Testo za pito
Krhko testo je krhko zaradi maščobe, več ko je testo vsebuje bolj je krhko! Pa gnesti ga ne smeš predolgo. Saj pite ne sodijo na vsakdanji jedilnik tako, da mislim, da kakšen košček na mesec res ne more škoditi. Najbolj enostaven recept za krhko testo je 3,2,1! Se pravi 30 dkg moke, 20 dkg mragarine ali masla in 10 dkg sladkorja. Je že tako, da tudi gobove juhe ni brez gob.
Jaz delam pito po temle receptu:
1 jajce
12 dkg sladkorja
1 zavitek limoninega sladkorja
15 dkg margarine (masla)
35 dkg moke
1/2 pecilnega
3 žlice kisle smetane
Testa je dovolj za klasičen model za pite. Iz 2/3 testa se naredi podloga, ostalo se porabi za mrežo, ki jo izdelamo na vrhu. Vse sestavine dam v multipraktik in testo je narejeno zelo hitro. Pečemo pri 180 st. cca 50 minut.
Jaz sem ravno včeraj naredila pito iz tega testa, po vrhu pa sem dala slive, hruške in jagode. Njami.
Hej!
Tako, kot je povedala Alice. Pravo krhko testo je brez pecilnega z veliko, za moje pojme res prevec mascobe. Ni dolgo tega, kar so dezevali recepti in vse se vrti okoli tega masla.Sama delam v razmerju 25 dag moke, 20 dag masla. Zato je pri nas redko na sporedu. Je pa hudo dobro.
Seveda se da tudi drugace, pecilni, vec moke, manj masla; toda prava krhkost…
Svoje case je bilo res zelo popularno to testo : skuta ali jogurt, moka, jajcka
Za tocna razmerja ne vem, je pa bilo ze objavljeno nekje pri krhkem testu za pite. Iz tega testa smo delali tudi razne polnjene zepke, krostate, slane prigrizke… Lp
Forum je zaprt za komentiranje.