabila program MixTex, ki se ga dobi brezplačno na naslovu http://www.miktex.org/ je pa velik nekaj čez 130 MB se mi zdi. No, inštalacija ti bo pobrala tudi kakšne pol ure in več, žal pa v njem ne znam delat, ker jaz sem se treniral prav v LaTeXu v Linuxu. So pa programu MixTex priložena podrobna navodila kako pa kaj, tako da upam, da ti bo uspelo.
Če pa nimaš niti Linuxa, pa se profesionalno ukvarjaš samo s pisanjem .tex / .dvi fajlov, pa si pribori zastonjski CD iz Ljudmile ali SloTecha, Linux na CD-ju (Knoppix): stvar je zelo enostavna in ni potrebna nobena inštalacija; samo CD daš v pogon, se ti zažene Linux, napišeš ali s pomočjo diskete/USB diska uvoziš že narejeni fajl .tex in ga z nekaj kratkimi ukazi (podobno kot v starih časih v DOS-u :)), spremeniš v .dvi in po potrebi še naprej v .pdf ter stvar pogledaš in po želji natisneš ter seveda shraniš kompletno delo nazaj na disketo/USB disk in to je to.

Mogoče sem preveč zakompliciral in se odtujil od glavnega problema ampak… če je kakšno dodatno vprašanje, kar kontaktiraj sem ali na email zgoraj. 😉

LP, oFca

oFca, uporabljam Windowse. Bom doma poskusila, in če mi ne bo šlo, te bom prav lepo prosila za dodatna pojasnila.

Zaenkrat, hvala.

lp

Moje amatersko mnenje pa je, da Textpad sicer NI najprimernejši za te zadeve (citat iz njihove strani : As TextPad is not specially designed for LaTeX, we have to work in a certain way to get all the advantages of our settings)

No ima pa vseeno nekaj podpore, najbolje da si prebereš kaj so še napisali avtorji Textpada , čisto spodaj imaš TextPad and LaTeX.

oFca, prosim, kakšen pa je postopek za prevod fajla iz .texa v dvi. Imam tudi že program MixTex. Sedaj imam fajl vaja.tex. Kam moram iti oziroma kaj naj pritisnem, da se bo ta vaja.tex prevedla v vaja.dvi? In ko bom imela v dvi kaj potem. Čaka me še tiskanje, verjetno bom tudi tu imela probleme, ma moram iti postopoma.

lp

Hmmm, že sedaj sem tako zmedena, tako, da moram najprej to razčistit, potem pa finese. Hvala za opozorilo, več glav več ve.

lp

Lep pozdrav mara,

hehe slučajno sem online pa sem zagledal nov post 🙂

Ok po pravici povedano jaz v MikTexu nisem delal prav nič, ker že, ko sem ga inštaliral in videl, da je v svoji mapi ustvaril preko 5000 fajlov, sem ga vzel za neko čudno orodje. V bistvu izhod v sili za tiste, ki nimajo priložnosti ali ne znajo delat v Linuxu.
Nam so ga samo na faksu priporočali, da si ta program nabavimo, če v Linuxu kaj ne bomo znali. 🙂

Sicer pa sem na spodnjih naslovih našel nekaj kar bi ti utegnilo pomagati (nekaj znanja angleščine boš seveda potebovala):

http://www.usna.edu/Users/ee/cameronc/Miscellaneous/LaTeX/LaTeX.html
http://www.miktex.org/manual/

http://www.ctan.org/tex-archive/info/lshort/english/lshort.pdf (za to moraš imeti inštaliran program Adobe Acrobat Reader; kolikor pa sem prebral na netu je ta fajl popolnoma dovolj, da se naučiš uporabljati MikTex)

No, upam, da sem kakorkoli pomagal, ampak vsa zadeva je 100-krat lažja v Linuxu. 😉

LP, oFca

oFca, hvala za pomoč. Nekje ga biksam in mi ne rata in ne rata.

