testo za pico ne vzhaja – prosim nasvet!
Živjo,
torej, prvič delam sama testo za pico, sem pokukala po recepih na MONu:) in zgnetla neko kepo:)
Ta kepa zdaj stoji v pokriti skledi in se mi zdi, da se prav nič ne veča…kvas je not, v čem je fora? Moram dati na toplo?
Hvala za nasvet (še dobro, da sem skuhala tudi blitvo s krompirjem, da ne bomo lačni ostali, ha,ha!:))
kvas ne sme priti v stik z soljo, potem ne vzhaja. jaz naredim na sredino moke vdolbino, dam not kvas, malo sladkorja in toplo vodo, okoli po moki dam sol. pustim da najprej vzhaja kvas, ene 30 min, potem zamesim in ja dobro je da daš na toplo. v hladilniku ti sigurno ne bo vzhajalo. jaz uporabljam posodo za vzhajanje
To, da kvas, če pride v stik s soljo ne vzhaja, je larifari.
Najboljši kruh oz. kvašeno testo je pripravljeno z kvasno-solno emulzijo, kjer zmešaš kvas, sol in vodo, pustiš približno 24 ur v hladilniku in potem uporabiš za testo.
Testa za pico ni potrebno posebej vzhajat, zamesiš, razvaljaš, obložiš in spečeš.
Tudi pristavljanje kvasca je večinoma nepotrebno. Testo vzhaja ravno tako.
Večina kompliciranja okoli kvašenega testa je popolnoma nepotrebna.
Če sem te pravilno razumela, je bilo testo rahlo in mehko.
Torej je vzhajalo.
Zakaj ti ni vzhajalo v posodi, je pa težko reči. Mogoče je bilo prehladno, mogoče so bile kvasovke prelene in bi morala še malce počakati …
Glede kvašenega testa je ogromno napotkov, ki se jih moraš kao držati. In potem imaš občutek, da je to grozno komplicirano in oh in sploh, v resnici pa je najbolj enostavno.
Jaz sem tudi živela v prepričanju, da sol in kvas ne gresta skupaj. Pa sem se na lastne oči prepričala, da to ni res.
Ja, testo je bilo res mehko.
Jaz sem tudi ena izmed tistih, ki misli,kako težko je delati testo – katerokoli, ne le kvašeno:) Zato se zelo dolgo nisem lotila pice sama delat, potem sem pa prijateljico videla, ki ji je to eden izmed simpl pripravljenih obrokov, s pripravo testa vred…pa sem rekla, da bom poskusila tudi jaz:)
a vse tiste mere so sse mi zdele zakomplicirane…saj sem nekaj probala tehtat moko, a se mi jo je zdelo blazno veliko, pa sem jo odvzela…potem pa ostalega pridajala po “feelingu”:)
Dala sem tudi malo jogurta (žličko), mleka in pa olivno olje. Potem sem se bala, da bo surovo, da ne bom vedela, kdaj dati pico ven – pa je res prišlo zelo okusno testo!
No, morda je to le začetniška sreča…srčno upam, da ne!:)
Forum je zaprt za komentiranje.