Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika testo za pico ne vzhaja – prosim nasvet!

testo za pico ne vzhaja – prosim nasvet!

Živjo,

torej, prvič delam sama testo za pico, sem pokukala po recepih na MONu:) in zgnetla neko kepo:)

Ta kepa zdaj stoji v pokriti skledi in se mi zdi, da se prav nič ne veča…kvas je not, v čem je fora? Moram dati na toplo?

Hvala za nasvet (še dobro, da sem skuhala tudi blitvo s krompirjem, da ne bomo lačni ostali, ha,ha!:))

Si naredila najprej kvasec in ga pustila vzhajat?
Sicer pa, daj na toplo testo.

Mogoče si preceč posolila!

Uhm…ne, sem kar direktno vse zmešala, tako je tudi v nekaterih receptih.

Ja, upam, da bo kaj zrasel?:)

Ga lahko dam v pečico vzhajat? Na koliko stopinj pa?

Preveč posolila? Hm, nisem vedela, da ima to kako zvezo…no, človek se vsega nauči:)
Joj, pa tako sem se veselila pice:)

Saj bo, ne skrbi:), daj malo v pečico (če še vedno ni vzhajalo) na minimum. V kolikor pa spet ne bo nič, pa kar naredi pico in daj na 220 pečt. Bo vseeno dobro:)

kvas ne sme priti v stik z soljo, potem ne vzhaja. jaz naredim na sredino moke vdolbino, dam not kvas, malo sladkorja in toplo vodo, okoli po moki dam sol. pustim da najprej vzhaja kvas, ene 30 min, potem zamesim in ja dobro je da daš na toplo. v hladilniku ti sigurno ne bo vzhajalo. jaz uporabljam posodo za vzhajanje

Hvala za spodbudo Jania!:) Zdaj sem jo dala res kar pečt, bomo videli, poročam!:)

Hvala zt, nisem vedela! Naslednjič bom upoštevala!

A sladkor je nujen v testu? Jaz ga tokrat nisem dala.

Hvala zt, nisem vedela! Naslednjič bom upoštevala!

A sladkor je nujen v testu? Jaz ga tokrat nisem dala.

Drugi post od “zt” je seveda moj, sem ponesreči vtipkala kar zgornji nick:))

Sem čisto zmešana od te pice, cela kuhinja je od moke:)

Sem jo ravno vzela iz pečice in je odlična!:)) Testo je super, zgleda sicer bolj tko (robovi), ker je nekako kvazi okrogla in razcapana:))(ni bilo za cel pekač za napolnit):))

A dobra je pa zelo!:)

Ojdi, javi kako je šlo.
Sladkor dam sama v kvasec, sol pa temeljito zmešam z moko, preden dodam kvasec. In zhaja kot hudič:)

Evo, jo slastno jem in testo je fuuul mehko:) Je sicer iz mešanice, tričert polnozrnate moke in četrt ajdove – prima je!

Jania, torej daš kvas, mleko, vodo in sladkor in to zmešaš – temu se reče kvasec, ne?:) Pa potem pustiš, da vzhaja ta zmes ali kako?

Sem čista nevednica za te reči:)

Ali katera ve koliko na kilogram moke moram dati kvasa?
Hvala in lp,

Še nekaj-testo s suhim kvasom meni vzhaja slabše in počasneje kot s svežim.
Zato vedno uporabljam svežega.

Točno, navedeno zmešaš v večjem lončku in počakaš, da ta zmes vzhaja, nakar jo zliješ k moki in pregneteš. In spet vzhajat. Malo prepozno ampak; dober tek:).

Aja, sem pa tud kokoš, v kvasec dodaš še malo moke.
Za 1 kg moke zadostuje ena kocka kvasa.

Jaz nikoli ne dam testo počivat na gorko,ampak v hladilnik in čisto malo kvasa.Pica pride božanska in ne preveč vzhajana,ker na maramo debelega testa ampak smo pristaši “gostilniške” pice,le malo bolj obložene.Pica z piškotnim testom se nam pa ne dopade.

To, da kvas, če pride v stik s soljo ne vzhaja, je larifari.
Najboljši kruh oz. kvašeno testo je pripravljeno z kvasno-solno emulzijo, kjer zmešaš kvas, sol in vodo, pustiš približno 24 ur v hladilniku in potem uporabiš za testo.
Testa za pico ni potrebno posebej vzhajat, zamesiš, razvaljaš, obložiš in spečeš.
Tudi pristavljanje kvasca je večinoma nepotrebno. Testo vzhaja ravno tako.
Večina kompliciranja okoli kvašenega testa je popolnoma nepotrebna.

Če je to s soljo in kvasom larifari,zakaj potem v pekarni pazijo,da ne prideta skupaj???Nebi rekla,da je larifari,ker iz prve roke vem,da v pekarnah zelo pazijo na tole.

Hvala vsem za nasvete – samo, Silvy, zakaj potem moje testo ni vzhajalo? Sem šla brskat po netu in piše, da je sol zelo neugodna za kvasnice…

No, če pa testa za pico ni treba vzhajat, pa še toliko bolje:)

Če sem te pravilno razumela, je bilo testo rahlo in mehko.
Torej je vzhajalo.
Zakaj ti ni vzhajalo v posodi, je pa težko reči. Mogoče je bilo prehladno, mogoče so bile kvasovke prelene in bi morala še malce počakati …
Glede kvašenega testa je ogromno napotkov, ki se jih moraš kao držati. In potem imaš občutek, da je to grozno komplicirano in oh in sploh, v resnici pa je najbolj enostavno.
Jaz sem tudi živela v prepričanju, da sol in kvas ne gresta skupaj. Pa sem se na lastne oči prepričala, da to ni res.

sladkor moraš nujno dodati, ker je sladkor “hrana” za kvasovke v kvasu – samo če imajo hrano, bo kvas vzhajal.

[url=http://tickers.families.com][img]http://tac.families.com/ezb/922750.png[/img][/url][url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/av487735.jpg[/img][/url]

Ja, testo je bilo res mehko.
Jaz sem tudi ena izmed tistih, ki misli,kako težko je delati testo – katerokoli, ne le kvašeno:) Zato se zelo dolgo nisem lotila pice sama delat, potem sem pa prijateljico videla, ki ji je to eden izmed simpl pripravljenih obrokov, s pripravo testa vred…pa sem rekla, da bom poskusila tudi jaz:)

a vse tiste mere so sse mi zdele zakomplicirane…saj sem nekaj probala tehtat moko, a se mi jo je zdelo blazno veliko, pa sem jo odvzela…potem pa ostalega pridajala po “feelingu”:)

Dala sem tudi malo jogurta (žličko), mleka in pa olivno olje. Potem sem se bala, da bo surovo, da ne bom vedela, kdaj dati pico ven – pa je res prišlo zelo okusno testo!

No, morda je to le začetniška sreča…srčno upam, da ne!:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close