lp

mara, sam sem se lotil TextPada in LaTeXa pred nekaj tedni, ker v njem pišem diplomo. Uporabljam MikTeX paket. To si si že inštalirala?
Sicer Hmmm, pravi da TextPad ni primeren za LaTeX, vendar, ko ga enkrat pravilno nastaviš, dela kot švicarska ura. Omogoča ti pretvorbo .tex v .yap datoteke, iz .yap v .ps, obarvano TeX sintakso in še celo vrsto sladkorčkov, vse kar znotraj TextPad editorja. Je pa res potrebno vse pravilno nastaviti.
Za začetek si oglej tole stran, kjer so osnovne nastavitve že podane in ti naj bo osnova:
(najbolje, da greš nad povezavo z miško in izbereš: save link as)

Poleg tega ti priporočam ogled naslednjih dveh strani:
tu je nekaj nasvetov glede uporabe slovenskih znakov-šumnikov.

No takih strani je še dosti…
Priporočam ti, da si inštaliraš MikTeX nakar slediš navodilom,ki so napisane v prvem linku. Sicer je tam napisanih kar nekaj programov, kako jih vključiš v TextPad. Ko to narediš (programa postscript=PS in acrobat reader po mojih izkušnjah ni potrebno vključevati) se mi pa spet javi, da ti razložim, kako vklopiti obarvanje LaTeX sintakse, kar naredi pisanje v LaTeXu dosti bolj pregledno in enostavno.

Še enkrat prvi link: napačne črtice sem uporabil:

Hmm, ko imaš enkrat v dvi, s programom yap enostavno stvar natisneš. Tu problemov ne bi smelo več biti. Kako dvi narediti: najbolje da si TextPad nastaviš kot narekujejo navodila v linku, ki sem ti ga dal v enem drugem odogovoru. Potem odpreš s TextPadom datoteko: recimo vaja.tex, greš v Tools in izbereš LaTeX. Če ti v okencu, ki se ti na novo odpre na koncu izpiše sledeče: “Tool completed successfully” si uspešno naredila dvi datoteko. Sedaj se v textpadu vrneš k vaja.tex ter pri tools izbereš še Yap. Odpre se ti nov program s pogledom na tisto kar si naredila. Če želiš printati, to samo še izbereš….

1. Niko, hmmm ni nikoli rekel, da TextPad ni primeren za LaTeX, ampak da NI najprimernejši. Tako kot Excel ni primeren za pisanje programov v C++, ni pa najprimernejši za bazo podatkov.
2.hmmm pa je povedal, da ima TextPad nekaj podpore za LaTeX in da če že dela v TextPadu naj si vsaj na njihovi strani prebere kako naj nastavi TextPad za lažje delo z TeXom(MiKTeXom in Yapom ki si jih omenil).

Fantje, velika hvala za pomoč. V Textpadu mi nikakor ni ratalo. Potem pa sem prenesla TXC in v tem se bolj znajdem. Mogoče sem tudi navodila lažje razumela, tako, da mi sedaj laufa. Pišem, iščem napake, preverjam, ja, kar nekaj dela je z vsemi temi matematičnimi izrazi, da na koncu vse štima.

Ko bo Primož spet organiziral srečanje foruma Prehrana v Trzinu, vas vabim da pridete. Peciva prinesemo s seboj, tam kakšno dobro stvar skuhamo, pa nikoli ne manjka tudi dobre kapljice. Če si ogledate slike s teh srečanj, boste videli, da leta res niso pomembna, zato vas vljudno vabim.

Latex v DOSu sem pred nekaj leti uporabljala, sedaj v Windowsih pa so bile težave, je pa enostavneje.

Hvala še enkrat.
lp

Če pa pečete dober burek pa ste tudi vi vabljeni na redna letna srečanja v Kamnu, kamor klemenxx sicer vedno prinese pohano piško, vendar ker je gorenjc po duši jo je vedno premalo za skromnega in lačnega wego in seveda mojo malenkost :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close